Egyre kapjuk a híreket arról, hogy melyik teret hogyan alakítják át, illetve mikorra várhatóak a különböző városfejlesztések eredményei. Így aztán van alkalmunk utánaolvasni a különböző kritikáknak arra vonatkozóan, hogy vajon az egészből mi lesz? És mikorra, és ez most kinek az érdeke, és mennyire teszi valóban élhetőbbé, szerethetőbbé, adott esetben szebbé Budapestet? Van egy szempont, amire az érintettek nagyon figyelnek, nekünk pedig sokkal jobban kellene: ez az, hogy a nekünk természetes lehetőségek, mennyire akadálymentesek. Milyen hely a főváros kerekesszékkel?

Rövid kérdés, hosszú válaszAhogyan egy nagyváros életében megkerülhetetlen kérdés a tömegközlekedés, úgy az akadálymentes várost illetően nem lehet szó nélkül hagyni azt, hogy milyen körülmények között oldják azt meg a kerekesszékes BKV használók. Leszűkítve a kérdés úgy hangzik: van-e megfelelő mennyiségű és kellő sűrűséggel közlekedő alacsony padlós buszunk és villamosunk? „A jövőbeni fejlesztések eredményeképpen szinte a teljes autóbusz hálózaton alacsonypadlós szolgáltatást és ezáltal akadálymentes utazási lehetőséget biztosítanak 2013. január 1-jétől.” – ez a hivatalos álláspont, melyet a Budapesti Közlekedési Központ egy a BKV figyelőn megjelent nyílt panaszlevélre válaszolt. Ez azt jelenti, hogy januártól csak és kizárólag alacsonypadlós buszokat vásárolnak, de nyilván idő míg a teljes flotta lecserélődik.

Van egy mindig biztos tipp, amit több kerekesszékkel közlekedő is bátran ajánl, ha baj van (például hosszú percekig nem érkezik az elvileg menetrenden lévő alacsonypadlós járat), az a diszpécserek hívása. Vagy, ha tervbe van véve az utazás előre, akkor a "háztól-házig" szállítás is opció. További információ a kerekesszékes utasoknak: itt.Egy kis lazulásTízből kilenc embernek az Ability Park jut eszébe először, ha arról van szó, hogyan lehet a fogyatékos emberek mindennapi helyzetéről interaktív formában tájékozódni. A Parkot hazai és nemzetközi elismerésekkel is kitüntették már, és a tavalyi évben az Egyesült Államok magyarországi nagykövete aktív állampolgárságért oklevéllel is jutalmazta a fogyatékkal élőkkel foglalkozó civil szervezetet.

Az Ability Park célja alapvetően az, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékok segítségével valamennyi korosztály számára érthetően mozdítsa elő a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedéséhez szükséges szemléletformálást. Persze legalább annyira fontos az is, hogy a Park tartalmas és örömteli élményt nyújtson mindenkinek, aki játszani szeretne, vagy próbára akarja tenni képességeit.Meg még egyBudapest II. kerületében, a hűvösvölgyi Nagy-réten található egy kerekesszékkel is teljes hosszában látogatható tanösvény. Az útvonal 2,5 km hosszú és minden szakasz elején információ található a távról, burkolatról, meredekségről, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelő nehézségű szakaszt. Hogy érdekesebb legyen a túra, a nyomvonal melletti táblák bemutatják a környék növény- és állatvilágát is. Sőt, a tanösvény nyomvonala mellett kerekesszékkel könnyen használható tűzrakóhelyet is kialakítottak.

Fesztivál, fesztiválBiztosan hallottátok már, hogy az idei Sziget, egyenesen Köztársasággá kiáltja ki magát, és mint ilyen szabadabb lesz, mint bármelyik állam a Földön. Már tavaly is jól érezték magukat a kerekesszékkel közlekedő fesztiválozók a Hajógyárin; idén pedig valószínűsíthető, hogy még inkább gondolnak majd rájuk a progamok terén is. Persze a kerekesszékkel közlekedők fesztivál élményéhez nagyon is hozzátartozik, hogy az emberek ilyen közegben segítőkészebbek, mint általában.