November 8-án, pénteken 3 éves késéssel végre megnyitotta kapuit a 19. századi közraktárak közé épült Bálna (egykor CET). A rengeteg áttekinthetetlen jogi bonyodalmat megélt épület jelenleg egy múzeum és egy bevásárlóközpont közös gyermekére hasonlít, de még bármi lehet belőle: Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szerint csak a budapestieken múlik, hogy mit kezdenek vele.

Egy adósság letudva

A Bálna megnyitójának közeledtét már jó ideje idegesítő lila lézerfények jelezték, ezek sokak nagy örömére végre megszűntek. A mintegy 27 000 négyzetméteres épület előtt megnyílt a lehetőség, hogy valóban Budapest ikonikus épületévé váljon.

Az évekkel ezelőtt befejezetlenül hagyott épület megnyitásával kétségtelen, hogy adósságot törlesztettek a fővárosnak, az azonban még mindig nem tiszta, hogy mi is a célja az acélból, alumíniumból, üvegből és sárga téglából álló, Kas Oosterhuis által tervezett, majd később foltozgatott futurisztikus cyber-bálnának, amit Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a megnyitón nem kis túlzással Budapest
Eiffel-tornyának nevezett. Azt is hozzátette, hogy csak a budapestieken múlik, hogy mit kezdenek majd az épülettel. Ez utóbbi kijelentés egyébként úgy tűnik, hogy az újonnan elkészülő budapesti projektek kapcsán igencsak divatos, hiszen a 4-es metró állomásaival kapcsolatban is hasonlókat mondanak.

Egyelőre még üres

Egyelőre nem érezzük, hogy 100%-ban meg van határozva a Bálna felhasználásának koncepciója, és az sem tiszta még, hogy milyen üzletek/szolgáltatások lesznek az egyelőre nagy részben üresen álló épületben. A kapunyitás önmagában örvendetes dolog, de a kihasználatlan terek valószínűleg sok látogatóban fognak még egy jó darabig hiányérzetet kelteni.Jelenleg a különböző üzlethelyiségek mellett talán a legnagyobb durranás a BudapestGaléria, ami a felső szint nagyobbik részét elfoglalja (szerencsére). Emellett említést érdemel még a Bálna gyomrának tájékán található piac, amelynek szintjén valamiért a legnagyobb arányban találunk már kiadott üzlethelyiségeket: van például kézműves sör, paprika és Bálna Art Shop. Az egyelőre szintén nem világos, hogy a turistákon kívül ki fog ezekben az üzletekben vásárolni, különösen annak fényében, hogy csupán néhány méterre található a sokkal nagyobb választékot kínáló és nem mellékesen jóval hangulatosabb Vásárcsarnok.Az egyik nagy különlegesség jelenleg a KortársÉpítészetiKözpont által kiállított, a ’70-es években megalkotott, 250 négyzetméteres, fából készült Budapest-modell, amely 1:500-as léptékben ábrázolja a szigorú értelemben vett belvárost, és amelyre a 8-i megnyitón ünnepélyesen felkerült a Bálna épülete is. A modell 167 darab, 120 × 80 cm-es, külön is felállítható részből áll, és igazi látványosságnak számít, bár sajnos a nagy helyigény és az állandó őrzés problémája miatt nem lesz mindig itt.

Örvendjünk vala

Bármi is lesz a Bálna kulturális szerepe a jövőben, minden okunk megvan arra, hogy örüljünk neki, már csak azért is, mert az ilyen jellegű projektek azt tükrözik, hogy valami mégis történik Budapesten. Reméljük, hogy hamarosan valóban tisztázódik az egykori CET szerepe a főváros életében, és nem korcsosul ez a remek lehetőség egy egyszerű bevásárlóközpont szintjére.