Ma Budapest utcáin tucatnyi féle színű és megjelenésű autóbusz nyújt szolgáltatást, ami sem városképi, sem az utasoknak tájékozódási szempontból nem előnyös. A Budapesti Közlekedési Központ ezért a jövőben hagyományokhoz is igazodva egységes kék arculatot alkalmaz a budapesti buszokon. A teljes egységesítés csak 4-5 év távlatában megy végbe, mivel egyetlen olyan buszt sem fényeznek át, amelyen amúgy honosítás, felújítás nem esedékes, így az egységes arculat nem jelent semmilyen többletráfordítást.

Kékülő színkavalkádAz elmúlt években szinte minden egyes típusnál eltérő színtervet alkalmazott a BKV, így az Ikarus 200-as buszok sötétkék színe után az Ikarus 400-as típusoknál a zöld szín is domináns színként került elő, majd a 7-173 gyorsbuszok piros színezést kaptak, végül a buszpark egy része ezüst dominanciájú fényezést kapott. Az utóbbi időszakban aztán a buszpark még tovább színesedett: türkizkék frankfurti használt buszok, sárga-kék és ezüst brüsszeli csuklósok, színátmenetekkel tarkított IK-412-es buszok jelentek meg, mára az utasoknak teljesen áttekinthetetlenné téve, hogy mely buszokon is érvényes a jegyük, bérletük és melyik közlekedik a BKK hálózatán.
Az átalakítással az a cél, hogy a buszok színeivel kapcsolatos zavaros, nem egyértelmű rendszert felszámolják, a kissé komor, idejét múlt sötétkék buszszínt – a hagyományokat megőrizve – egy fiatalosabb, korszerűbb és könnyebben azonosítható színre cseréljék többletköltség nélkül. A világosabb árnyalatú színezés a hőségben a buszok utasterének felmelegedését is mérsékelheti. Az egységes megjelenés hozzájárul a buszok beazonosíthatóságához, ami könnyebbséget jelenthet a vidéki, külföldi használók számára abban, hogy megállapítsák, a budapesti közlekedési jeggyel, bérlettel milyen buszokat vehetnek igénybe például a

Volánbusszal vagy épp a turisztikai célú

hop-on-hop-off buszokkal

közös használatú megállókban.Minta nem kellA budapestiek a Combino-villamosok kapcsán állást foglaltak az egyszínű, mintamentes járműszínezés mellett, az ágazati sárga szín teljes körű használatát jelentő arculatterv támogatásával. A színezésben az egyszínű kialakítás mellett szól, hogy a korszerű alacsonypadlós buszok felületének nagy része ablak, a színezhető felület jelentős része reklámfelület, tehát a felhasználható felület kevés, érdemi mintázásra nem alkalmas.Emellett cél, hogy az üzemeltetés is költséghatékony legyen és gondolni kell a balesetek utáni helyreállításokra is, ami színátmenetes, és egyéb mintás festések esetén drágább és körülményesebb, ezt a BKV elmúlt években alkalmazott festései bizonyították. A színtervet elsőként a VT-Transman üzemeltetésében rövidesen forgalomba álló, Dániából származó Volvo használt buszok első darabja viseli majd magán.
A színe égkék és nem bugyikék, mint ahogy az egyes tudósításokban megjelent.