Budapestben az a jó, hogy gyakorlatilag minden héten nyit egy hely. Ha nem kettő. Egy új koncepcióval máris itt a ZIZI Bubbles & Tapas bár, a Hercegprímás utca elején, a Bazilika közvetlen vonzáskörében. Pezsgők, champagne-ok, Testa Rossák, proseccok, spanyol cavak és autentikus tapasok, és egyéb érdekességek, megnéztük, mit tud a ZIZI.

Barátilag február végén, nagy eseményesen pedig március elején nyit meg a ZIZI a Diplomatanegyedtől sem messze esően. A név sejtető: lesznek buborékok és tapasok, ez utóbbi autentikus, régiók által szelektálva. Hogy a mondat első fele mellett se menjünk el: az ország első pezsgőbárjának is mondható ZIZIben hosszan sorolják a választható pezsgő típusú italokat a Hungária Extra DrytólLaurrent Perrier-n át a Louis Roederer Cristalig. Az itallapon szerepel az összes jó minőségű hazai pezsgő és habzó bor, a klasszikus Hungária variációk mellett Gere Frici Roséját és Frittmann Friseccoját (irsai-ezerjósecco) is ki lehet kérni. És alkoholmenteset is a Törley-háztól, ahogy tetszik. Tovább taglalva az italszortimentet, a ZIZI jó minőségű olasz habzóborokat, spanyol cavakat és francia champagne-okat gyűjt össze.

A legérdekesebb innen persze a francia, az anyaországhoz kapcsolt válogatás: aki igazi champagne-t szeretne kóstolni, innen szemezgessen, a pezsgő és a champagne ugyanis bár hasonló, két eltérő műfaj, de ezt mindig jobb megtapasztalni. Na meg a pezsgő koktélokat. Túl a híres Testa Rossán (eperpüré pezsgővel), van Pálinka Champagne, ami a Rézangyal Mézes Ágyas Meggyet Laurent Perrier-vel, málna pürével és lime-mal kíséri, de akad French 75 (Beefeater, Hungaria Extra Dry, friss citrom), Bellini (Villa Sandi DOC, friss barack), Irsai Spritz (Absolut Blue, Hungaria Irsai, alma szörp, friss lime, szóda) és a ház koktélja, ami nemes egyszerűséggel a ZIZI nevet viseli (Beefeater, Hungaria extra dry, friss uborka-gyömbér, lime). A pezsgőkön kívül van bor, ahogy kell három színben. A ZIZI tehát egy lazán elegáns hely mind kínálatában, mind kialakításában, ahova betéved az ember ebédidőben, este pedig vacsorázni, pezsgőzni. Sajátos zizi hangulatban, ahogy ők mondják.

A pezsgők, borok huncut italok, érdemes kísérővel párosítani. A tapasok autentikus spanyol ízeket takarnak, régiók szerint szortírozva, külön sonkaoldallal. A fogások érdekesek, kínálnak fehérbabot szívkagylóval, csirkekrokettet aiolival és paradicsomsalsával. Külföldieknek, lokálpatriótáknak külön jó a magyar tapas vonal: itt többek között mini töltött káposztát és kacsamáj terrine-t találunk áfonyás meggyel. És most, hogy már kellően éhesek, szomjasak lettünk, hagyjuk is abba.

A ZIZI enteriőrje megosztó, vannak, akik odavannak érte, vannak, akik nem értik. Szerintünk az első tér ízléses, a borhűtő is jó az ajtóban, a hátsó térben található tehénmintás puffokat és fali feliratokat még lehetett volna gondolkodni. A bár felett hosszan nyúló színes lenticular képet az ACB galéria képzőművésze, Várnai Gyula készítette. A körülbelül 180 főt befogadó hely tavasztól terasszal bővül ki, aki szívesen limonádézna a Bazilikára nézve, ne hagyja ki. A ZIZI jó helyen van. Hogy egy klasszikust idézzünk: champagne, champagne for everyone!

Ha szereted az igényes helyeket, nézz el a Hercegprímás utcába a Bazilika mellet, a Trafiqba.
ZIZI Bubbles & Tapas Bar (bezárt)
Cím:

1051 Budapest, Hercegprímás utca 12.