A jó bor kényes téma - itt kezdtük legutóbb, így folytatjuk fiatal borászokról és jobbnál jobb boraikról a fejtegető sorokat. És ugye mi mást idézhetnénk rögtön a témában, mint a kultikus „legalizáld, legalizáld! A borból a minőséget legalizáld! Gargalizáld, gargalizáld! A borból a minőséget gargalizáld” sorokat a Belgätól. Így legyen.

Hogy mi mindenre jó egy pohár bor, hosszan sorolhatnánk. Mértékkel fogyasztva bevéd a betegségek elől hála az antioxidánsoknak, napi két decivel nem találkozunk influenzával, és a legújabb kutatások szerint a mellrákkal küzdő nők esélyeit is növelheti 20%-kal. Nyáron fröccsként bubis vízzel, télen testesen fogyasztva kiváló partner, amely megnyitja az elmét.
Baader (német filozófus-teológus) ide vonatkozóan például azt mondja, minden gondolkozást az érzékekkel kell kezdeni. Jó.
Hamvas szerint pedig, aki egy egész értekezést szentelt az italnak
A bor filozófiája címen, minden bornak külön géniusza van. Minden bizonnyal igaza van. Fehér, rosé, vörös, habzó vagy amit akartok, ismét fiatal és mindennek tetejébe szemtelenül tehetséges borászokat kérdeztünk arról, hogy ők mit szeretnek és szerintük mi mit szeretünk. Itt van Magyarország új (roséfröccshöz szokott) borászgenerációja, hello Junibor.

Az első részben megnéztük, mit tud a balatoni olaszrizling és az egri bikavér vagy épp csillag, most jöjjön hát Magyarország keleti „blokkja“, Tokaj-Hegyalja és Kardos Gábor, a Kunság és Frittmann Peti.

Tokaj-Hegyalja

A szőlőkirály. Ha egy külföldinek azt mondjuk magyar bor, valószínűleg egyből t betűre áll a nyelve. Elsőszámú importborunk a tokaji aszú és a Tokaj név mint márka. A 6202 hektáron elterülő bormezőt az UNESCOVilágörökségBizottsága 2002-ben mint kultúrtájat felvette a világörökségi listára. Az egyik legjelesebb helyi szőlőfajtát, a furmintot már Horatius is emlegette, de tokaji rajongók között tudhatjuk Mozartot, Goethet, Schubertet, és ahogy XIV. Lajos, a Napkirály mondaná, „királyok itala-italok királya”. A térségben már a honfoglalás előtt volt szőlőművelés, IV. Béla pedig ezt komolyan vette és olasz szőlőművelőket szállásolt el itt. A borvidék egyébként zárt, azaz más régiók szőlőit, borait, mustjait ide nem szabad behozni. (A világ első zárt borvidéke 1737 óta). Felbuzdulva az itteni borok sikerein, az évek során országszerte próbálkoztak tokaji szőlők telepítésével, de hiába: más a talaj, más az éghajlat, más lesz a bor is. Bár aszúsodás (nemes rothadást előidéző penészgomba) máshol is van, például Mór vidékén, a mikroklíma, a Bodrog, a Tisza, és a megfelelő szőlőfajták, furmint, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar, hárslevelű ismét Tokajt erősítik. Ha Tokaj, egyértelműen aszú, de ne hezitálj szamorodni láttán sem. Itt gyakorlatilag csak jó, illatos fehér bort lehet inni.Kardos Gábor (Kardos Szőlőbirtok)Milyen lenne egy ideális budapesti napod?
Ebéd a Tigrisben, esti borozás a DiVinoban.
Fehér vagy vörös? Fehér.
Melyik az a bor, amelyik szerinted a legtöbb ételhez passzol? Furmintot szinte bármihez el tudok képzelni.
Miből ismerhető fel a borod, mit mondanál? Dűlőválogatásaikon a fantasztikusan gazdag mádi terroir ízjegyei dominálnak: tüzesek, ásványosak, koncentráltak. A Birtokborunk és a Tündérmesénk már a nagyközönségnek szólnak: gyümölcsösek, bájosak.
Hagyományos/modern technika? Át kell-e alakulni a fejlődés érdekében? A kettő együtt. A tradíciókat ismerni, tisztelni kell, az új technológiákból pedig ki kell választani azokat, amelyek segítségével a tokaji borok egyediségét legjobban tudjuk bemutatni a fogyasztóknak.
A régió ki-ne-hagyd bora? Mádi Furmint!
További tervek? Sok tervem van, de egy pezsgőpince létrehozása az első helyen szerepel.
Mitől lesz a fiatalok számára izgalmas a borfogyasztás? A minőség mindenek felett, ez az origó, semmi más. Ha ezt ráadásul kedvező áron is tudod nyújtani, nyert ügyed van. A színvonalas borozók, borbárok rendkívül sokat segítenek abban, hogy a minőségi borfogyasztás kultúrája egyre nagyobb teret nyerjen.

