A Széll Kálmán - Moszkva – Széll Kálmán teret „az itt megforduló emberek többsége két célból veszi igénybe: hogy átszálljon, és hogy találkozzon.” Móricz Simon gondolatainak ezzel a részével azok is biztosan egyetértenek, akik egyébként nem írják alá a tér „rideg, szélfútta, barátságtalan közlekedési csomópont” jellemzését. Bármi is a véleményünk a 7706 budapesti közterület egyik legfontosabb budai képviselőjéről, már megvan a nyertes pályázat, ami alapján megújul a Széll Kálmán tér. Ennek apropóján a főváros, a BKK és a Design Terminál kiállítással és programsorozattal közösen ünnepel az Erzsébet téren.Jelszó: Találkozzunk az óra alatt!

Rendhagyó eredményhirdetésA Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ által kiírt tervpályázat célja a Széll Kálmán tér korszerűbbé és esztétikusabbá tétele volt, természetesen megtartva a közlekedésben betöltött központi szerepét. Huszonhárom pályamű érkezett be, amelyek közül a győztes résztvevőkön (Építész Stúdió Kft.
és Lépték-terv Kft.) kívül még hat pályázatot díjaztak, illetve vásároltak meg (összesen bruttó 22 millió Ft-ért). Így ezek felhasználására is lehetőség lesz az átalakítás során.A győztes koncepcióról már viszonylag sokat tud a közvélemény, de a Design Terminálban megrendezett kiállításnak köszönhetően mától a többi tervet is meg lehet nézni, Móricz Simon
Moszkva tér 2004-2005 című fotó-tárlatával együtt. Az új tér Vitézy Dávid,BKK vezérigazgató szavaival élve: „az eddiginél fontosabb közlekedési csomópont lesz, ami azt is jelenti, hogy nőni fog a Széll Kálmán téri közlekedés.” Nem közparkká épül át a tér, és a meglévő elemek közül is jó néhányat eltüntetnek majd, de törekszenek az emblematikus részek megőrzésére. A Design Terminál bekapcsolásával is azt célozza meg a budapesti városvezetés és a BKK is, hogy minél élénkebb lehessen a köztereket érintő kommunikáció.

A várost meg kell beszélniEgészen január 17-ig különböző programokkal vár minden egykori Moszkva tér szeretőt és új Széll Kálmán tér iránt érdeklődőt a Design Terminál, a város iránt érdeklődő civil közönséggel együtt. Az állandó kiállításon túl lesz Interaktív Urbanisztikai Installáció, beszélgetés Markó Györggyel, a Kalef című könyv szerzőjével, illetve kerekasztal-beszélgetés a Széll Kálmán tér átalakulásáról.

Január 17-én 19 órától a kultikus Moszkva tér című film vetítését követően a szereplők közül Rojál, azaz Szabó Simon „lép le a vászonról”, hogy miután már rendezőként is bizonyított más filmekben, DJ-ként a retro-hangulatról is gondoskodjon. A We Love Budapest csapata szervezőként és támogatóként is mindenképpen jelen lesz, remélve, hogy a Moszkva téri nosztalgián túl, a megújuló energiák a bulira is kiterjednek majd.