A nemzetközi sajtó utoljára talán Brad Pitt és Angelina Jolie budai uralkodása alatt foglalkozott ilyen sokat Budapesttel. Múlt héten a CNN három cikket közölt a fővárosról: először Carolyn Bánfalvi toplistáját, majd 11 fontos tudnivalót a magyarokról, végül a tipikus magyar ételeket vették sorra egymás után. És a sornak még mindig nincs vége, mert ezúttal egy turisztikai portál ajánlja Budapestet, mint egy fapados karácsony előtti kirándulás tökéletes helyszínét.

Egyedül azt nem értjük, hogy Trentónál és Baselnél miért nem kerül semmibe eljutni a reptérről a városközpontba, de itt arról lehet szó, hogy az olaszok úgysem kérik a jegyet tömegközlekedésen, Svájcban pedig minden turistát lovas hintóval visznek körbe az unalmukban társadalmi munkát végző helyiek, szóval inkább lendüljünk tovább.

A táblázatból látszik, hogy keletről nyugat felé haladva emelkednek az árak, mintha menetrendszerű felvonóval szállítanák őket, de azért így is akadnak meglepő dolgok: például egy koppenhágai (190 font = 68 000 Ft) vagy baseli ebéd árából (212 font = 76 000 Ft) Budapesten négyszer ehetnénk egy laza háromfogásost. Van egy kakukktojás a dán-osztrák-német-svájci tengely közepén: Észtország. Tavaly még az észtek vezették ezt a listát, de mostanra már náluk lehet a legdrágább a szállást és utazást (718 font = 257 000 Ft) találni, ezzel kerülnek a lista alsó harmadába. Költőpénzzel (123 font = 44 000 Ft) itt is elég kevesebbel kalkulálni, mint mondjuk Bécsben vagy Berlinben.

Ha csak a helyi költségeket nézzük, még Prága tűnik jó választásnak, mivel kb. 10 fonttal olcsóbb, mint Budapest. A kép egy kicsit csalóka, mert a szállás és utazás nagyot dob a végső számlán, így összességében Prága egy Brüsszelnél is drágább lehetőségre jön ki.

Azt még nem egészen tudtuk eldönteni, hogy örüljünk vagy keseregjünk az International Travel Daily News által ránk aggatott Európa legolcsóbb karácsonyi vására cím hallatán. Mindenképpen pozitív, ha ezzel tucatnyi még csak útját tervezgető turistát sikerül behúznunk az országba, de az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy az "olcsó karácsonyi vásár" címke billogként ráégne a főváros egyik ékköveként kezelt Vörösmarty téri forgatag homlokára. Ennél azért jóval többet érdemel.A lista minden városnál a két főnek két éjszakára elegendő fapados lehetőségeket keresi: a szállások közül Bed & Breakfast helyek jöhetnek szóva, a reptérről pedig szigorúan tömegközlekedéssel juttatná el a vendéget a városba. Egy kiadós, háromfogásos ebéd után legfeljebb a karácsonyi vásárban elfogyasztott süteménnyel számol vacsorára, ami még a költséghatékony kirándulás esetében is soványnak tűnik.

A lista első helyéért BudapestRigával futott végletekig kiélezett versenyt, és a befutónál a célfotó sokadik elemzése dönthetett, mert legfeljebb 1 fonttal, azaz maximum 360 forinttal nyert a magyar főváros. Mint kiderült a lettek is olyan olcsók, mint mi, sőt a szállás és utazás náluk a legkedvezőbb (378 font = 135 500 Ft), de költőpénznek szinte dupla annyival (152 font = 54 500 Ft) kell számolni, mint Budapesten.Nyugat-európai célpontok közül hiányzik a brit, holland vagy spanyol lehetőség, viszont a franciákat képviselő Lille meglepő módon felfért a dobogó harmadik fokára - például Prágát is megelőzve.

A magyar árak reálisnak tűnnek - Budapestre összesen 189 000 Ft-ot kellene költenie két főnek -, ezért abból indulunk ki, hogy a többi országban is sikerült eltalálni az arányokat. Valószínűleg igaz, de első hallásra meglepő, hogy a két legdrágább városnál (München és Basel) 40 százalékkal olcsóbb Budapest. Magyarország a vendéglátás valamint a közlekedés miatt tudott a lista élére állni: az ebéd, a szállás és a repülőjegyek tekintetében is a magyar lehetőség lett a második legolcsóbb.