A március minden mozirajongónak tartogat valamit: érkeznek látványos mesefeldolgozások a popcornmozik rajongóinak, a Dreamworks pedig újabb családi animációval örvendezteti meg a CGI-mesék kedvelőit. Az európai filmek elkötelezett híveinek legnagyobb örömére Francois Ozon és Pedro Almodovár is új filmmel jelentkezik, akik pedig borzongani járnak a mozikba, azok a megtörtént eseményeken alapuló angol thrillert, a Halálhegyet ne hagyják ki semmiképp!

Óz, a hatalmas

Hollywood töretlenül folytatja a mozivásznak elárasztását újragondolt és látványban felturbózott mesefilmjeivel. Most a nagy klasszikus Ózon a sor. Judy Garland helyett most Mila Kunisnak, Rachel Weisznek és Michelle Williamsnek örülhetünk a három boszorkány szerepében, a musicalbetéteket pedig akciódús történetre és szemkápráztató látványra cserélték. A horror-kultrendező Sam Raimi meséjében ezúttal Oz (James Franco) maga a főszereplő, aki hétköznapi bűvészként kerül Kansasból a csodák birodalmába, ahol már várják őt, mint azt a varázslót, aki hosszú idő után végre rendet tesz és békét hoz a világukba.
Premier: március 7.Post Tenebras Lux – Felhők felett

Ebben a mexikói kamaradrámában a főhős Juan családjával a városból vidékre költözik. A lakóhelyváltoztatással azonban az életük mindenestül megváltozik. Az új környezetben az addigi életstílusuktól teljesen eltérő szokásokhoz kell alkalmazkodniuk. A civilizáció kényelme helyett az embernek a természetben való magára maradottságát kell megtapasztalniuk, legfőbb törvényük pedig élet és halál körforgása lesz. A film tavaly a Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó díjat.
Premier: március 7.Dől a moné

Joel és Ethan Coen nem először készít valaki másnak forgatókönyvet, ezúttal a Változások korát és A császárok klubját jegyző Michael Hoffman kapott az Oscar-díjas testvérpárostól egy abszurd fordulatokkal teli komédiát. A történet szerint Harry Deane (Colin Firth), a milliárdos Lord Lionel Shabandar (Alan Rickman) szürke alkalmazottja úgy dönt, revansot vesz őrült főnökén. Az impresszionista festészet iránti megszállottságát kihasználva, arra próbálja rávenni a lordot, hogy egy hamis Monet-képet vásároljon meg gyűjteményébe súlyos dollármilliókért. Ehhez a bájos, de rendkívül egyszerű gondolkodású, texasi rodeós PJ-t (Cameron Diaz) hívja segítségül. A ravasz tervet bonyolítja ugyanakkor egy eredetiségvizsgáló (Stanley Tucci) felbukkanása is.
Premier: március 14.Halálhegy – A Dyatlov-rejtély

A valós eseményeken alapuló filmeknek mindig van egy plusz borzongás-faktora. Nincs ez másként ezzel az angol thrillerrel sem, melyben egy csapat fiatal mintegy ötven évvel azután indul el Oroszországba megoldani a Halálhegy rejtélyét, hogy az ötvenes évek végén a kilenc profi szovjet hegymászó holttestére rátaláltak. Az esetet a hatóságok annak ellenére eltussolták, hogy sem a halál okát nem sikerült megállapítani, sem arra nem leltek választ, hogy miért mérhető a testekben radioaktív sugárzás, vagy hogy honnan származhattak a sebesüléseik.
Premier: március 14.A házban

A kortárs francia film meghatározó rendezője és a lélektani drámák mestere, Francois Ozon jelentkezik ebben a hónapban egy új alkotással. Legújabb filmjének fókuszában a fiatal, introvertált, ám roppant érzékeny kamasz, Claude áll. A visszahúzódó fiúnak zsigeri tehetsége van az irodalomhoz, a becsvágy, hogy elnyerje tanára elismerését, pedig arra sarkallja, hogy egy osztálytársa családi mindennapjairól szóló regény írásába kezd. A tanár érdeklődését felkelti a rendkívül erős szövegkezdemény, az író regénye feletti hatalma azonban lassanként beszivárog a valóságba és alakítani kezdi azt.
Premier: március 14.Croodék

