Óriás aukciót szerveztek a Budapest Poster Gallery posztereiből a minap a Bajcsy-Zsilinszky út elején található ECE City Center konferenciatermében. A dolog érdekessége, hogy a Várkonyi Ádám alapította galéria (amelyről részletesebben már írtunk korábban itt) gyűjteményéből bő 150 plakát került kalapács alá, hazai filmplakátoktól az abszolút ritkaságnak számító Nyugat-plakátig.

Aki már látott egynél több amerikai filmet, valószínűleg látott valamilyen formában aukciót is. Teljesen általános a szemnek, gyakorlatban mégsem találkozunk vele sűrűn. Többek között ennek orvoslására, konktétabban pedig a magyar plakátművészet átfoglaló bemutatására és közvetlen megszerettetésére rendezte meg első aukcióját a Budapest Poster Gallery.

Az aukción összesen 153 tételt árvereztek, a modern magyar irodalom legfontosabb folyóiratának, a kultikus Nyugatnak eredeti, Bíró Sándor tervezte, 600 000 forintot érő plakátjától ismeretlen magyar művészek munkájáig széles körben válogatva. Az 1911-es, szinte hibátlan állapotban kínált Nyugat-plakát érdekessége, hogy a legtöbb magyar közgyűjteményből (Országos Széchenyi Könyvtár, Magyar Nemzeti Galéria) hiányzik, csupán a Nemzeti Múzeumban található belőle.

A plakátokat tematikusan szortírozták: az aukció főként a harmincas évekből származó modernista villamosplakátokkal indult, 10 000 forinttól a végül 42 000 forintért elkelő Bortnyik Sándor-alkotásig (Modiano). Ezt követték az utazás, színház/zene, magyar, illetve külföldi filmek, festőművészek plakátjai, hatvanas-hetvenes évekbeli kiállításplakátok, valamint a körülbelül ötven tételt magában foglaló kereskedelmi alkotások a háború előttről és a szocializmus éveiből.

A cirkuszi plakátoktól a propagandaplakátokig, a kis plakátoktól a kétíves nagyméretű nyomatokig így rendkívül széles volt a kínálat. Az aukción számos, a gyűjtők számára kuriózumnak számító darabbal lehetett találkozni, mint például a győrszentmártoni Hentesárugyárnak készült Bíró Mihály-alkotás (lent, kikiáltási ár: 360 000 forint), illetve a Tanácsköztársaság ismert propagandaplakátja (fent, kikiáltási ára: 400 000 forint). A plakátok többsége ofszetnyomással, a régebbi darabok pedig litográfiával (kőnyomással) készültek, míg a modern, pop art vagy épp retro grafikát hordozó munkák között összefoglalóan Bálint Endre, Balogh István, Csernus Tibor, Gábor Pál, Kondor Béla vagy Lakner László alkotásaival lehetett találkozni.

A Budapest Poster Gallery első aukciója abszolút sikernek könyvelhető el, a rendezvényt biztosító konferenciateremben nem maradt üresen szék, a gyűjtők és a laikusok pedig aktívan licitálták végig a több mint százötven tételt bemutató estét. Aki netán kedvet kapott az egyedi lakásdekorációhoz, javasoljuk nézzen szét a teljes gyűjteményben vagy látogasson el a Falk Miksa utcában található plakátboltba! A kellemes elidőzést és a merengő nosztalgikus kiállításhangulatot garantáljuk.