Habzóbor (prosecco)?
Jó ötlet, mindjárt bontok is egyet.
Fiatalok borfogyasztási szokásai, rozéfröccs-láz? Az új sör? Van-e tovább? A fröccs egy fantasztikus találmány, le lehet vele hozni a fiatalokat a Fantáról.
Hol adjátok el a legtöbb bort?

80% belföld, 20% export. Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk. Ennek mi az oka?Náluk nem volt akkora törés a történelemben. Tény, hogy óriási lemaradásaink vannak, azonban erőt meríteni csak a pozitív dolgokból lehet, és hála Istennek, akadt ilyen is az utóbbi 2 évtizedben. A fogyasztási szokásokat nem lehet egy ukázzal megváltoztatni. Ez egy lassú folyamat, amelynek aktív részesei vagyunk, rengeteg múlik rajtunk, a hozzáállásunkon.
Mit gondolsz, mi az, ami leginkább megkülönbözteti a saját régiód borait a tokajitól? A Kunságon illatos, könnyen fogyasztható borokat készítenek, hasonló stílusban. Tokaj-Hegyalján a történelmi hagyományok, a talaj sokszínűsége, gazdagsága sokkal nagyobb játékteret biztosítanak. Azt is mondhatnám, hogy más ligában játszunk, de egy csónakban ülünk: kizárólag minőségi borokkal tudjuk magunkra felhívni a borfogyasztók figyelmét.Kunság

Ha Kunság, akkor kadarka, a vidék egyetlen őshonos kékszőlője, és igen, le a tablettásborokkal. Ez utóbbit ne is vegyük borszámba, mert nem az. Erre reflektál a magyar borokról szóló egyik legrelevánsabb popszöveg is: „ha te azt mondod, az Alföldön csak pancsolt bor van, mondok valamit, hülyegyerek, ott van a Frittmann...piros Marlbit szívva csinálja a borát...” Kunság a jó fröccsborok és laza, homoki borok hazája, ahol azt javasoljuk, ne add alább egy jó Frittmannál. Annál is inkább mert az olcsó, összetákolt boroktól ki tudja mi lesz a fejfájáson túl. Itt 64 szőlőfajtát termesztenek, melyek közül a leghíresebbek az ezerjó, a kékfrankos, a cserszegi fűszeres, a kadarka, az olaszrizling, a zweigelt, az arany sárfehér. Persze trendérzékeny is a vidék: egyre több pincészetben van (könnyed) rosé. Az utóbbi időkben testesebb borokkal is versenyeznek, legyen az fehér vagy vörös, jó pincészetből nehéz mellényúlni. Bor, mámor, Cegléd.

Frittmann Peti (Frittmann Borászat)
Milyen lenne egy ideális budapesti napod? Dugómentes.
Fehér vagy vörös? Fehér & rosé.
Melyik az a bor, amelyik szerinted a legtöbb ételhez passzol? (Kékfrankos) rosé.
Miből ismerhető fel a borod, mit mondanál? Belgäról... „mondok valamit, hogy..”
Hagyományos/modern technika? Át kell-e alakulni a fejlődés érdekében? 2 in 1. Nincs modern technika hagyomány nélkül. Nem muszáj átalakulni, csak ha lemarad az ember.
A régió ki-ne-hagyd bora? Cserszegi fűszeres.
További tervek? Hosszú a bakancslistám... Így hozzá való terv is van bőven.
Mitől lesz a fiatalok számára izgalmas a borfogyasztás? Mindenki más miatt szereti, valakinek szerethető, valakinek trendi... De leginkább mert a borok sokszínűek és változatosak, mindenki talál a stílusának és hangulatának megfelelőt.
Habzóbor (prosecco)? Bármikor jöhet.
Fiatalok borfogyasztási szokásai, rozéfröccs-láz? Az új sör? Van-e tovább? Mindig vannak trendek és ezekre mindenki próbál felülni, ki előbb ki később.
Hol adjátok el a legtöbb bort? Belföldön 90%-ban.
Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk. Ennek mi az oka? Lehet bornemzet vagyunk, de más a minta, nem olyan régóta van átható borkultúra mint mondjuk a franciáknál. Nem mellékesen Magyarországon zéró tolerancia mellett, igen nehéz ezt napi szintű mértékletes szokássá tenni...
Mit gondolsz, mi az, ami leginkább megkülönbözteti a saját régiód borait a tokajitól? Hm, hát sok mindent fel lehetne sorolni. Kicsit olyan ez mintha azt elemezném mi a különbség a Föld és a Mars között (...és lehet, hogy mi vagyunk a marslakók).