Ha épp nem a Boscolo Hotelben szállsz meg, és általában még pizsamában fogyasztod el vajas piritósból és tejeskávéból álló szerény reggelidet, akkor a New York Kávéház küszöbével együtt lélektani határodat is jó eséllyel át kell majd lépni. Főként, ha nincsen különleges alkalom, csakúgy megünnepelnéd a napod kezdetét egy finomsággal. Az élmény exkluzív lesz, de a csillárok, fehér terítők, porcelánok, garconok és étkészlet hegyek ellenére meglepően barátságos is. És ez még csak egy reggeli a csillámporos légkörben..

Hangulat ízekért cserébeHonnan ez a hangulat? A kor nem elég, a környezet lehet hamis, az íz pedig édes kevés ahhoz, hogy teljes legyen a New York Kávéház falai közt megélt pillanat. Érezzük, hogy van itt még valami a levegőben, ami valódi előkelőséget varázsol az asztalok mellé. Nehéz megragadni mi ez, de az valószínű, hogy az 1870-es évekig kell visszanyúlnunk, ha a választ keressük. Ekkoriban érkezett Budapestre Max Aufricht egy ezüst forinttal és hatalmas ambícióval a zsebében. A New York Biztosítótársaság igazgatójától már Arányi Miksaként kapott megbízást a magyarországi hálózat kiépítésére, melynek székháza azóta is a Körúton áll. A Kávéház pedig csupa márvány, bronz, selyem, bársony borításban, csavart oszlopokkal, erkéllyel, karzatlépcsővel, csillárokkal és mennyezeti freskókkal várta az írók, költők, művészek társaságát éppúgy, ahogyan ma a finomságra szomjazó vendégeket fogadja.

Apropó finomság!A fényképes étlap megköveteli, hogy a látvány helyett mással okozzanak meglepetést a New York fogásai. Ez sikerül, bármit is rendelünk a rántottától kezdve a friss péksüteményen át a házi lekvár kollekcióig. Szerintünk reggeli nincs forró kávé és frissen csavart narancslé nélkül, de ha mégis, akkor lesz alternatíva bőven.

A konyhában egyébként a hangsúly a magyaros ízvilág modern feldolgozására tevődik. Ha ebédelni vagy vacsorázni térünk be a New York Kávéházba, akkor ez még fokozottabban igaz. Az innovatív, mi több merész újragondolások Wolf Andráss Séf munkáját dícsérik. Na meg azt az elgondolást is, hogy lehessen a hajdani kispénzű írókhoz mért és egyben méltó fogásokat is rendelni. Így például a „kis irodalmi” tál: mindenből egy falat, ami az aznapi étlapon szerepel; egy kis kóstoló.Árulkodó az is, hogyan készül a gulyás leves New York módra: klasszikus alapanyagok, illetve receptek a legmodernebb konyhatechnika segítségével a konyhafőnök megbocsátható különcködésével elkészítve, és már kész is a 21. századi változat!. Ha még mindig nemzeti hiányérzetünk van, akkor pedig ajánljuk a kolbászos lecsó, borjúpaprikás, hideg libamáj kezdetű sort.Garcon, nagynap, kávészünet

Azzal kezdtük, hogy egy átlagos napból is ünnepet varázsolhat egy New York Kávéházban elfogyasztott reggeli. Ez világos, amint érzékeljük, hogy mi a különbség egy pincér és egy garcon között. Nem áruljuk el, tessék kipróbálni! Akár délután egy félóra erejéig, egy kávé, egy húspástétomos, körözöttes, padlizsánkrémes falatka alkalmával is lehetőségünk lesz erre.

Ha nagyon bejön és megtehetjük, a tavaly a világszépének választott Kávéházban lehet lagzi is, de a különleges atmoszférából tényleg egy falatnyi is remekül tud esni.