Lóhere, zöld ruha, egy kancsó arany, szivárvány: egyszóval írek. Az ő védőszentjük Szent Patrik, a sör, a pörgő “r” hangok és a vörös barkó teremtője, akire minden évben március 17-én koccint a nemzetközi ír közösség. Szerencsére ez a remek szokás az utóbbi években nálunk is megtalálta a helyét. A hétvégén Budapest utcáit is ellepik a részeg koboldok. Íme néhány Szent Patrik napi program.

Szent Patrik napi felvonulás

Az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület szervezésében idén harmadszorra rendezik meg a Szent Patrik napi Felvonulást Budapesten. Az ehhez kapcsolódó fesztivál csütörtökön kezdődik a New Orleans Pubban este 7 órakor, majd a Toldiban folytatódik pénteken egy filmvetítéssel, illetve szombaton egy ír vacsorával. Kétségtelen, hogy a minifesztivál csúcspontja az ünnepi menet lesz, amely a Szabadság térről indul délután 2-kor az Akvárium Klubba, ahol írételek, írzene, írfarkaskutyák, ír kézműves tárgyak és különböző performanszok várják majd a kultúra rajongóit, és persze az itt élő íreket. A rendezvényen az ír Nagykövet is részt vesz. Facebook esemény: itt.

Időpont: 2013 március 17.
Cím: Budapest, Szabadság tér
Felvonulás After - Barba Negra Music Club

Az ír kocsmazene kedvelőinek mindenképpen érdemes továbbmenni az Akvárium után a Barba Negrába, ahol a híres Flogging Molly és Dropkick Murphy’s zenekarok feldolgozásaira lehet vedelni a sört, de lesz sztepptánc és tradícionális ír zene Erin előadásában, utána pedig a Firkinegyüttes lép fel. Később keltatáncház és kocsmázás várható hajnalig, ír módra. A belépő a helyszínen 1900Ft lesz. Facebook esemény itt.

Időpont: 2013 március 17.
Cím: 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 4.
Paddy and the Rats - A38

A Paddy and The Rats nevű miskolci zenekar az ír kocsmazenét ötvözi a punk-rockkal, de zenéjükben a kelta motívumok dominálnak. 2010-es Rats on Board című albumuk külföldön is nagy sikert aratott, és ők lettek a legtöbbet letöltött magyar zenekar ugyanebben az évben. Az A38-on március 15-én, pénteken, miután lezajlottak a magyar nemzeti ünneppel kapcsolatos programok, elkezdődik a bemelegítés az írek nemzeti ünnepére a közelgő Szent Patrik nap jegyében. A belépő a helyszínen 2200Ft. Facebook esemény itt.

Időpont: 2013 március 15.
Cím: Petőfi híd, budai hídfő
Kelta punk az ISKOLÁBAN

Természetesen közel áll egymáshoz a kelta és a punk szellemiség és hangzás, így ezt a fajta zenét azok is meghallgatják, akik amúgy soha nem mennének be mondjuk egy Rózsaszín Pitbull koncertre. Az ISKOLÁBANSzentPatrik napján a keltapunké, pontosabban a LochNeszzenekaré lesz a főszerep, na meg persze a söré, amit akár nyereményjáték során is lehet majd szerezni. A belépés ingyenes. Facebook esemény itt.

Időpont: 2013. március 16.
Cím: 1061 Budapest. Hegedű u. 3.
Szent Patrik napi ír est - Lámpás

A M.É.Z.zenekar repertoárját tradicionális írballadák, népzenék, kocsmadalok alkotják. Ezekbe lehet belehallgatni a hivatalos Szent Patrik nap előtt egy nappal március 16-án a Lámpásban, ahol természetesen nem lesz hiány sörből és whiskey-ből (az írek így írják) sem. A belépés, mint mindig, ingyenes. Facebook esemény itt.

Időpont: 2013. március 16.
Cím: 1074 Budapest, Dob u. 15.