A testmozgás, a környezetváltozás nagyon fontos ilyenkor, amikor az ember hajlamos a lustaságra és a téli depresszióra. Szerencsére Budapest nem csak a jó bulikat, hanem a jobbnál jobb kirándulóhelyeket, sípályákat és szánkózós dombokat is mágnesként vonzza; a főváros közelében, már egy órás sugarú körön belül is jócskán akad kikapcsolódásra alkalmas hely.

A budapesti Sziklás-hegység - NormafaA budapesti lokálpatrióta síelőknek, snowboardosoknak, szánkózni és kirándulni vágyóknak egyértelműen a Normafa a legpraktikusabb úticél; szinte minden igényt ki tud elégíteni. A Széll Kálmán térről menetrendszerinti BKV járattal, vagy Fogaskerekűvel egyaránt fel lehet jutni ide könnyedén. A Normafa tökéletes helyszín arra, hogy szinte bármivel lecsússzunk a lejtőin, amit erre alkalmasnak találunk. Természetesen nem elhanyagolható a romantika faktor sem, aminek gerincét a városra és a környező hegyekre nyíló kilátás adja. Ezen kívül innen, a Széchenyi-hegyre, vagy Makkosmáriára is hamar eljuthatunk, tehát ez akár egy egész napos program is lehet.

Ha leesik a hó, több ezer budapesti téli sportrajongó özönli el ezt a területet, annak ellenére, hogy minden csúszás után emberi erő szükséges a visszajutáshoz, felvonó híján. Érdemes tehát mindenképpen rétegesen öltözni és betárazni meleg italokkal. Ennél természetesen messzebbre is lehet menni.

Nagyvillám-hegy - VisegrádÁltalános iskolás osztálykirándulások és családi délutánok helyszíne Visegrád, ami a budapestiek főleg a Fellegvárról és a bobpályáról ismernek. Természetesen ezek a helyszínek hóban is látogathatók és más eszközökön is lehet itt csúszni, a környék pedig tökéletes télikirándulóhely akár párban, akár családdal, vagy barátokkal. A Budapesttől mindössze 50 km-re található település jóval gyorsabban megközelíthető autóval, mint néhány fővárosi külkerületi BKV-val. Tömegközlekedéssel persze egy kicsit tovább tart az út, de a Szentedre-Visegrád közötti buszjárat szerencsére elég hatékonyan működik.

Nagyvillám-hegy északi oldalán lévő sípályát józanul ugyan nehéz összetéveszteni a Francia-Alpokkal, de a hóágyúival és 8 darab felvonójával így is komolynak számít hazai viszonylatban; ezenkívül van világítás, melegedő, büfé és egy tágas szánkózásra való domb is, ahol nem csak a gyerekek tudják jól érezni magukat. Ennek használata szerencsére ingyenes. Kell ennél több? Szerencsére már viszonylag kevés esetén is megnyitják a pályát (10 cm), így érdemes figyelni az időjárás-jelentéseket. Itt a síelni vágyó felnőtteknek hétköznap 3500, hétvégén pedig 4500 forintba kerül, de létezik félnapos, (2500-3500 forint) illetve csak estisíelésre szóló jegy is (3000 forint). Persze csúszkálás helyett, csizmában is fel lehet fedezni a környéket, végszükség esetén pedig mindig ott van a vár, a Salamon-torony, vagy a Nagyvillám kilátó mint végső menedék.

Szent zarándokhely - DobogókőA Budapesthez legközelebb található felvonóval rendelkező sípálya az Árpád hídtól mindössze 30 km-re található. Ez autóval a 11-es útvonalon haladva, tömegközlekedéssel pedig Pomázról a "Dobogókő" jelzésű busszal közelíthető meg. Itt két nagyjából egy-egy km hosszú pálya terpeszkedik, amelyek közül sajnos egyik sem alkalmas szánkózásra, így annak egy külön részt alakítottak ki. A kezdők számára van lehetőség a pálya alsó, lankásabb részén csúszkálni, a tapasztaltabbaknak pedig egy vadregényes erdei szerpentin jut; érdemes tehát minnél többet gyakorolni, és egy idő után feljebb merészkedni. Egy felnőtt napijegy ára hétköznap 3500, hétvégén pedig 4000 forintba kerül.

Dobogókő egyébként remek családi kirándulóhely is, hiszen jól kiépített turistautakkal rendelkezik, amelyek egy rendkívül csendes, megnyugtató környezetben kanyarognak felfelé. Sokan az ezoterikus nézeteket vallók közül zarándokhelynek tekintik ezt a vidéket és úgy gondolják, hogy itt lehet csak igazán feltöltődni energiával. Ez jó hír, hiszen egy kirándulásnak pontosan ez lenne a célja, bár eddig még senkinek sem sikerült felmutatni bizonyítékot arra, hogy itt lakna a Szívcsakra.

Nagy-Hideg Hegy - BörzsönyAz első hallásra a Gyűrűk Urából vett név ellenére a Nagy Hideg-hegy környékét nem lakják sem orkok, sem farkasok, így kirándulásra bátran alkalmasnak nyilváníthatjuk. Sőt, a Budapesttől 70 km-re lévő úticélhoz eljutni sem annyira bonyolult, mint Mordorba: a Nyugati pályaudvarról indul egy vonat Kismarosra, ahonnan már busszal, vagy erdei vasúttal kell csak mennünk egy kicsit.

A Duna Ipoly Nemzeti Park tökéletes téli sétákra, annak ellenére, hogy az idei szezonban technikai okok miatt sajnos nem üzemelnek a felvonók és a sípályák. Természetesen a szánkót nem érdemes még így sem otthon felejteni, ugyanis ezen a vidéken akad jó pár meglovagolható domboldal. A Királyrét több jól bejáratott túraútvonalnak is kiinduló pontja, vagy végcélja, melyek mindegyike jó kikapcsolódás családoknak és pároknak egyaránt. Ha valaki nem bánja, ha egy kicsit elfárad az út végére, annak érdemes a Várhegycsúcs felé venni az irányt, ahol lombkoronák híján ilyenkor jól beláthatóvá válik az egész környék. Aki ennél még többre vágyik és bírja is a strapát, vagy esetleg erős természethiányban szenved, az tehet egy kalandos 2-3 órás kitérőt Csóványosra a Börzsöny legmagasabb pontjára (938 méter), ahonnan a 24 méter magas kilátóból tiszta idő esetén még Budapest is látható.

Képek forrása: due.hu, hojelentesek.hu, termeszetvedo.network.hu, idokep.hu