Az értékválság a csúcson van, a Twilight sorozat és a felnőtt tartalmak pedig elég nagy lyukat ástak a valóság és a reális elvárások közé. Valljuk be, nem könnyű így ismerkedni. Sajnos még mi sem ismerjük a bombabiztos módszereket és a legjobb csajozós dumát, viszont megpróbálunk adni néhány tippet, hogy kiknek, hol és hogyan érdemes próbálkozni. A cikkben szereplő karakterek a sztereotípia szüleményei, bármilyen egyezés a valósággal csupán véletlen egybeesés.

Harminc körül, ingbenNekik a hétköznapi csajozás nem könnyű, ez már nem az egyetem. A tét komoly, nem mindegy, hogy ki hova jár, és már az ingek között is különbség van. Akinek gombos a buliszerkója, annak az esetében már valószínüleg számít a pénz és a státusz, de szerencsére azért még bizonyos körökben a személyiségért is jár plusz pont. Ilyen hely a Boutiq' bar, ahova akár a hét elején is érdemes menni, a Minyon Bár, ahol a 30 fölötti korosztály is szívesen tölti az idejét, a Divino, ami közvetlen beszélgetésekre az egyik legjobb és a Trafiq, ahol táncolásra és csendes borozásra is van lehetőség.

Mindegyik hely esetében igaz, hogy nem jó, ha tolakszik az ember, akármennyire is bejött az élet, és a 20-as éveik végén járó nőknél már nem válik be, ha a hajukat, vagy a szemüket dicsérik. Viszont érdemes közvetlennek és nagyvonalúnak lenni, mert mindez kamatostul megtérül. Emellett persze az sem árt, ha az ember ismeri azt az italt, amit rendel és tudja, hogy mit akar a továbbiakban. Természetesen, aki ilyen helyekre jár, az előtte ugorjon be a legközelebbi bankba pénzért, de a kocsikulcsát azért hagyja otthon. Nem biztos, hogy jó, ha az “véletlenül” kivillan, ugyanis senki nem vezet, ha iszik.

ELTE, oldaltáska, kultúrsznobRomkocsmákban merengő bölcsészek? Mindenki látott már ilyet. A tereket megtöltik izgalommal az elrejtett zugok és az otthonos kanapék, amelyekben ülve az embernek megjöhet a kedve, hogy alkosson valamit, vagy maga mellé ültessen valakit.
A Szimplában kiváló eredményeket lehet elérni ezen a téren. Innen szinte csak az megy haza egyedül, aki azt akarja, vagy csak egy kicsit tiltakozik, de az Instantban és a Fogas Házban is igen változatos és befogadó a felhozatal és valószínüleg bárki szívesen ismerkedik. A romkocsmás választékért külön köszönetet érdemel a városban élő összes külföldi, akik valószínűleg mind ezekbe járnak, tehát nyelvszakosok és világpolgárok figyelem! Ezek a kapcsolatok jók, mert rövidek, tömörek és egy éjszakába sürítik mindazt a törődést, amit normál esetben akár hosszú hónapokra, vagy évekre kellene beosztanunk.

De bármennyire is vonzó egy barna szemű szláv lány, a magyaroknál még mindig nincs jobb. Budapesten szinte bárkibe bele lehet szeretni minimum öt percre, de akár öt évre is. Az egyetemi összejövetelek ikonikusnak számító helyei és egyben a magaskultúra ösztönökkel való keveredései, a Könyvtár klub, a Doboz, néha a Morrison’s, a Living Room, vagy olyan szervezett egyetemi összejövetelek is mint a Corvinus CoolTúra, vagy az ELTE-BTK Kari Napok.
Ezeken annyira hiteles a választék, hogy sokuk még az első ital előtt realista drámákon gondolkozik, de szerencsére nem kell diák, ha meg akarjuk őket hívni egy akciós italra. Érdemes viszont képben lenni az aktuális felsőoktatási ügyeket és az aktuális keretszámokat illetően, mert valószínüleg ezekről lesz szó először. Ha véletlenül Darkos és magyar-néprajz szakos a lány, akkor egy Edgar Allen Poe idézet is megteszi, mint első lépés, aztán irány a Dürer Kert. Ezekben a körökben nem számít a pompa, viszont előny lehet a gitár és menekülni is csak akkor kell fejvesztve, ha a tarisznyából kilógó könyv a “Nő misztikuma” címet viseli.

