Több mint egy éve hódítja a férfiszíveket az Első Pesti Borbély, mely az egykor oly népszerű borbély mesterség tradícióját élesztette újjá a fővárosban. A belvárosi szalon népszerűsége, a vendégek elégedettségének köszönhetően töretlen. De mi a titok? Hogyan lesz a reggeli sietség közepette végzett borotválkozás valóságos kezeléssé? Teszteltünk, méghozzá az ötletgazda-tulajdonos, Deák Zoltán arcbőrén.

Szépség. Szenvedés?Szintén az ötödik kerületben, de nem a jelenlegi helyszínen nyitott tavaly áprilisban az Első Pesti Borbély. Deák Zoltán saját elképzelései alapján, két szakmai segítővel vágott bele a borbély bizniszbe. Honnan az ötlet? Kicsit irigység a nőknek szóló megannyi szolgáltatás miatt, kicsit nosztalgia, de leginkább nagy vágy a hiánypótlásra. Zoltán borbély munkatársai közül egyikük máig a művészeti vezető, hárman felelnek az üzlet működéséért. Mindnyájan büszkék arra, hogy egyrészt sikerült visszahozni a hagyományt, másrészt végre a férfiaknak is tudnak nyújtani valamit a masszázson, illetve az erőltetett szépségkezeléseken túl.

A borbély-élmény azt jelenti: a szépségért nem kell megszenvedni. Azokban az országokban, ahol nem volt az utóbbi években borbély üzlet, valódi reneszánszát éli a dolog. Amerikában is abszolút borbély-boom van; a CNN egyik riportere például, nemrég élő adásban borotváltatta meg magát. A legtöbb európai országban – Magyarországgal ellentétben - pedig el sem tűnt ez a mesterség. Ez összefügg azzal is, hogy a mediterrán országok lakóinak élete szorosabban összefonódik a vallással, és a reggeli mise előtt tradíció a borbélyhoz járás.

Rutin? Rituálé.Nem nehéz belátni, hogy miért más az embernek borbély kezeire bíznia magát, mint otthon a tükör előtt borotválkozni. A reggeli kávénk is jól esik, de össze sem hasonlítható a kávézóban eltöltött élménnyel. Van, aki igényli a beszélgetést a borbélyszékben ülve, de olyan is volt már, aki elaludt miközben borotválták. Félni nem szoktak az emberek, maximum elsőre. A 35 perces borotválás 3500 forintba kerül, a 45 percig tartó kezelés pedig 4500 forint. Utóbbi a férfi arc teljes megújulásával kecsegtet. Vannak, akik alkalom adtán jönnek, például esküvői szezonban gyakran többen igénybe veszik a borbély nyújtotta szolgáltatást. A lányoknak jó hír, hogy a Pesti Borbély lehetőséget ad arra, hogy egy ponttal bővüljön a fiúknak szóló, meglehetősen gyér ajándéklistánk. Ha szülőknek, nagyszülőknek ajándékozunk „borbélyt”, az néha egy valóságos időutazással ér fel.

Penge. Nem játék?Borbélyhoz járni egzisztencia kérdése, igényes, elegáns férfiak járnak ide. A szállodákból is küldenek vendégeket, hiszen sokan hozzászoktak otthon. 50-50% körülbelül az itt élők illetve a vendégek aránya. Ami érdekesebb, hogy nem csak személyiség, de nemzeti hovatartozás kérdése is, hogy a férfiak mennyire mernek megújulni például egy-egy új szakáll fazon segítségével. Cél az is, hogy nem csak az olasz macsók és a spanyol latinók merjenek játszani az arcszőrzettel! Ezt lenne jó visszahozni, hiszen a változatosság nem identitás kérdése. Az eszközöket tekintve pengéket és egy kámforos olasz balzsammal kiegészülve az American Crew termékeit használják. Van itt többek közt különleges borz szőrecset, ami a szőr tövébe is segít bejuttatni a habot. A borbély mesterséget részben most is tanítják a fodrásziskolák, de nagyon felületesen. Az itt dolgozó fiúk anno gyakorlásként 2-3 naponta borotválták a tulajt, és akkor nyitottak mikor már tényleg magabiztosan ment nekik. Az Ipar Kamarával együtt Deák Zoltánék egy borbély-kurzust hoztak létre. A borbély kezelés lépései mindenképp a tananyag része, amiket nyugodtan elvárhatunk minden alkalommal. Hogy mik ezek? Konzultáció, arcbőrdiagnózis, olajozás, habozás, borotválás (általában kétszer), masszázs, hajfésülés (igény szerint zselé). Ez persze azt is jelenti, hogy bármikor térsz is be az Első Pesti Borbély-hoz a felsorolt fázisokra mindenképp számíthat.