Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Dinamikus utastájékoztatással újít a BKK

Szerzők

  • We Love Budapest

2013. 04. 10. 2:00

Az elmúlt napokban városszerte több helyen új, szürke színű tartóoszlopok jelentek meg számos megállóhelyen. Az oszlopok felállítására a Budapesti Közlekedési Központ FUTÁR projektjének keretében kerül sor.Az első néhány oszlopra már felkerültek a tömegközlekedési járatok közlekedéséről megbízható, valós idejű információkat nyújtó kijelzők és hangszórók is.

Új fejezet a tájékoztatásban

A FUTÁR (Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszer) projekt egy integrált közösségi közlekedési informatikai rendszer, melyet a Budapesti Közlekedési Központ a BKV közreműködésével épít ki. A fejlesztés összköltségvetése 6,7 milliárd forint, ami az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással valósul meg.

A FUTÁR dinamikus utastájékoztatásának köszönhetően a megállóhelyeken és a járműveken elhelyezett kijelzők a jármű útiránya, indulási ideje mellett valós idejű információkat szolgáltatnak majd nem csak a járatok közlekedéséről, de egy esetleges forgalmi változásról is, megkönnyítve és kiszámíthatóvá téve az utazás tervezését. A rendszer a menetrend és a valós forgalmi helyzet alapján majdnem pontosan képes kiszámítani, melyik járat mikorra ér az útvonalán található megállókba. Mindez 2295 járművön, 263 megállóhelyen és csomópontban, mobil eszközökön, valamint internetes felületeken is elérhetővé válik.A fejlesztés amellett, hogy segíti majd a budapesti közösségi közlekedést használókat abban, hogy a lehető leggyorsabban érjék el céljukat, jelentős változást hoz a fővárosi közlekedés irányításában is. A FUTÁR műholdas rendszere ugyanis folyamatos, 24 órán át történő forgalmi felügyeletet biztosít a BKK részére. A megbízható kommunikációt új rádiórendszer is segíti, mellyel tervezhetőbbé válik a közlekedés és pontosabb, megbízhatóbb, költségtakarékosabb menetrendek készülhetnek.263 új utastájékoztató berendezés

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A projekt leglátványosabb elemei azok a megállóhelyi, csomóponti utastájékoztató berendezések lesznek, melyekből városszerte 263 darabot telepítenek a következő hetekben. A közterületen elhelyezett kijelzőknek több típusa is létezik, így a metróaluljárókban például falra rögzített monitoros verzióval találkozhatunk majd.

Az új kijelzők széleskörű tájékoztatást tesznek majd lehetővé:

  • Forgalmi zavaroktól mentes időszakban alapvetően a járművek számjelzése, útiránya és az indulásig hátralévő idő fog megjelenni, de egyéb információkat (például a jármű alacsonypadlós jellegét) is jelezni kívánják.
  • A várható forgalmi változásokról és a forgalmi zavarokról futó szöveges és hangos tájékoztatás is meg fog jelenni a berendezéseken.
  • A telepített berendezések a járatok közlekedéséhez igazodva éjjel-nappal fognak működni. A vakok és gyengén látók számára – távirányítással – hangos információt szolgáltatnak majd a készülékek.
  • A helyszínek kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy az ott elhelyezett kijelzők az utasok számára választási, döntési lehetőséget adjanak azáltal, hogy az úti céljuk felé kínált különböző alternatívákat a kijelzőkön megjelenítik.

A Budapesti Közlekedési Központ abban bízik, hogy új, a XXI. század követelményeinek megfelelő fejlesztése, modernebb, kényelmesebb és intelligensebb fővárosi közlekedést biztosít majd ügyfelei számára.

Hasonló tartalmak

Admin mode