BME, kocsmasportok, sörSokan azt gondolnánk, hogy kocsmasportokkal csajozni olyan, mint Londonban azzal villantani, hogy Magyaroroszágról jöttünk, de nem; a csocsó, vagy a billiárd tökéletes kiindulópontjai lehetnek egy párkapcsolatnak. Itt nem számít a pénz, sőt, menő, ha már elment a diákhitel sörre és különben is a vesztes fizet, szóval érdemes folyton gyakorolni. Az a lány, aki ilyen helyre jár, az biztosan nyitott erre és valószínüleg nincs is szükség gagyi, testhőmérsékletre vonatkozó termodinamikai hasonlatokra, hogy megjöjjön a kedve, bár nagy valószínűséggel értené őket. Az udvariasság viszont nyerő lehet, arra ezeken a helyeken a legkevésbé számít bárki. Érdekes lehet ezen a kategórián belül a Noiret, az Íjász, vagy az Ördögsarok, de a legtöbb belvárosi pincehelyiségben van legalább egy fajta játék. A BME-s csajozás akkor a legkönnyebb, ha éppen csocsóbajnokság, vagy kollégiumi buli van a Martos Koliban, olyankor minden adja magát.

Hipszter, MacBookSzögezzünk le valamit előre. A legjobb csajozós hely Budapesten nem a Facebook. Vannak szórakozóhelyek, illetve hipszterül “közösségi terek”, ahová valódi emberek járnak. Ilyen például a Telep, ahol találkozik a belváros és az underground, a Kolor, ami evős-ivós, de ugyanakkor vodka-szódázós és keverőpultos is, a Corvintető, ahol a Rewind-on alig lehet beszélgetni, de nem is kell és a Közért Bár, ami jó alapozásra, de akár egy egész éjszakás beszélgetésre is Polaroid gépekről, vagy iPadhez csatolható írógépről.

Ezeken a helyeken simán elmegy az asztalra az iPhone mellé a fekete keretes szemüveg, a város ifjúságának a legtrendibbjei mutatják meg magukat itt minden este, és rozéfröccsöznek kimerülésig. Érdemes lezsernek lenni, nem feszülni, és csak olyan dolgokkal hódítani, amivel kapcsolatban tényleg elmélyült ismereteink vannak, a hipszter lányok ugyanis messziről kiszagolják, ha valamit csak a Wikipedián olvastunk. Fontos a nyitottság, a mindenre kiterjedő fogékonyság és a személyes tapasztalat. Viszont semmiképpen nem célravezető, ha az ember közös fotókat próbál készíteni Instagram-mal, ezt felesleges tetézni azzal, hogy mindezt WC-ben, tükörből tesszük, és az sem menő, ha egy hím folyton a haját igazgatja. Nem árt, ha az emberben van némi tartás.

Hazafelé, bódultanJól ismert tény, hogy nincs olyan, hogy valami nem sörnyitó, és szintúgy tény az is, hogy minden hely csajozós, csak ezzel kevesebben vannak tisztában. Ott vannak például az éjszakai járatok, ahol mind sorsközösséget vállalunk egymással, ami belsőséges viszonyt teremt. Ezt nem tudhatják azok, akik taxival járnak, a sofőrök ugyanis általában középkorú, családos férfiak.

A 956-os, vagy a 908-as, vagy az éjszakai 4-6-os például több szempontból is kiaknázható terep és nem (csak) azért, mert itt már mindenki részeg, hanem mert viszonylag hosszú a természetes menetidő. Az alaphangulatot az adja, hogy mindenki ugyanabban a helyzetben van, és épp senkinek nincs más dolga. Viszont hátránya, hogy soha nem tudhatjuk, hogy ki hol fog leszállni, ezért sietnünk kell, hogy jó benyomást tegyünk a kiszemeltre, aki valószínüleg a jelenlegi állapotánál bármikor csak szebb lehet. Ha mégis meggondoljuk magunkat, nem kellenek kifogások; megérkezést színlelve bármikor le lehet szállni.