Ideális családmodell az, ha a szülők síelnek, a kistesó szánkózik, a fiatalok pedig deszkáznak. A snowboard a téli extrém sportok közül talán az egyik legdivatosabb manapság, és akik tehetik nem mulasztják el az alkalmat, hogy a korcsolyát és a forró csokit félretéve legalább egyszer a télen meglátogassanak egy-egy vadregényes hazai lejtőt, vagy külföldi hegyet. A tapasztaltabbaknak ezúton szeretnénk kellemes és biztonságos deszkázást kívánni, a kezdőknek pedig egy kis segítséget szeretnénk adni az első lépésekhez.

Alapfelszerelés – Lap, cipő, kötésA snowboard szett leglátványosabb és egyben központi része természetesen a lap. A világot jelentő deszka kapcsolatot teremt a hó és az ember között, tehát rendkívül fontos, hogy megtaláljuk azt, amelyik a legjobban lábra áll. A választás előtt több dolgot is mérlegelni kell. Az első és legfontosabb kritérium a tudásszint. A kezdőknek érdemes valamilyen puha, rugalmas lappal kezdeniük, mert szerkezetük miatt ezek könnyebb manőverezést és alacsony tempónál is jó stabilitást biztosítanak. A haladók esetében már érdemes kiválasztani a preferált stílust is; azoknak, akiknek a kiépített pályán csúszás és a sebesség az elsődleges céljuk, alpin lapot, a természet-alakította terepre vágyóknak kicsit szélesebb freeride lapot, a parkokbantrükközőknek és félcsövezőknek pedig a szimmetrikus freestylelapokat érdemes nézegetniük.

A képességek mellett, a testalkat is beleszól a választásba. Ugyanúgy, ahogy egy ruhaboltban egy nadrág esetében, itt sem mindegy, hogy milyen hosszú és széles deszkát vásárolunk.
Kezdőknek ideális méret, ha a felállított lap a kulcscsont és az áll közöttig ér, míg haladóknak az áll és a száj között végződő lapok a legjobbak. Természetesen a nagyobb sebességhez és a nagyobb testsúlyhoz nagyobb stabilitás is szükséges így bizonyos esetekben el lehet menni az orrig érő lapokig is, de ennél hosszabb már semmiképp sem javasolt. Már néhány centi különbség is rengeteget számít az irányíthatóság szemponjából. A nagy lábon élőknek külön “wide”, azaz széles kialakítású deszkákat is készítenek. Fontos, hogy nem érdemes ár, vagy a felfestett minta alapján választani.
A cipő kényelem szempontból meghatározó, éppen ezért érdemes lehet ezzel kezdeni a vásárlást. Ha olyat veszünk, ami méretben nem stimmel, akkor a mókát hamar elronthatják a vízhólyagok, a fájdalom, vagy akár a fagyás. Alapvetően háromféle cipő
létezik:
kemény, közepesen kemény és puha.

Puha cipők főként a kezdőknek, vagy freestyle stílusban deszkázóknak való, a közepesen kemények általánosabb, változatos használatra, míg a keményebbek főleg terepre és a mélyebb hó meglovagolására, ahol fontos, hogy a legkisebb mozdulatra is érzékenyen reagáljon a deszka. Érdemes vásárláskor mindig vastag sízoknival felpróbálni a cipőket, és figyelni arra, hogy akár puha, akár kemény a lábbeli, minden oldalról stabilan tartson.A kötések estében is hasonló a helyzet, bár kiválasztása sokkal egyszerűbb, így nyugodtan lehet ezt hagyni a vásárlás végére. A puha kötéskezdő és freestyledeszkásoknak való, a keményebb kötés profi, illetve alpin ridereknek, a "step-in"kötés pedig azoknak, akik lusták lehajolni. Ebbe a változatba elég csak belelépni, és már mehet is a csúszás. Minden esetben fontos ügyelni arra, hogy a lap-cipő-kötés trió tagjai passzoljanak egymáshoz.

Üzletek, ahol mindez kaphatóA Skiboy az ország egyik legrégebb óta működő szaküzlete, ahol foglalkoznak kölcsönzéssel és javítással is. Ragasztás, vagy csiszolás? Itt szívesen felújítják a jobb sorsa rendeltetett deszkákat. Ha mégis úgy döntünk, hogy új szettre van szükség, itt arra is lehetőség van, hogy beszámítsák a régi felszerelést az árba.
Kezdő snowboardosoknak ideális választás ez a bolt, hiszen az 1991 óta összegyűjtött tapasztalattal a háttérben sok hasznos tanácsot tud adni a csapat, akik egyébként snowboard iskolát is üzemeltetnek.

Cím: 1111 Budapest, Csíki u. 2.A K2 Sí és Snowboard Központ szintén egy nagyobb üzlet, ahol bőségesen találni felszerelést igények és adottságok szerint. Ha valaki még nem tud vigyázni a dolgaira, annak érdemesebb beruházni egy használt szettre, hogy kevesebb legyen a tanulópénz. Az eladók készséggel segítenek mindenben. Jó tanács, hogy azok, akik még nem biztosak a deszkázás iránti elkötelezettségükben, azok első lépésként inkább a kölcsönzésben gondolkodjanak.


Cím:

1036 Budapest, Pacsirtamező u. 16. A Store 13 neve a Burtonsnowboard márka ikonikus száma, tehát ez a brand is megtalálható az árukészletben a DC és a K2 mellett. Mivel ez az üzlet az új felszerelésre szakosodott, ezért érdemes már úgy idejönni, hogy van némi rálátásunk a sportra, bár a segítőkész eladók is sokat tudnak segíteni bizonytalanság esetén. A Store 13-ban minden egyebet is megtalálunk a kabátoktól, a nadrágokon át, a mindenféle kiegészítőkig.
Cím:

1113 Budapest, Karolina út 17/B.A Pro Cross egy tényleg profi bolt, jó kiszolgálással, hozzáértő személyzettel és 12 éves tapasztalattal. Annyira komolyan elkötelezték magukat a snowboard mellett, hogy 14 szervezett rendezvény, 8 verseny és 14 támogatott deszkás is van a hátuk mögött. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, vagy csak egy-két új tippet szeretnénk kapni a deszkázással kapcsolatban, akkor itt nagy valószínűséggel megtaláljuk majd, amit keresünk.


Cím:

1024 Budapest, Margit krt. 67.