Ha hideg van, akkor természetesen leves is van. Ezt mindenki jól tudja és úgy tűnik, hogy Budapest újra felfedezte és továbbfejlesztette nagy hagyománnyal rendelkező leveskultúráját; hódítanak a különleges megoldások, az újragondolt receptek és a papírpoharak. Hogy mi köze van a hideg fagyinak mindehez? A választ ezúttal nem a LEVES.ben, vagy a Borsban, hanem a Fragolában kell keresni. 

A fagyi, annak ellenére, hogy télen is sokan megkívánják, többnyire szezonális édesség, de kár lenne csak azért lehúzni a rolót egy helynek, mert ideiglenesen távolabb került a Föld a Naptól. A fagyizóként már régóta jól ismert és még annál is jobban kedvelt Fragola téli álom helyett úgy próbálja hasznosan tölteni az időt, hogy 2012 októbere óta, levest főz, méghozzá pont ugyanolyan biztos kézzel, mintha csak hideg gombócokat gyúrna. Természetesen ennek van eredménye is: azok, akik eddig hűsítő édességért jártak ide, hamar áttértek a poharas meleg ételekre, amelyek nem csak laktatóak, de a fagyikhoz hasonlóan csakis természetes alapanyagokból, tudatosan, az utolsó csipet fűszerig alaposan átgondolva készülnek.

Egy ilyen hírnek, akárcsak egy jó viccnek nagyon nagy a terjedési sebessége és már egész Budapestről járnak ide emberek.

A Fragolamenüjét egy nagyon "logikus" rendszer alapján állítják össze: az első szempont az, hogy mi van éppen raktáron, a második, hogy milyen hangulatban van a szakács, a harmadik pedig, hogy mik az aktuális új ötletek házon belül. Ebből az elsőre őskáosznak tűnő rendszerből olyan dolgok szoktak születni, mint a pesztós burgonyakrém leves, vagy a tárkonyos raguleves. Emellett persze vannak levesek is, amik folyamatosan rotyognak a fazékban, mert egyszerűen nem lehet tiszta lelkiismerettel levenni őket az étlapról: ilyen a tandoori csirkeragu leves, a sziciliai paradicsomleves és a kemencében sült sütőtök krémleves.

Külön élménynek számít, hogy nem csak a levesét választhatja ki itt az éhes vendég, hanem azt is, hogy milyen betét kerüljön bele. Ezeket tetszés szerint kombinálhatjuk is, ha éppen úgy tartja a kedvünk. Vannak fix betétek, mint például a magvak, a reszelt sajt és a kenyérkockák, de időről időre, az állandó érdeklődés életben tartása miatt kitalálnak valami újat, például chili paprikát, szárított hagymát, kókuszreszeléket, vagy bacon szalonnát. A módszer sikeres. A betét mennyiségével kapcsolatban egyébként alkudozni is lehet, de vigyázat, nem szabad hagyni, hogy a mohóság a leves rovására menjen.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mindezt olcsón, vagy drágán kapjuk-e. A Fragola 600 forintos egységárral dolgozik, amiért cserébe egy pohár leves és hozzá egy adag szabadon választott belevaló jár. Ezt mindenki döntse el maga, de érdemes élmény alapon ítéletet hozni. Erre a Nagymező utcaibárban márciusig lesz lehetőség, akkor ugyanis visszatér az üzlet az eredeti mesterségéhez: a fagyihoz. Jó hír viszont, hogy nem kell mégsem teljesen lemondani majd az itteni levesekről; megtudtuk, hogy nyitni készül egy új dupla Fragola az Astoria környékén, ami egyszerre lesz fagyizó és levesbár egész évben.