Turányi Bence építész és Batár Zsolt fotográfus közös munkáját, a Fotográfus Házát a múlt csütörtökön lezajlott Média Építészeti Díj 2013 nemzetközi zsűrije és a közönség is beválasztotta az idei év döntősei közé. Az erdei lakóház szerkezete két nap alatt épült fel a fenntartható építészet jegyében. Az épület koncepciója az emberi, környezeti és gazdasági tényezők harmóniájának megteremtéséről szól. A lakóház mindezzel együtt nem került többe, mintha hagyományos módon épült volna. A faépület szinte együtt lélegzik az erdővel; életét a benne élő fotóművész azóta is rendszeresen dokumentálja.

A hagyományos építészeti szemléletmód komoly kihívásokkal néz szembe a mai megváltozott társadalmi és gazdasági környezetben. Jó minőségű lakóházakra most is szükség van, de az esetek többségében hosszú idő alatt drága vagy rossz minőségű épületek épülnek. Sok esetben fel sem merül a fenntarthatóság kérdése, vagy ha mégis, akkor inkább a drága és bonyolult technológiákra helyezik a hangsúlyt, ami gyakran a mindennapi élhetőség rovására megy.A Fotográfusháza erre a kérdésre ad újszerű választ, amelyet a szakmai közönség az egyik legolvasottabb nemzetközi magazinból, az Archdaily-ből valamint az Építészfórumról már ismerhet. A fából épült lakóházat rangos nemzetközi zsűri és a közönség is beválasztotta a 2013-as évben megépült legjobb 6 hazai épülete közé.

"Ha egy történetben szeretném megmutatni, hogy mi számomra a kortárs magyar építészet, akkor az idei finalisták közül Turányi Bence házának története lenne ez." - mondta a a november 7-i díjátadón Kovács Dániel, a szakmai bírálók egyike.Az alkotók egyszerű építési elveket követtek, a koncepcióra, az anyagokra és szerkezetekre helyezték a hangsúlyt. Szépet, minőségit és praktikusat akartak létrehozni rövid idő alatt, elérhető áron. Az eredmény meghaladta az eredeti elvárásaikat. A faházban tapasztalható klimatikus állapotok - például a fa állandóan érezhető illata - igazolták, hogy a szó szoros értelmében lélegző, élő szerkezet született. Télen az erdőből szerzett fával táplált kályhával és kandallóval fűt a család. Nyári éjszakákon az erdőből leszálló hűvös levegővel szellőztetik át, reggelente madárcsicsergésre ébrednek.

A különleges épület létrejötte annak is köszönhető, hogy a fotós és az építész együttműködése túlmutat a hagyományos megrendelő-építész kapcsolaton. Fontos szerepet vállalt a projektben az ház tulajdonosa, Batár Zsolt, aki épületeket fotóz világszínvonalon, és régi barátság köti Turányi Bencéhez. A két alkotó saját területéről hozott látásmódja találkozott a házban és formálódott közös alkotássá. Turányi erről így nyilatkozik:

“Amikor kétféle gondolkodásmód találkozik az eredmény valami teljesen új lesz, több annál mintha összeadnánk kettőnk gondolatait. Zsolttal már évek óta beszélgetünk, és ezek a párbeszédek most ebben a házban öltöttek testet”.
Batár Zsolt számára a ház épülése és annak élete művészeti kísérleti terep, amely lassan fontos állomásává válik életművének. A sorozatok bensőséges viszonyról, megértésről és személyességről tanúskodnak. A ház és az erdő viszonyát nap mint nap, minden évszakban megörökíti.Turányi Bence 2004-ben édesapjával, Turányi Gáborral alapította meg a T2.a Építész Irodát, ahol azóta is közösen dolgoznak. Munkájukban a szellemi és technikai innovációt előtérbe helyező szemléletet képviselnek, az építészeti, műszaki és gazdasági szempontok egyensúlyát keresik. Nevükhöz számos, a kortárs építészet élvonalába tartozó köz- és lakó épület fűződik. Ezek közül legjelentősebbek a Roosevelt Irodaház, a Csörsz utcai Sportközpont, a Hotel Novotel Danube, a Kopaszi gát rehabilitációja és a színes homlokzatáról azonnal felismerhető Simplon Udvar.

Batár Zsolt építészeti fotográfus 12 éve készít fotósorozatokat kiemelkedő hazai és nemzetközi kortárs épületekről. Megrendelői között találjuk a nemzetközi belsőépítészet egyik meghatározó alakját, David Collins-ot, és az A10 európai építészeti magazint. Képeit rendszeresen publikálják magyar és külföldi magazinokban, szakmai folyóiratokban és internetes fórumokon. Munkáit az elmúlt években több egyéni és csoportos kiállításon állította ki. Legutóbbi munkája a Wallpaper City Guide budapesti kiadásának képanyaga.A Média Építészeti Díja Magyarország egyik legjelentősebb kortárs építészeti eseménye. A szervezők a díj lényegét a következő módon fogalmazzák meg: “Épített környezetünk formálása a szakma és az értő nyilvánosság közös ügye. Meghívtuk Magyarország vezető nyomtatott és elektronikus (nem szakmai!) sajtójának képviselőit, hogy alapítsunk közösen egy építészeti médiadíjat, és rendezzünk nyilvános zsűrizést, ahol eldől, melyik épület és melyik terv tetszik nekik – és a közönségnek – a legjobban.”