Kőváry Peti jól ismert figura a budapesti szórakoztatóiparban, számos egyéb projektjei mellett legfőképpen a sikeres hazai formáció, a NEO kreatív-nélkülözhetetlen tagjaként pörög. Az első megvásárolt lemeze egy Rolling Stones lemez volt, a hetekben debütált legújabb dala a Bermudából ismert Mórocz Tomival, amit már játszik a rádió, legfrissebben pedig egy teljesen új sorozatra készül. Kőváry Petivel beszélgettünk.

Miért pont a nu disco?

Nálam egy egyenes fejlődés eredménye a nu disco, a kezdetekben - 2006 környékén - french house/electro-t játszottam, párhuzamosan nu disco-val, csak akkor még sokkal indiesebb, italosabb volt a műfaj. Mára kicsit összefolyt a sötétebb deep house és a nu disco közötti határ, én azonban továbbra is a vidámabb, harsányabb vonalat kedvelem. A stílus kezd egyre népszerűbb lenni, bár itthon még nem kapott akkora figyelmet, mint amit megérdemelne.

Milyen 'érdemes követni' arcokat ajánlanál műfajon belül?

Nagyon sok van, például Lifelike, Yuksek, Russ Chimes, Blende, Aeroplane, Todd Terje, RAC, Chromeo vagy a deepesebb vonalból Kolombo, Sharam Jey, Dusky, Duke Dumont.
Milyen egyéb projekteken dolgozol?
Folyamatosan készítem az új zenéket és remixeket, német, amerikai, angol kiadókkal dolgozom jelenleg. Nemrég jelent meg a Mórocz Tomival (Bermuda) közös új dalom, amit az MR2-Petőfi már játszik, a hónap végén lát napvilágot az új Princess Superstar dalra készített hivatalos remixem.

Mi a helyzet most a NEO-val?

A fesztiválszezon után volt egy negyedéves pihenőnk. Mostanában kezdtünk újra zenélni, hamarosan megjelenik egy új dalunk, videoklippel, és nekilátunk az új albumnak is.
Mi volt az első lemez, amit megvettél?
A Rolling Stones Still Life című 1981-es koncertalbuma.
És az utolsó?
Már csak bakeliteket veszek, CD-t utoljára kb 5 éve vásároltam. Bakeliteken általában régi funk/soul és disco klasszikusokat szoktam venni, illetve néha 1-1 rockalbumot.

Hogy jött a felkérés, az új sorozat ötlete? Te kerestél egy helyet vagy ők találtak meg téged?

A Trafiq keresett meg a bulisorozat ötletével, úgy gondolták, hogy amit én képviselek zeneileg, az beleillik az ő elképzelésükbe. Szerettek volna elindítani egy nu disco központú bulisorozatot, ami közönségbarát, és széles merítésű, tehát nem ragad le egyfajta stílusnál. Ez nekem nagyon megtetszett.
Te társszervezőként működsz közre?
A konkrét buliszervezést a Trafiq csapata végzi, én inkább szakértő tanácsadó szerepet vállaltam, illetve ellátom a partysorozat rezidensi szerepét.

Milyen fellépők várhatóak?

Szeretnénk olyan előadókat elhozni, akik nem követik a divatot, hanem jelen pillanatban ők alakítják azt. Ilyen például a november 28-án fellépő WANKELMUT, aki "One Day" és a "My Head is a Jungle" slágereivel milyen széles réteghez elért, mégsem nevezhetjük mainstream előadónak. Folyamatosan tárgyalunk a külföldi fellépőkkel, de többet egyelőre nem árulhatok el.

Mi a személyes koncepciód?
Zeneileg széleslátókörűnek tartom magam. Mindig is a vidámabb, disco alapú zenék vonzottak, legyen az house, electro vagy nu disco. Nagyon szeretek visszanyúlni a klasszikus 70-es 80-as évekbeli zenékhez, hangzásokhoz és azt maivá varázsolni. Nem ijedek meg a slágerektől sem, és rengeteg bootleget játszom. Próbálok egyensúlyozni a közönség elvárásai és a saját ízlésem között, de olyan zenét sohasem csinálok, ami nekem nem tetszik.
Mit vársz az ESSENCE sorozattól?
A cél, hogy a mainstreamet és az undergroundot egy kicsit közelebb hozzuk egymáshoz, hiszen a stílus határok lassan elmosódnak, és egyre több underground előadóra kiváncsi a nagyközönség, illetve sok mainstream arc is készít olyan produkciókat ami az undergroundnak is érdekes. Zeneileg széles a paletta, középpontban a nu disco áll, de mellette elférnek a társműfajok (house, deep house, garage stb) is, tehát változatos estéknek nézünk elébe. A Trafiq egy jó helyen lévő, igényes club, jó hanggal és fénnyel ami egy jó alternativája lehet egy ilyen sorozatnak és a csütörtöki buli tengerben egy kis szigete lehet azoknak az arcoknak, akik sallangmentesen szeretnék magukat jól érezni, úgy, hogy mellette professzionális kiszolgálásban részesülnek minden irányból.
Hogy jött a név? A te ötleted?
A név a Trafiq stáb ötlete volt, ami szerintem egy teljesen jó irány, hiszen az „ESSENCE“ összefoglalja mindazt, amit elszeretnénk érni ezekkel a bulikkal: itt a zene a lényeg!

Mik a kedvenc zenéid most?

A kedvenceim már régóta Gigamesh, Oliver és Blende, a deepesebb-funkosabb vonalon Monte, a techesebb oldalról pedig Hot Since 82, de rengeteg nagyon jó új zene van, felsorolni is alig lehet.
Mit gondolsz a hazai színtérről?
Érdekes, hogy itthon bizonyos műfajok viszonylag hamar elterjednek, míg más stílusok, amik például Európa nyugati felén vagy Angliában tarolnak, nálunk nem tudnak gyökeret ereszetni. Emellett sajnos kevés az igazán jó klub, ahol jó a hangulat és a hangzás is. Itthon inkább a a „romkocsmázás” megy, a klasszikus „clubbing” mint szórakozás kiveszőben van. Vannak persze nagyon jó kezdeményezések, remélem az Essence is ezek közé fog tartozni.
Végezetül, kiket tervezel meghívni?
Magyar oldalról olyan djk, producerek is lemezjátszó mögé állnak, majd akiket nem feltétlenül erről az oldalukról ismertünk, de lelkes hívei a műfajnak, és egy exkluzív szett erejéig direkt a Trafiq Essence kedvéért nu disco-t fognak pörgetni.