A Gin Shop Budapest az egyik legérdekesebb, ami történhet 2013-mal Budapesten, és még csak február van. Nemrég megjelent nyitó helyekről szóló összeállításunkban így kezdtük a fejtegető sorokat a bár kapcsán, és most, hogy már a pultnál is ültünk, bebizonyosodott, valóban így van.

Hogy mi van a ginben, hogy Nagy Zoli, a Boutiq’Bar tulajdonosa, ötletgazdája és a London Academy of Bartenders (LAB) iskola vezetője egy külön helyet nyitott neki? Nos, ez felettébb izgalmas kérdés.

Egy ideje rebesgetik: a világ legjobb bárjai közé sorolt Boutiq' után új kézműves koktélbárral bővül a budapesti színtér, február végén ugyanis nyit a Gin Shop, az első ginre szakosodott szórakozóhely a Ráday utca elején.

A gin shopok (kisbetűvel) története tisztes múltra tekintenek vissza, Angliában az úri alkoholizálás, társas élet fontos helyszíneinek számítottak az 1700-as évek végén, az 1800-as évek elején, és minden negyedik üzlet ennek számított. MInt minden érdekes alkohol, anno a gin is orvosságnak indult Hollandiában (ekkor még jenever néven, ami az alapul szolgáló borókabogyót jelenti). A jenever angol meghonosítása végül olyan jól sikerült, hogy miután harctéren bátorító szesznek ítélték (erre utal a Dutch courage kifejezés), a kormány külön rendeletekben szorgalmazta a gin előállítását a történelem során külföldi szeszekkel szemben, és megjelentek az utcákon a gin shopok, később pedig a grandiózusabb, táncos gin palace-ok. A napokban megnyílt Gin Shop Budapest az egyszerűbb ginházak egykori világára utal vissza, nagy adag kortárs szemlélettel, magas szakmaisággal és zavarbaejtő kínálattal. Akárcsak a Boutiq'.

És hogy mi kell egy gin bárba ma Budapesten? Gin és tonik röviden. A nyolc-kilenc gincentrikus alapkoktél mellett közel ötvenféle gin várható, többféle különleges tonikkal, az összes Magyarországon kaphatóval, és ha minden igaz, hamarosan saját készítésűvel is. Mivel a tonik fő eleméhez, a kininhez szintén Anglia kell, drukkolunk, hogy megvalósuljon a terv, és házi tonikot csapoljanak a gin mellé. A ginek között találunk különleges szőlő alapút a gabona helyett, amely speciális szőlőfajtából és szőlővirággal ízesítve készül, ez a G'Vine, a koktélok alapjainak szolgáló Broker's London Dry-t, amely karakteresen borókás és az egyik legjobb a helyen. Ez utóbbi, akárcsak a gin maga megosztó, lehet imádni és utálni, szerintünk érdemes ezt kérni elsőre.

Az impozáns Bluecoat gin a nevét, üveg formáját és színét az amerikai milicista forradalmárok kék egyenruhájáról kapta, a teás jegyekkel rendelkező Beefeater24 mögött pedig ott van London nyüzsgése, illetve a 24 órán át történő áztatás is. És ezt tudnánk még egy ideig sorolni, mert a Gin Shopban történet van bőven, és kellemes, marasztaló zene is ehhez. Apropó, zene. Hangulatfestő dalok szólnak a háttérben, kiemelkedő szexepilje a helynek a szelektálás. Bemész, leülsz, és ott maradsz.

A falakat a gin bárok idejét megidéző képek, századelős tapéta, és tükrök díszítik. Ha belépsz, egy teljesen másik világba cseppensz, olyan ez mint az angol varázslómesék: a régi utcákból különleges terek nyílnak. Ha a Gin Shop Budapestet egy szóban kéne összefoglalni, azt mondanánk érdekes. Egy hiánypótló hangulatot hoz a Ráday utcába, de az egész városba, ahol rendkívül figyelnek a személyes szervízre, így kevésbé is kategorizálható: mindenkinek mást ad. A pultot a bazsalikom illata járja át, a kínált víz uborkás. Mindenben van egy jól eső ötlet. A Gin Shop szerint két ember van: aki szereti a gin tonikot, és aki nem ivott még jót. Szerintünk pedig, aki ide beül eseményszerűen, amellett, hogy zárásig marad, hazafelé sétálva ügyes bartender szeretne lenni. Na igen, és a gin az új vodka.

Ha szereted az ilyen különleges helyeket, nem fogsz csalódni ben sem.