Jövő hétvégén mindenki átélheti azt, amiből mi tegnap kaptunk egy hangoló kóstolót. Árilis 6-7-én ugyanis jó pár olyan lakóház nyitja majd meg a kapuit az érdeklődők előtt, amelyek idén pontosan 100 évesek. Némelyik gyönyörű, mindegyik megélt egy évszázadot, sokuknak rejtőznek nagyon érdekes történetek a falaik között. Ha pedig mindez nem lenne elég ahhoz, hogy felkerekedjünk az önkéntesek által szervezett sétára: élő zenével, kiállításokkal, interaktív és gyerekeknek szóló programokkal is készülnek a lakók.

Budai start

A sajtóséta során bejárt házak már száz éve tartják a frontot Budapest utcáin, túléltek háborút, átépítést, intrikát, cselszövést, tulaj- és rendszerváltást, szóval múltjuk van bőven. Így hát eszünkbe sem jutott egy kis havazás láttán megtorpanni, és a program szellemiségével dacolva, nem vállalni a Fő taxi által némileg melegített útvonalat. Budára mentünk, hogy biztosan olyan százéveseket lássunk, melyekbe kisebb eséllyel futunk bele a hétköznapok során.

A kétség, hogy az izgalmat feléülírja majd a hőmérséklet, már a második, Szilágyi Dezső téri lakóháznál eloszlott. Az ugyanis, hogy mit sejtet egy ház homlokzata – legyen bár Pesten vagy Budán – még keveset mond el mindabból, amiről a 100 éves házak születésnapi ünneplése szól. Hol lakott Bartók Béla? Járt-e Cecil a Török utcában? Milyen állapotban vannak a Gázgyári lakótelep házai? És egyáltalán milyen érzés évszázados házban élni, generációkon átívelő problémákat megoldani, illetve mindennapos küzdelmek során műemléket védeni? Erről is szól a Budapest 100.Gázgyári misztikum

Halkan mondjuk el, mert a hely várható népszerűsége mellett, az áprilisi séták között a Gázgyári lakótelep esetében nagyon komolyan kell venni a létszámkorlátot is; de ez a rész a budai túra egyik gyöngyszeme. A Gázgyár egy dolog, a Graphisoft viszonylag újdonság, a munka köré épített a lakhatás mellett, egykor különböző funkciókkal is bíró terek romantikája viszont mindent visz. A Beleznay Éva és Erhardt Gábor építészek által vezetett épülettörténeti séták mellett, április 6-7-én az óvoda kézműves foglalkozásokkal várja majd a gyerekeket. Sőt, vasárnap öt órától a a Random Stripes együttes tuba, dob, basszusgitár hagjai is megszólalnak majd.Pesti blokkVolt idő a száz év alatt bőven, amikor nem volt különbség, hogy a Duna mely oldalán található az adott épület; és voltak olyan szakaszok, hogy mindennél fontosabb volt a folyóhoz képesti elhelyezkedés. Azt, hogy ma mennyire fontos, hogy Pesten vagy Budán lakik valaki, azt mindenki döntse el maga, majd hagyja, hogy mások vitatkozzanak az elképzeléssel. Az biztos, hogy mindkét oldal érdekességei azok a lakóépületek is, melyek már egy évszázada küzdenek a külső-belső béke megteremtéséért vagy épp annak megőrzéséért. A társasház mindenütt közös ház, a lakóközösség mindenhol változatos képet rajzol, nem is beszélve a pesti oldalon feltárulkozó Főtaxi Székház, Kelenföldi Hőerőmű vagy épp a Radisson Blu Hotel április első hétvégéjére tartogatott meglepetéseiről.

Különleges szülinap lesz, ahol az ünnepeltek ajándékoznak, ezúttal nem csak a városképet, hanem az irántuk érdeklődő látogatókat is. Mi beírtuk a naptárba.