Egy hétvége erejéig újra a monarchiában érezhetjük magunkat, amíg Bécs és Budapest is a Fridge fesztiválra bulizik. A sógoroknak ott az Alpok, de a rafkós magyarokon nem fognak ki, mi a plusz tíz fokban is építünk magunknak hóhegyet a Hungexpón, ahol világhírű riderek repkednek hószánjaikkal pont úgy, mint a Cirque du Soleil vakmerő artistái.

A tavalyi szünet után idén ismét jelentkezik a Fridge Fesztivál, ezúttal a Hungexpón. Mint ahogy Rocky visszavonulásai után Sylvester Stallone is mindig kigyúrtabban tért vissza, a Fridge is nagyobbra nőtt egy év alatt. A Sziget szervezésében a Fridge csütörtöktől vasárnapig (november 21-24.) fagyasztja be a budapestiek ereit, és a már megszokott erős zenei felhozatal (igazán) extrém hószán versennyel és a 22. Hó-show-val is kiegészül.Akrobaták are coming to townIdén először a Fridge menő hószánokat és azok profi versenyzőit is Magyarországra hozza, hogy ne csak a forralt bor miatt képzeljünk magunk elé levegőben szaltózó arcokat. A hószán alatt persze nem az öreg Harald kis 500 köbcentisét értjük, amivel a norvég hómezőkön ugrik le a sarki közértbe télvíz idején, hanem komoly, 1200 köbcentis gépszörnyeket, amelyek akár a 200 km/h-s sebességet is meg tudják közelíteni.Emberek vagyunk, tehát ha van egy ennyire gyors eszközünk, már rögtön nem csak A pontból B-be akarunk eljutni, hanem mindent megteszünk azért, hogy kitörjük vele a nyakunkat.

Szerencsére érkeznek Amerikábólvilághírű versenyzők, akik bemutatják, hogyan kell a lélegzetelállító mutatványok közben életben maradni, így hamarosan Budapesten üdvözölhetjük Ales Rozmant, Anders Erikssont, Joe Parsonst és Cory Davist is. Utóbbi kettő a sportág igazi nagyágyújaként ismert: a coloradói Aspenben rendezett 2013-as X Games-en Davis ezüst-, Parsons bronzérmet nyert speed & style kategóriában.Annak ellenére, hogy 16 éves kora óta minden évben ott van az X Games versenyen, Cory Davis csak két héttel a januári viadal előtt tanulta meg a hátraszaltót - éppen barátja, Joe Parsons segítségével, akit utána le is győzött. Most BudapestenParsons visszavághat – kérdés, hogy tavaly óta mennyit dolgozott a saját hátraszaltóján.

A versenyzőknek egy percük lesz arra, hogy bemutassák harmincméteres ugrásaikat az erre kialakított hóhegyen és rámpán. Mondjuk ilyeneket:

A zene, az kellPersze a Fridge ettől még továbbra is Fridge marad, ami azt jelenti, hogy a szeletelés forralt borral a kézben a program kötelező eleme marad.

Péntektől már két színpadon söpör végig a Fridge lavinája: a Party Arenában a Belzebass, egy nagyon nem tipikus olasz duó tűnik fel, akik nem elég, hogy az agyonjátszott

Barbra Streisand-szám alapján kijöttek egy ütős

Justin Bieber-verzióval, de olyan

klipeket is gyártanak, ami a Skins összes élből hedonista szereplőjét sárga irigységgel tölti el.

A Nagyszínpadon a BP Shop ünnepli második születésnapját kedvenc előadóival. A Punnany Massif, Mary Popkids, Brains névsor elég erős, de ez még csak a jéghegy csúcsa, mert hajnali 1-kor érkezik a dark drum’n’bass ausztrál helytartójaként ismert Pendulum DJ-set.A zárónap felhozatala nagyobb kiütést ígér, mint egy Pittsburgh Penguins-Ferencváros barátságos jégkorongmeccs, hiszen miután a Hősök és a Carbonfools kellően felfűti a hangulatot, a prémium utcazenész DUB FX, a breakbeates, drumstepes Freestylers Live és az örök Berlin Callingos csávó, Paul Kalkbrenner szépen egymás után három különböző hangrobbanást ígér.

Közben a Party Aréna sem kong az ürességtől: Jay Lumen és Julia Carpenter mellett a 10 éve folyamatosan újabb és újabb mixekkel jelentkező James Zabiela cserélgeti majd a korongokat. Ha bármelyikükbe egy csepp humor is szorult, nem hagyják ki a Cold as Ice-t a repertoárból.

Hó-Show és snow segway minden mennyiségbenÍgérjük, hogy befejeztük az olcsó jeges vicceket, pedig a Jégből vagyokhoz még feltétlenül el akartunk jutni. Nem baj, majd jövőre.

Idén a Fridge részeként jelentkezik péntektől vasárnapig a 22. Hó-Show kiállítás, ami síléc, snowboard, szánhúzó kutya vásárlására egyaránt kiváló helyszín, de akár snowsegwayeket (igen, ilyenek tényleg vannak) és hernyósnowboardokat is kipróbálhatunk. Aki még nehezítene a fokozaton, közvetlenül a hütték és a Forraltbor-fesztivál látogatása után pattanjon segwayre.