Elegánsan kötetlen, friss és nagyon kozmopolita bár nyílt az Erzsébet téri Kempinski Hotel oldalában nemcsak szállóvendégeknek. A legérdekesebb alapanyagokon (példának okán érdemes egy pillantást vetni a ginszelekcióra) át a még érdekesebb párosításokat valló koktélok mellett a minimalistán nagyvárosi enteriőrig, a Blue Fox The Bar jelenleg Budapest egyik legszakemberibb bárja, ahol szerencsére viszonylag nehéz mellényúlni – igaz, ezt meg is kell fizetni.

Utcáról is, farmernadrágban is

A Kempinski Hotel egyike a közismert budapesti helyszíneknek, ahova valljuk be, nem mindennap jár az ember: mégiscsak egy exkluzív szállodáról van szó, ami történetesen ötcsillagos. A Kempinski azonban épp ezt a képet szeretné finomítani, és egyre inkább nyit minden érdeklődő városlakó felé, levetkőzve a „prekoncepciót”, hogy egy hotel főként az odaérkező szállóvendégeknek (diplomatáknak) szól, és az utcáról aligha lehet besétálni.

Hogy mi ötlik szembe a Kempinskiben első blikkre? Például a Nobu, az avantgárd japán étterem, amely szintén a magas fokú exkluzivitást és luxust erősíti egy ötcsillagos hotelhez híven. 2013-ban azonban már több ízben is tapasztalható volt a Kempinski update-elt, nyitott szemlélete. Első ilyen eseményként átadták idén az azóta szabadon látogatható ÉS bisztrót, amelynek kialakításához a pesti oldalon a Spíler, a budain (főleg a Várban) pedig a Pest-Buda, Baltazár, 21, Pierrot éttermekből ismert Zsidai Royt kérték fel. Az ÉS meg a szintén helyben nyitott, Budapest első dedikált macaronüzlete mellett a frissített bár műfaja sem maradhatott el, és ezzel, rövid kitérő után, el is érkeztünk a Blue Fox The Barhoz.

A Blue Fox egy lazán elegáns bár, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, a szinte beszerezhetetlen alapanyagokra, hogy objektív szemmel mérve is különleges koktélokat kínálhassanak nyitástól zárásig. Alapvetően az érdekesen párosított-fűszerezett italokra szakosodtak, így aki fogékony az italokban rejlő gourmet érzésekre, itt viszonylag hamar otthon is érzi magát. Ha netán valaki csak egy bizonyos italnak hódolna, például a ginnek, a Blue Fox itallapját szintén előszeretettel ajánljuk, mert olyan roppant különleges és kevésbé ismert tételeket lehet rajta találni, mint a német Monkey 47 (4 cl 2500 ft). Annak, aki szereti, ha úgy kápráztatják el, hogy közben észre sem veszi – nem véletlen a finom ravaszságra utaló név –, a nemrég nyílt Blue Fox lesz a kedvenc helye.

Egy bár teljes szortimentjét felsorolni valósággal lehetetlen, és tulajdonképpen minek is, erre szolgál a személyes terepszemle. Teaserként a klasszikus koktélok mellett – mint az autentikus rézpohárban szervírozott Moscow Mule vagy épp a Mint Julep –, a Blue Fox saját nevével fémjelzett szelekciót kínál a dinnyés-jalapenós Stilettótól a speciális, házi fűszerezésű habbal tarkított italokig. Hungarian Fox néven magyaros italokat is kínál az enteriőrében letisztult kúlságot képviselő bár, amit egy angolra fordított Vuk-idézet stilizál.