Ez a hely olyan, hogy legalább egy pár falat erejéig úgy érezhetjük, Franciaországba csöppentünk. Ez pedig az - ízeket tekintve - az egyik legjobb dolog, ami történhet velünk. Jól lakottan pedig nem is rossz visszatérni a mindennapokba.

KenyérfétisA Retek utcai Á table! nyitott egy hasonmást a pesti oldalon is, ami azért némileg eltér az idősebb üzlettől. A lényeg - a kínálat - viszont ugyanaz maradt az egykori Brunch helyén lévő pékségben is. Az ízek a fracia pékségek nyelvén beszélnek magukért; az enteriőrben a kenyérsütés a fő motívum; az illatok pedig még alá is húzzák ezt. Színes, lekváros, vajas, sajtos, normandiai lisztes vonalakkal, finoman. Egyébként a pékáru a budai üzletből érkezik, de elég gyorsan ahhoz, hogy a frissen sült illat megmaradjon.

Az étlap három nyelven közérthető, mégis sokkal jobb látvány alapján választani. Kérdezzünk bátran, mert a baguette-ciabatta-toast alap már önmagában meglepetéseket rejteget, nem beszélve a tojás, sonka, sajt, cukkini, avokádó, kezdetű feltét sorról.Croissant szerelem, szeretőkkelVannak édességek, amelyeknek már a nevük hallatán beindul a nyáltermelésünk, és vannak nyelvek, amelyeken még a vajas kenyér is gourmet fogásnak hangzik. Tegyük össze ezt a kettőt: pain au chocolat. Ugye? Akad még ilyenből bővel az Á table! pultjában: mandulás croissant, házi lekvár, krémes mille feuille, tarte au citron, és társaik.

Mondanánk, hogy érdemes a legkülönlegesebb darabot kiválasztani, de igazából mi sem tudtunk ellenállni a vajas croissant-nak, ami csak azért nem nyeri el a legfinomabbnak járó díjat önmagában, mert kértünk hozzá sonkát és sajtot is. A lekvárokkal ugyanez volt a helyzet, úgyhogy a ratatouille és az éclaire au chocolat már második körös vállalkozások lesznek.

Franciázó BudapestHonnan ez az autentikus légkör, az alapanyagok, és a tényleg francia ízek? Franciaországból, személy szerint Anthony Lecaude-tól. Ő már akkor eldöntötte, hogy pék lesz, amikor még biztosan nem tudott arról, hogy van egy olyan ország a földön, amit Magyarnak hívnak.

Arról meg végképp nem, hogy a lányokat szeretni is lehet. Később kiderült, hogy egészen annyira így van ez, hogy az ember egy másik országba költözik miatta. Szerencsére hozta magával a szenvedélyét és az otthoni ízeket is Budapestre, így nyílt meg tavaly az egyik, pár hete pedig az Arany János utcai pékség.

Szeretik az itt élő franciák, a turisták és a magyarok is. Velünk együtt.

Á table!
Cím:

1051 Budapest, Arany János utca 16.
Nyitva tartás: H-P 07:00-19:00, Sz 08:00-16:00, V 08:00-15:00