Amikor szeptember végén megnyitott a frissen pörkölt kávékkal és a Krúdy-rajongóknak ismerős tányérhússal operáló Városliget Café & Bár, a Tópart Budapest utolsó kirakós darabja is a helyére került. E négy merőben más stílusú vendéglátóegységből álló komplexum célja és funkciója túlmutat önmagán, hiszen új életet lehelhet Budapest második legnagyobb parkjába, a 200 éves Városligetbe. A november közepén startoló Műjég-szezon kapcsán megnéztük, mi is rejtőzik a Városliget Café & Bár koncepciója mögött.

A Ligetre elsősorban családi programok, hollywoodi limonádékba illő csónakázások, forralt borral koronázott, átkorcsolyázott esték, kulturális kalandozások, kutyás kutyagolások és vasárnap délutáni állatkertezések célpontjaként tekintünk, ami lehet, hogy beskatulyázás, de a valóságot nehéz ignorálni. Kulináris attrakciók és szórakozási lehetőségek terén a Tópart Budapest burjánzásáig a Liget nem sokat tett le az asztalra, így a szerethető tradíciók nem gazdagodtak korhű újításokkal, és a felújítások is várattak magukra.

A hiánypótló Városliget Café & Bár vezérlőelve pont az imént említett, a régit az újjal vegyítő attitűd volt, amely a tradíciókat a jelen kontextusába ágyazva tálalja. Ez a tiszteletteljes hozzáállás már az első kalapácssuhintás előtt reflektorfénybe került, ugyanis az építkezés felvezetése egy 9 hónapos kutatói, előkészítői és tervezői munka volt, amely a történelmi és kulturális folytonosság alappilléreként szolgált.

A két idősík találkozása a Vajdahunyad várára és a Műjégpályára képeslapra kívánkozó kilátást biztosító bisztró – bár – kávéház hibrid kínálatában és technológiai felszereltségében is tükröződik. Előbbi, amint arra a bevezetőben is utaltunk, az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó tányérhúst (ami I. Ferenc József és Krúdy Gyula kedvenc falnivalói közé tartozott), valamint a frissen pörkölt kávéból készített, nosztalgikus hangulatot teremtő kávékülönlegességeket emeli ki a finomságok sorából; míg utóbbi a legmodernebb konyhai eszközöket vonultatja fel.

Az otthonos, maradásra inspiráló enteriőrt - amely a Szilas Ádám vezette Adamdesign Belsőépítészeti Stúdió szakértelmét kürtöli világgá – szintén múlt és jelen házassága jellemzi, és a modern bisztrók sajátjának tekinthető térrendezési elvek és dekorációs elemek tökéletesen illeszkednek a Nyugat-generáció irodalmi kávéházait felidéző megoldásokhoz.

A programfelhozatal kulcsszava a változatosság, így minden hónapban lesz Latte art képzés angolul és magyarul, amelyek során a kávék tetejére pingált habfestmények elkészítését sajátíthatjuk el, ráadásul a képzés végén a legeredetibb ábra készítője egy 10,000 forintos vacsora utalvánnyal gazdagodik.

Az első habművészkedés november 26-án, este hétkor kezdődik, a részvétel díja elővételben 3,000, a helyszínen pedig 3,600 forint. Tematikus bulik szintén havonta fognak felbukkanni a tóparti színen, először Mikulás apropóján december 5-én. A programok sorából közelsége és szezonnyitó mivolta miatt kiemelkedik a Műjég november közepi nyitása, amelyet a Városligetesek hot doggal, melegszendviccsel, krémlevesekkel, pizzával, forralt borokkal, valamint teával tesznek kulinárisan is emlékezetes élménnyé.