Július végéig át kell adnia a beruházónak és a generálkivitelezőnek a CET-Közraktárak épületegyüttest a fővárosi önkormányzat részére a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése alapján.

Az ítéletet kedden kézbesítették a fővárosnak, attól kezdve 15 napja van a Porto Investment Hungary Kft.-nek, valamint a West Hungária Bau (WHB) Kft.-nek és a WHB Építő Kft. konzorciumnak, hogy birtokba adja az ingatlant. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatóságának szerdai közleménye szerint a társaságok eddig jogellenesen "bitorolták" a komplexumot, akadályozva a projekt befejezését, ám ezt a továbbiakban nem tehetik. Jelezték, hogy a főváros továbbra is megállapodásra törekszik, és el kíván számolni a szolgáltatóval.

A Városháza az ítéletet ismertetve arra is kitért, hogy a tavaly október óta a létesítményben tartózkodó cégek szerződést sértően tartják birtokukban a CET-et, s ez nem minősülhet "felelős őrzésnek", mivel azt csak az önkormányzat érdekében tehetnék.

A főváros hangsúlyozta: amennyiben a Porto és a WHB-cégek nem tesznek eleget a jogerős ítéletnek, további tetemes károkat okoznak a közvagyonban, és elkerülhetetlen lesz, hogy az önkormányzat bírósági végrehajtás útján vegye birtokba az ingatlant.

Jelezték azt is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: az önkormányzat jogszerűen hívta le a késedelmes és hibás teljesítésért járó 3 millió 951 ezer eurós bankgaranciát. Emellett az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy a Porto által jogellenesen felmondott szerződés miatti károkat is érvényesítse.

A Duna-parti Közraktáraknál, a Ferencvárosban megépített, mintegy 27 ezer négyzetméteres létesítményt 2010 augusztusában kellett volna befejezni. A CET (Central European Time) tavaly tavasszal kezdődött műszaki átadás-átvételi eljárását időközben leállították, de a belső beépítéshez nem fogtak hozzá, az épület jelenleg üresen áll.

forrás: MTI.hu