Képzelj el egy műhelyboltot, ahol olyan menő bútort faragnak nagyapa molyrágta foteljéből, hogy utána bármelyik lakásban megtalálja a helyét. Nem, ez nem a Mikulás gyára az Északi-sarkon, ahol repkedő manók dolgoznak 0–24-ben, de még a svédek praktikus tucatbútorgyárának sincs semmilyen köze a történethez. Az érdem és a taps ezúttal csak a kreatív arcoknak és a Szimpla Design Shopnak szól.

A Szimpla Design Shop nevét hallva nekünk elsőre a sok folytatást megélt hollywoodi filmek ugrottak be, ahol csak egy újabb bőrt húznak le a témáról, és a kalózos ugrabugrálás vagy a feláldozható, kiégett izomkolosszusok robbantgatása csak nyíló pénztárcákat hoz magával, de olyan élményt egyáltalán nem, mint az első rész. A Szimpla Design Shopnak ezt a szimptómát kellett elkerülnie – és nyugodtan kijelenthetjük, hogy sikerült.Ugyan az egy utcával arrébb található romkocsma-nagyhatalom egyik tulajdonosa egy blogger-lakberendezővel együttműködve indította el a design shopot, mégsem édestestvéri a viszony a Szimpla Kerttel, inkább amolyan unokatestvéri. Nem kizárt, hogy később a Szimplából kikerült ereklyéket is megtalálhatunk majd itt, vagy akár egy-egy jól sikerült bolti tárgy beépülhet az ottani hangulatelemek közé, de a régiség- és designbolt kicsit fura keveréke nem ezért született meg itt, a Síp utcában.

A cél inkább az olyan dolgok újrahasznosítása, amelyek minden család pincéjében, padlásán ott porosodnak, éppen ezért a Szimpla Design Shopban nemcsak pénzzel fizethetsz: akár egy régi fotelt is be lehet cserélni náluk egy dézsából átalakított komódra. Hiszen egyértelmű, hogy a kidobás helyett sokkal jobb alternatíva, ha egy kortárs művész fog egy ilyen lomnak látszó valamit, kipofozza, és újból használati tárgyat varázsol belőle.

A boltba belépve egy jobban sikerült folytatásos amerikai klasszikus jut eszünkbe, mivel ez a pincehelyiség pont annyira tűnik zsúfoltnak, mint Dr. Emmet Brown műhelye. Viszont amint elkezdjük keresni a fluxuskondenzátor alkatrészeit a tucatnyi kütyü, kacat, kiegészítő, bútor, könyv és kalitka között, a Doki futurisztikus találmányai helyett egészen más kincseket találunk. Úgy tűnik, mégsem vissza a jövőbe, hanem a múltba indulunk utazásra, hiszen az itt található szelektált cuccok a Vateráról és a nagy hétvégi bolhapiacokról érkeznek, hogy a Síp utca közepén alkossanak egy jólesően kibogozhatatlan káoszt.A cél inkább az olyan dolgok újrahasznosítása, amelyek minden család pincéjében, padlásán ott porosodnak, éppen ezért a Szimpla Design Shopban nemcsak pénzzel fizethetsz: akár egy régi fotelt is be lehet cserélni náluk egy dézsából átalakított komódra. Hiszen egyértelmű, hogy a kidobás helyett sokkal jobb alternatíva, ha egy kortárs művész fog egy ilyen lomnak látszó valamit, kipofozza, és újból használati tárgyat varázsol belőle.

A boltba belépve egy jobban sikerült folytatásos amerikai klasszikus jut eszünkbe, mivel ez a pincehelyiség pont annyira tűnik zsúfoltnak, mint Dr. Emmet Brown műhelye. Viszont amint elkezdjük keresni a fluxuskondenzátor alkatrészeit a tucatnyi kütyü, kacat, kiegészítő, bútor, könyv és kalitka között, a Doki futurisztikus találmányai helyett egészen más kincseket találunk. Úgy tűnik, mégsem vissza a jövőbe, hanem a múltba indulunk utazásra, hiszen az itt található szelektált cuccok a Vateráról és a nagy hétvégi bolhapiacokról érkeznek, hogy a Síp utca közepén alkossanak egy jólesően kibogozhatatlan káoszt.

Bármennyire úgy tűnik, mintha a nagypapa mindig kupis pincéjében vagy padlásán kutakodnánk, itt a zsúfolt külső rendezett belsőt takar. Mindenhez oda lehet férni, fel lehet emelni, kényelmesen lehet nézelődni. Azért az alapító/eladó/művészeti vezető, Ben – azaz Kópis Benedek, az ÁGY-ASZTAL-TV bloggere – is tisztában van azzal, hogy a mostani elrendezés jó, de ha majd megindul a karácsonyi ajándékokért kajtatók áradata, egy kicsit több helyre lesz szükség, hogy senki ne borítson fel egyetlen újdonságokkal teli akváriumot sem.

Itt megszokott, ha Mickey egér füle kerül egy szarvasagancsra, vagy egy kopottas utazóláda menő Star Wars-os külsőt kap, és a végén maga Lord Vader néz farkasszemet a vásárlókkal 0–24-ben. Pedig utóbbihoz nem kellett más, csak a street artos Gabay Gergő és némi festék.Ez egyetlen példa, de a Szimpla Design Shop szeretne aktív kapcsolatot kialakítani képzőművészekkel, designerekkel és más kreatív kézművesekkel, hogy egy ilyen alkotó közösség folyamatosan újabb és újabb kipreparált újdonságokkal töltse fel a fogyatkozó árukészletet.

Érdemes tehát időről időre visszatérni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor találjuk meg azt a kiegészítőt, amire a lakásunknak pont szüksége lenne, a tervezett workshopokon pedig akár igazi DIY-mesterekké is képezhetjük magunkat. A nyitva tartásra jobb odafigyelni, mert a srácok a hétvégi roham után két napot pihennek, így csak szerda és vasárnap között lehet ide beugrani. Akkor is csak szigorúan déltől estig, mert azt szeretnék, ha a dolgozó emberek is benézhetnének munkaidő után.

Nem kérdés, hogy a Szimpla Shop lesz az idei karácsonyi szezon egyik utolsó mentsvára, mert itt geek kamasznak és kötögető nagymamának is könnyen találunk különleges ajándékot.
Szimpla Design Shop
Cím: 1073 Budapest, Síp utca 24.
Nyitva tartás:

Szerda: 12.00–19.00; Csütörtök: 13.00–20.00; Péntek: 12.00–19.00; Szombat: 12.00–16.00; Vasárnap: 12.00–16.00.

Facebook