A pesti oldalon a partra vetett bálnára hasonlító CET évek óta arra vár, hogy birtokba vegyék, de a rengeteg hibája miatt erre eddig nem volt lehetőség. Budapest az épület tervezőjét, Kas Oosterhuis-t kérte meg, hogy segítsen a javításban. Úgy tűnik, hogy már tényleg csak néhány hónapot kell aludni, amíg elkészül.

A partra vetett halA 19. századi közraktárak közé épült CET-et egy holland agy álmodta meg. Az épület 2009. januárjában kapta meg az építési engedélyt és a tervek szerint 2010. év végén át kellett volna adni, de erre nem került sor. Az üvegbálna körül már a kezdetektől fogva sok volt a vita, amely azt eredményezte, hogy megszakadt a kapcsolat a tervező és a kivitelező között; Kas Oosterhuis elment és vissza sem nézett.

Ahogy az nálunk lenni szokott, évekig semmi sem történt, az épületet tulajdonképpen csak kerülgettük, miközben összeesküvés elméleteket gyártottunk a háttérben meghúzódó pénzmozgásokról és lehetséges ingatlanpanamákról. Az, hogy nemrég megnyílt a CET alatti mélygarázs és a Duna-partisétány örvendetes volt ugyan, de sovány vigasz; nem jó egy 27000m2-es komplexumot üresen tengődve látni egy ilyen jó adottságokkal rendelkező környéken.Új dátum, új reményDe végre történt valami. A minap lassított felvételben, háttérzene kíséretében lépett elő a ködből ismét Kas Oosterhuis, aki partnereivel megnyerte az épület hibáinak kijavítására kiírt közbeszerzési eljárást, így talán 2013. év végére megtörténhet a legújabb bevásárlóközpont/kulturálisközpont átadása.

A munkálatok első lépéseként jelenleg a különböző műszakihibák feltárása zajlik, ami előre láthatólag néhány hetet vesz majd igénybe. Ezek után pontosan lehet majd tudni, hogy mi mennyibe fog kerülni. A cél természetesen az, hogy a lehető legkevesebb pénzből történjen a javítás, de rengeteg olyan dolog van, amit megkerülhetetlen ki kell javítani.

A kisebb biztonsági és esztétikai problémák mellett, a sík homlokzati rendszer és az ezzel kapcsolatos geometriaihibákkijavítása jelentik a legnagyobb kihívást, hiszen ezek beázáshoz és korrózióhoz vezetnek. Amit viszont mindenképpen megtartanak, az az acélszerkezet lesz, ami egyébként szintén nem tökéletes. A tervek szerint az átrium javításához négy, a fejrészhez pedig hat hónap kell majd, viszont mivel a kivitelezére is új közbeszerzést kell kiírni, ezért a teljes felújítás a tervezettnél több időt vesz igénybe.