„Budapestben ott a lehetőség, hogy a startup szellemiség fővárosa lehessen!” A Ustream magyarországi fejlesztési vezetője, Sipőcz Csaba gondolata tömören megválaszolja azt a kérdést, ami a tegnapi Cultivo est fellépőivel kapcsolatban leginkább foglalkoztatott bennünket. Azontúl ugyanis, hogy mi jellemzi a startup vállalkozásokat; milyen szakmai, illetve emberi készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki a megfelelő közösséget megtalálva sikeres lehessen, arra is kíváncsiak voltunk: mi a kapcsolat Budapest és a bátorság, a város és a projektek fejlődése között.

Beindul a fantázia

Két lehetőség van, ha azt látjuk, hogy egy startup vállalkozás bontogatja a szárnyait. Vagy egy olyan technikai megoldás van, amit meg kell ismertetni a nagyvilággal, vagy pedig az a helyzet, hogy páran felismertek egy olyan piaci igényt, ami így vagy úgy, de megoldásra vár. Persze valahol a kettő nagyon szorosan összefügg, és jó esetben rövid idő elteltével találkozik is. A jó eset persze nem egyenlő az ideális, illetve a valós esettel sem, ezért tevődik óriási hangsúly a kitartásra, amit nyugodtan nevezhetünk ellenállásnak is. A kényelmes úttal, a jó indulatú, de csak korlátozottan támogató közeggel, az anyagi nehézségekkel, a bizonytalansággal ugyanis komoly meccseket kell vívni mindenkinek, aki járatlan útra lép.Erki Szabolcs, a Remaginetech ügyvezetője, azt is kiemelte, hogy az egyetemek nem nevelnek vállakozói szempontból önállóságra. Az pedig már a startup bibliákba is belekerült: ha olyan szolgáltatást nyújtasz, ami megelőzi a korát, vagy nagyon célzott közönségnek szól, akkor keresd meg az eary adoptereket (azaz azokat a felhasználókat, akik már a tesztidőszakban alkalmazzák a termékedet, illetve a szolgáltatásodat).

HelyközpontBár a Cserpes Tejivóról mindenkinek egész konkrét térbeli koncepciói vannak, a tegnapi Cultivo pódiumon is szereplő másik két startup vállalkozás és a Ráday utcai Kitchen Budapest labor számára is fontos tényező Budapest. Az egy dolog, hogy a pezsgő, nyitott városok alapvetően jobb felületet biztosítanak az induló cégeknek, az pedig egy másik, hogy Budapest tele van tehetséges emberekkel. A két összetevőn túl fontos még, hogy a város történeti, történelmi és esztétikai szempontból is inspiratív közeg a vállakozókedvűeknek.Az alapvető baj itthon a szkepticizmus, de talán ebből is kevesebb jut a fővárosra, mint az ország más területeire. Bár mára egyre inkább menő startupot csinálni, még mindig nem ez az irány jellemzi a magyar mentalitást, illetve cégkultúrát.
Az jó, ha minél kisebb az állam ráhatása az induló bizniszekre, de nem a jogi környezet vagy épp a pénzhiány számítanak a legnagyobb buktatóknak. Erre Cultivos érvként a Kitchen Budapest támogatását, a Ustream városhoz való ragaszkodását, Cserpes István határozott nem-jét a multikban történő értékesítésre, illetve a Remagine mentorának, Piroska Zoltánnak a hazatérését is említhetjük.

Starupoznál?

A tegnapi fellépőket látva, a lehető legjobb dolog startup vállalkozónak lenni. Persze, ha az innovációéhes tömegben sikerült jól figyelni, azért az világos, hogy ennél árnyaltabb a kép. Biztos siker nincs, ami mondjuk eléggé determinál pár bizonytalan évet. Recept sincsen, alapvető hozzávalók viszont vannak: kitartás, nagyon mély belső motiváció, jó csapat, illetve a menetközben adódó lehetőségek kiaknázása.
Ja! És jó ötlet itthon, a városban maradni.