A Dreamworks legújabb családi animációja valóban a „kezdet kezdetére” repíti vissza a nézőt: egy család történetét látjuk megelevenedni az őskorban. Az apa céljai kimerülnek a puszta túlélésben, a „járt utat járatlanért el ne hagyj” elvét igyekszik átörökíteni gyermekeiben a millió veszéllyel fenyegető világban. Ahogy azonban lenni szokott, a család fiatal leánya felrúgja a szabályokat és ifjonti hévvel veti bele magát egy új világ felfedezésébe.
Premier: március 21.A dombokon túl

Cristian Mungiu (Elhagyatva és megtalálva, 4 hónap, 3 hét, 2 nap, Mesék az Aranykorból) a román újhullámnak nevezett kortárs filmművészeti áramlat egyik legizgalmasabb alkotója. Legújabb filmjében azt a 2005-ben nagy vihart kavart eseményt dolgozza fel, amikor egy fiatal lány meghalt egy ortodox pap ördögűzése folytán. Hit, kétely, bizonytalanság és bizalmatlanság az alappillérei ennek a filmnek, mely úgy mutatja be az egyház, az igazságszolgáltatás színét-visszáját, és nem tusoló sorban az elmaradott területeken uralkodó néplélek működését, hogy nem ítél. A konklúzió levonása a néző feladata.
Premier: március 21.Spring Breakers – Csajok szabadon

Harmony Korine olyan botrányokkal övezett filmeket jegyzett korábban, mint a Gummo, a Ken Park vagy az Imitátorok. Az öntörvényű alkotó most ünnepelt, ifjú Disney-hercegnőket gyűjtött maga köré (Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Ashley Benson) és fékevesztett, semmiféle törvényt nem tisztelő vadócokat csináljon belőlük, így kritizálván a mai fiatal generációt. A történet szerint a lányok borzasztóan unják magukat a tavaszi szünetben, ezért úgy döntenek, hogy kirabolnak egy gyorséttermet, az így szerzett pénzből pedig Kaliforniába utaznak nyaralni. A felhőtlen bulizásnak hamar vége szakad, amikor a rendőrök rájuk találnak, és bíróság elé viszik őket. Az óvadékot azonban leteszi a helyi gengszter, Alien (James Franco).
Premier: március 21.A burok

A film alapjául szolgáló sikerkönyv a Twilight-sorozat írójának, Stephanie Meyernek a szándék szerint felnőtt olvasók számára íródott regénye. Természetesen maradva a kaptafánál, ez is a mindent legyőző szerelemről és az önfeláldozásról szól, éppen csak most nem az öröklét a tét, hanem az emberiség jövője. A Földet ugyanis testetlen idegenek, a Lelkek szállták meg, akik az emberekbe költözve átveszik az irányítást azok elméje fölött. A markonyi ellenálló közé tartozik Melanie is, aki azonban nem engedi át olyan könnyen a hatalmat saját lelke felett.
Premier: március 28.Jack, az óriásölő

Ha valaki örök nosztalgiát érez gyermekkora kedvenc meséi iránt és még mindig nem unja a hollywoodi trendet, annak a március dupla örömet hoz: az átfazonírozott Óz után itt van az égigérő paszuly óriásvadászra áthangszerelt verziója. A népmesei elemeknek ez a meghökkentő hibridje már önmagában elég figyelemfelkeltő volna, de hogy mindehhez a fő antagonista még Stanley Tucci, a bátor hadvezér pedig Ewan McGregor legyen, már bőven elég ahhoz, hogy mindannyiunk döbbent ámulatát kivívja.
Premier: március 28.Szeretők, utazók

Pedro Almodovár új filmje érkezik a hazai mozikba! Ismét a rendező házi istennője, Penélope Cruz van a főszerepben, ezúttal Antonio Banderas oldalán, aki maga is alkotott már emlékezeteset karrierje kezdetén egy Almodóvár-filmben, jelesül az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélénben. A rendező a Szeretők, utazókkal ehhez a nyolcvanas években a dráma kedvéért elhagyott, fergeteges (párkapcsolati) komédiákhoz kíván visszatérni.
Premier: március 28.

Ha kíváncsi vagy melyik filmeket vártuk a legjobban februárban klikk ide!