Ongjerth Dani és Nádas Patrik atyaiságával megszületett a XXI. századi kulturális befogadó tér. 2009-ben a Szimpla tulajdonosai egy pár fiatalra bízták az Akácfa utcai romház üzemeltetését. Ongjerth Dani és Nádas Patrik atyaiságával megszületett a XXI. századi kulturális befogadó tér. Bár most, 2012-ben ez a kifejezés és a mögötte lévő tartalom úgy el lett csépelve, hogy már szinte szitok szónak számít, három évvel ezelőtt mégis izgalmas, újító koncepció volt.

Egy ház, ahol mindent lehet. Ami fotóműhely és próbaterem, ötvösök és filmesek egy térben. Egyesületeknek, közhasznú embereknek ingyen biztosít irodát. Ráadásul este ott is maradhatsz berúgni, táncolni, miegysmást. Abban az évben csak pár hónapra kapták meg az épületet.
Egy évre rá Patrik és Dani úgy határoztak, maguk bérlik ki a helyet, beletanulva ezzel a program-kultúra szervezésen túl a vendéglátásba is. Ekkor, 2010-ben született meg a Fogas jelenlegi formájában. 300 fő befogadására alkalmas vendégtérrel, színházzal, ping-ponggal, partykkal, műhelyekkel teljesen feltöltve. Az elmúlt két év egy szép kiegyenlített működés volt. Sose ment igazán rosszul, de nem hallottunk óriási megmozdulásokról sem. De most a cigistopp betett nekik is. Nem egyszer jártunk úgy a Fogasban, hogy bent a DJ remek zenét játszott négy embernek. A maradék tíz-húsz, akik meg akár még ki is tudták volna alakítani a kritikus tömeget, amitől nem lesz kongó ház hangulat, mind kint cigiztek műanyagpohárral a kezükben.

De péntektől minden megváltozik. Megnyílik a Fogas Kert a szomszédos, szintén romos bérházban. Az “új” épület számára sem újdonság a kulturális befogadó tér koncepció. A ház eddig is fotósok, festők, grafikusok, szitások műhelyének adott teret. Mivel az emeleten lévő lakások, valljuk be, közel voltak az életveszélyes kategóriához, ezért az azokban alkotóknak költözniük kellett. Ők megkapták a tavaly még Mixartként működő Mikszáth téri házat. A kertben hangos zene, buli nem lehet a környékben lakók miatt, viszont lesz nagy kivetítő a meccseknek és a VJ-knek, lesz utcazene hangulat, szép, nagy bárpult, kedves fák az udvaron, de ami mindenképpen sarkalatos pont, hogy kedvünkre cigizhetünk.

És hogy hogyan nő a Fogas kétszeresére, majd háromszorosára? Először is a szomszédos kertnek köszönhetően 400 fővel nő a befogadóképesség. Így már 700 ember fér be a komplexumba. Mivel az eddigi bérleti szerződésük 2012 május 1-ig élt, ezért ennek most volt az újratárgyalása. Szerencsére megkapták a Fogasházat plusz öt évre, viszont a bérleti díj emelkedett. Így Patrikéknak át kellett gondolniuk, hogy hogyan tudják a ház működését a kulturális profil megőrzésével piaci alapokra helyezni. Arra jutottak, hogy az első emeletből is hasznos vendégteret alakítanak ki új pulttal, székekkel, asztalokkal. Viszont az éjszakai tömegek érkezése előtt ez a tér is alkalmas lesz, próbákra, workshopokra, könyvbemutatókra. Ez plusz 200 fővel növeli a hivatalosan is beengedhető embermennyiséget.
Hoppá! A Fogas nyár végére 900 fős lesz, az eddigi 300-hoz képest. Háromszorosára duzzad, az év minden napján, mivel a kertet is nyitva tatják télen. A 900 fő, csak, hogy legyen mihez viszonyítani, Doboznak megfelelő méretű. Nagyobb, mint az Anker, a Sirály, a Mika, a Gozsdu Manó, az Ötkert vagy a Szimpla. A 900 az nagyon nagy. Az már nem az a kategória, amit a három tulipános ajtajú wc elbír. A 900 fő egy este az azt jelenti, hogy 3000 ember is megfordul a helyen. Viszont örök kérdés, hogy van-e a, közhelyes szóval élve underground hetedik kerületi szórakozóhelyeknek minőségi három-ötezer fő közti tábora. Olyan, akik közt a cél/törzsközönségük még nem érzi magát idegennek. Lehet, hogy egyetlen megoldás, amit a Szimpla csinál, hogy színültig feltölti magát külföldiekkel, elkerülvén a hazai nemkívánatos rétegeket? Mert ugye a mérleg két nyelve adott. Az egyik oldalon ott van a teljesen jogosan piaci alapokra szabott bérleti díj, és az egyéb kiadások, a másik oldalon meg, hogy az annak megfelelő bevételt milyen arcok fogják kitermelni.

A támogatás nélkül maradt, független színházi társulatok színészei próba után valószínűleg nem Grey Goose-zal koccintanak.
Igen, kicsit féltjük a Fogast a háromszorosára duzzadástól. De akkor hogy működhet egy ilyen komplexum identitását, kulturális töltetét megőrizve? Jó kérdés. Itthon nem is nagyon találunk rá követendő példát. Tőlünk nyugatabbra találhatunk, de a szocializmust át nem élt országokban olyannyira más a kultúrafinanszírozási rendszer és attitűd, amit lemásolnunk rövidtávon lehetetlen. Ha a Fogas meg tudja őrizni a “kulturális befogadó tér” státuszát, és nem megy el kamu-művház-igazából-kocsma irányba, akkor igazán nagy respekt nekik.
Pénteken minden esetre nyit a kert, kertnyitó hacacáréval.

Pénteken Lomography megnyitó lesz Barbay Csaba falra nagyított fotóival, utána a telepes srácokból álló Sunroots zenél, majd Infra, Clairvo, Mango és Freak Fusion Cabaret. Szombaton újra együtt a testvérség, azaz a Radio BRO. A valaha volt boldog napjaikat újra megünneplik Methaval, Supermennel, Simon Iddollal és Kid Panellel. A belépés ingyenes, a kilépés bizonytalan, ahogy az lenni szokott.