Most, hogy vége az ünnepeknek, itt az új év, és bejglit is már csak nyomokban tartalmaz a konyha, felmerül a kérdés, hogy hol edzen az ember, így a tél derekán. Az edzőtermekben osztozkodni kell, kint viszont hideg van, salátalevélen pedig hosszú távon egyáltalán nem érdemes élni. Megnéztük, hol és hogy érdemes futócipőt húzni és nekiindulni a szabadnak, mert bár első blikkre nehéz, télen futni bizony elég jó.

Miért télen?Ember legyen a talpán, aki a téli futásra való rákeresés után, ne torpanna meg egy kicsit. Pedig a futást nem kell túlkombinálni, csak el kell indulni, onnan már megy minden. És jelentősebb összegeket sem kell költeni rá, kezdeti félelmeink ellenére. Onnantól kezdve ugyanis, hogy elindultunk, már aligha fázunk, a táj szép, a levegő friss, és nem utolsó sorban a sport endorfinbomba, ami különösen jól jön télen, amikor hamar ránk sötétedik. Arról nem is beszélve, hogy a futás tuningol, ha például a nyújtásnál épp emberfelettinek érezzük magunkat, teljesen természetes.

Ajánlott helyekA célra az egyik legmegfelelőbb, numero uno hely a Margitsziget. Egy kör öt kilométer, hely bőven akad, van lefektetett futópálya (bár helyenként kényelmesebb a lábnak egyszerűen csak mellette haladni, persze ki mit szeret). Itt az a jó, hogy mindig van társaság, akik húzhatnak és lehet placcokhoz kötni a menetidőt, így nem monoton az edzés. Induláskor szép fák balra, aztán következik az Állatkert, ahol rá lehet nézni a kecskékre, hogy nőttek-e, jobbra közben végig a Duna, 10 perc után pedig körülbelül már az Árpád híd aljánál lehet is visszafordulni.

Annak, aki továbbgondolná a margitszigeti élményt, javasoljuk a Hármashatár-hegyet. Professzionális és amatőr futók körében egyaránt népszerű hely a II. és a III. kerület között, ahova legegyszerűbben a Fenyőgyöngyétől (65-ös busz visz ide tömegközlekedéssel, autóval Szépvölgyi út) lehet feljutni. A panoráma sétány különösen népszerű, de akad rengeteg kis kör és út is, ahol át lehet jutni a Hármashatár-hegyre. Ezen kívül jó hely futás szempontjából még a Normafa, a Tabán, és a Duna-part is, a látványért biztosan megéri ezekre a helyekre kanyarodni.

A hogyan pedigAz öltözéknél két dolog fontos: réteges legyen és ne pamut. Télen három réteg javasolt, egy aláöltözet, ami a testre simul, ez lehet otthoni műszálas póló is, egy szellőző hosszú ujjas és egy futódzseki vagy futópulcsi, időjárásnak megfelelően. Ha hűvősebb van, lehet kombinálni is, ha például futószvetter van otthon, érdemes polárral megtoldani. A cipőnél pedig fontos, hogy ne szorítson. Sapka, (cső)sál, kesztyű - és máris lehet az ajtóban toporogni.

ProgramA futás népszerűsítésére az elmúlt években futóklubok alakultak, a legjelentősebb az egyik sportmárka által szponzorált Nike Futóklub. Rendszerint szerveznek futásokat, többnyire a szigeten, de voltak már a Hármashatár-hegyen is. Az újévi fogadalmakat nem elfejeltve, most szombaton reggel startol az első idei futás, amire bárki csatlakozhat. És akik kedvet kaptak, íme pluszban még pár alkalom: 2013. január 13. vasárnap, Futapest, Szentendre terepfutás 2013. január 27. vasárnap, Yours Truly Futóverseny 2013. február 2. szombat, Szigetfutás, Budapest, Margitsziget 2013. február 24. vasárnap, Yours Truly Futóverseny februári ráadás

A futásban tehát van egy rakat izgalom: a sportorvosok szerint azok, akik télen is futnak, testi és lelki előnyökre tehetnek szert. Ha pedig hosszú, lassú futást végzel, nemes egyszerűséggel LSD-zel (long, slow distances). Tulajdonképpen nincs semmi trükk, fejben dől el, szóval nincs más hátra mint előre!