Közel egy hete megnyílt a második önálló üzlethelységnyi DiVino a városban, a méltán népszerű Gozsdu Udvarban. Az A-udvarban található borbár szeptembertől készül. Egy nagy intenzitással megnyitott pop-up bár, az eSCé előzte meg, ezúttal pedig már szabadon látogatható. A legújabb DiVino, hasonlóan a „nagy testvéréhez”, fiatal borászok gondosan elkészített borait kínálja tisztán vagy fröccsben, különféle tapas kísérőkkel, Budapest legaktuálisabb udvarában.

A Gozsdu-evolúciót csak röviden megemlítve: jelen esetben a Sample Central bezárásával kezdődött a történet, amiből először egy február elejétől májusig üzemelő, street artot hangoztató gozsdus trendi kiskocsma, az eSCé lett, a felújítás után pedig a régóta tervezett második DiVino. Avagy a második önálló üzlethelyiséges, mert amikor nem a legklasszikusabb fesztiválokon bukkan fel a DiVino, a kialakított bárkonténert a Gellért-hegy tetejére, a helyezi el egy kis magaslati borozáshoz, a helyben romantikázók örömére

És hogy mi minden van az új DiVinoban? Gyakorlatilag minden, amit aelhíresült már ismerünk: változatos, magas minőségű borok egyenesen a fiatal borászok (Junibor-tagok) pincészeteiből, amiben az az érdekesség, hogy maguk a borászok válogatnak a boraik közül, így a DiVinoba az kerülhet, amit a legjobbnak ítélnek. Magyarország egész szakmai térképét át-, illetve lefedve, a legújabb, immáron franchise-nak is mondható borbár 120 féle bort tart pultjában és a polcain, mindegyiket megbontva, így bármikor bármit lehet kérni.

A Junibor közösségéből ismert borászok fejenként három-négy itallal várják az ideérkezőket: Kunságról Frittmann Peti, Mór környékéről Miklós Csabi és Kamocsay Ákos. De persze itt találjuk Kardos Gábor, Hernyák Tomi, Konyári Dani, Figula Misi, Gere Andi, Heimann Zoli, Takler Andris, Dúzsi Tomi, és Gál Titi borait is, a teljes listára érdemes lenne nemes egyszerűséggel egy túrát szervezni, vagy alkalomszerűen visszajárni, és megkóstolni, amit csak lehet.

Mert borban az igazság, mint tudjuk. És ahogy a Bazilika mellett operáló DiVino-nak, a Gozsdu udvarban frissen nyíltnak is van házigazdája az etyeki borász, Hernyák Tomi személyében. Tomi lelkes és előszeretettel ajánl az ital- és gasztroszortimentből személyre szabva, egy jól eső professzionális pluszként. Bár a nyitás még szoft üzemmódban pörög, a DiVino minden délután öt órától éjjel 2-ig bátran látogatható sok ismerős arcra, és kicsit más közönségre is appellálva, mint eddig, a Bazilika lépcsőivel szemezve.

Az enteriőr a már lefektetett DiVino irányvonalat képviseli, minimál eleganciáját néhol megtörve, kicsit újítva, lásd jelesül az alsó szinten található pop budoár mosdókat.

Az új DiVinoban egy jó borbárhoz híven, különféle tapasokat is kínálnak, attól függően, mit kíván meg az ember, fehéret, rosét, vöröset: lehet kérni a két klasszikus borkísérőt, a sonkatálat és a sajttálat, vagy ezt így vegyes tálként, házi padlizsánkrémet, kétfajta paninit (kéksajtos-rukkolás, és főtt sonkás-sajtos-hagymalekváros változatot), Cézár-salátát tonhallal vagy anélkül. Ha minden úgy alakul, ahogy most vizionálják, gasztro téren is fokozatosan erősítenek, például egy saját, teljes körű konyhával.

A DiVino Gozsdu legfőbb szexepilje, hogy még közelebb hozza a bort. Fröccsben, tisztán, minőségit, kellemeset, érdekeset. Ajánljuk azoknak, akik szeretnek söndörgetni, frekventált helyen teraszozni, és ha kevesebbet is, de nagyon minőségit, ízleteset inni.

Ha egy fokkal lazább helyre vágysz minenképpen ülj be a most nyílt "higénikus romkocsmába" a -ba.