Februárban kiderült, hogy az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Gombold újra! verseny záróeseménye Central European Fashion Days néven kerül majd a nemzetközi közönség körében is ismertté. Akkor Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója hangsúlyozta, hogy a trend-előrejelzések szerint a következő két-három szezonban Közép-Európa fontos inspirációs forrás lesz a világ nagy divatházai számára, így a pályázat idei tematikája is ehhez igazodik.A tervzsűri hétvégén kiválasztotta a második forduló szereplőit.

Nemzetközire érettAz idei Gombold újra! közép-európai színezetet kap, ami több dolgot is jelent. A divattervezőknek cseh, lengyel, magyar, szlovák szellemi és tárgyi értékekből, hagyományokból inspirálódva kell a mai trendeknek megfelelő, kimagasló színvonalú ruhákat, illetve külön kategóriaként kiegészítőket készíteniük.

Másrészt, a zsűri soraiban ezúttal a kezdetektől helyet foglalnak az említett nemzetiségű szakemberek is. A nemzetközi jelleg abban is megmutatkozik, hogy a díjakat aszerint alakították ki, hogy mind a kezdő, mind pedig a már befutott kategóriában sikeresen szereplő tervezők a közeljövőben nemzetközi piacot vegyenek célba.

Rögös út, divatosanTöbb száz pályamunka érkezett be, amelyek mindegyike megmérettetésre került április 5-6-án, a Design Terminálban. A munkákat egyelőre kizárólag a rajzok, illetve a dokumentum formátumban beadott anyagok alapján bírálták el. A tervzsűri magyar tagjainak nevei ismerősen csengenek: Zsótér László, Anda Emília, Harmati Hedvig és Simonovics Ildikó idén is ott ültek annál az asztalnál, ahol a kivitelezésre szánt munkákat kiválasztották.

A nemzetközi zsűritagok közül többeknek is az volt a benyomása, hogy a magyar divatipar helyzete több szempontból hasonlít ahhoz, amivel ők nap, mint nap találkoznak. Igaz ez a tervekre is, amit leginkább talán a közös gyökereknek, a közép-európai múltnak lehet betudni, de igaz azokra a nehézségekre is, amelyek a divatiparon belül megoldásra várnak.Díjak hosszútávraSimonovics Ildikó muzeológus, divattörténész, a Kiscelli Múzeum újkori textil- és kortárs viseletgyűjteményének vezetője, illetve a Street Fashion Budapest kurátora szerint az az egyik legjobban sikerült változtatás az idei Gombold újra! versennyel kapcsolatban az, hogy a díjak egyre inkább szakmai támaszt jelentenek. A nyertes pályázók így elindulhatnak egy olyan fejlődést jelentő úton, ami hosszútávú eredményeket is garantál, ha jól élnek az elismerésül kapott javakkal. A díjak ennek megfelelően különbözőek a newcomer és a már befutott tervezőknek szóló, oldhands kategóriák legjobbjainak esetében.

És hogy kinek van esélye a többszáz pályázó közül? A zsűri idén annyira összetett, hogy az eddigieknél nagyobb eséllyel vehetjük biztosra: bárkinek, aki jót csinál. Arra, hogy mi a jó, Olo Krizová, a Prague és a BratislavaFashion Weekend művészeti igazgatója véleményével összhangban, egy lehetséges meghatározás lehet az, hogy a kollekció a lehető legtöbb oldalról vizsgálva koherens képet mutasson.

A következő tervzsűrizésre május 17-18-án kerül majd sor, ahol már színpadra válogatnak a szakemberek.