2013 legjobban várt helyeit bemutató összeállításunkban beharangoztuk, múlt héten pedig, a rohanó idő bizonyítékaként, ellátogattunk a Kálvin téri villamosmegállóval szemben megnyitott PASTA.-ba. A kóstolással kombinált háztűznéző kivitelezése a vártnál bonyolultabbnak bizonyult; ugyanis a friss nyitás és a tesztüzem ellenére máris tésztára éhes LEVES.-patrióták özönlötték el a sörpadokkal megspékelt placcot.

Tévedések vígjátékaA PASTA.-komédia első két felvonásában ugyanazt a hibát követtük el: túl későn érkeztünk, így hoppon és tészta nélkül maradtunk. Először csukott ajtóba, másodszor pedig kígyózó sorba ütköztünk, és még egy ejnye-bejnyét is kaptunk a sorstól, tudniillik pont két emberrel előttünk nullázódott le a tésztakészlet.

Persze terepszemlének tökéletesen megfelelt a két látszólag fölösleges látogatás; lehetőségünk nyílt feltérképezni a termékkapcsolás előnyeit, a vaskos pofahúsú kisbaba arcotábrázoló, New Kid On The Block-felirattal díszített, multifunkcionális flyert, valamint a környék PASTA.-dobozokkal túlterhelt kukáit, amelyek kiválóan demonstrálták a pontos tésztázó népszerűségét.O.G. és Castro találkoznak a Kálvinon

Harmadszorra az időjárás is a pártunkra állt, a régimódi krimibe illően szürke Budapest és a szakadó eső még a legmegrögzöttebb lógósokat is arra inspirálta, hogy a jegyzetelést válasszák a szabad ég alatti tésztázás helyett. Türelmünk rózsája két durumlisztből készített, szárnyas fusilli-variáció volt. O.G. (Original Gangster, csirke, paradicsom, fokhagyma, vörösbor, bazsalikom) és Castro (pulyka, paradicsom, kukorica, bab, chili).

A tény, mely szerint a PASTA. boszorkánykonyhájában naponta több kiló friss fűszert használnak fel, mindkét versenyzőn érezhető volt, a fűszerezés hibátlan; csakúgy, mint a tészta és a húsok állaga. Gyanítjuk, hogy a tálaláshoz használt dobozok mögött valamilyen innovatív technológia lapul, mert mind a gengszter, mind a Castro megőrizte fogyasztásra alkalmas hőmérsékletét egy jó húsz perces zápori séta után.Tésztaközösség

A tesztüzem elvonultával immár minden nap négyféle tészta ékesíti a menüt, adagja 990 forint; ami, a minőség és a mennyiség tükrében, igencsak baráti ár, bár máshol ugyanennyiért, esetleg párszáz forinttal drágábban többfogásos ebédet varázsolnak elénk. Természetesen az összehasonlítás nem feltétlenül jogos, hiszen a maga kategóriájában – értsd: pénztárcakímélő street food – a PASTA. szuperlatívuszokat érdemel; a közösségteremtés eszközeként szolgáló padokért pedig – amelyek ismerkedéshez is kiváló terepet nyújtanak – külön dicséret jár. Ha végre-valahára beköszönt a tavasz, a város egyik slágere lesz a pontos tészta – teljesen megérdemelten.