Kóstolóval egybekötött sajtóeseményen mutatta be a Centrál Kávéház megújult étlapját és speciális fagylaltkínálatát. Magyar gasztrobloggerek kézműves fagylaltkülönlegességeit is a nagyközönség elé tárták.

„Engem maga a kávéház inspirált: igyekeztem olyan recepteket összeállítani, melyek egy általános kávéházi fogyasztás részeként is elképzelhetők. Végül a legklasszikusabb kreáció aratta a legnagyobb sikert, mely alátámasztotta eredeti elképzeléseimet. A likőrös kávéfagylalt, mint elkötelezett kávérajongónak, egyben a személyes kedvencem is. A receptje a kávétortám készítési módja alapján született: egy erős feketekávéból főzött szirup az alapja, melyet a végén felerősítek még egy jó adag frissen őrölt szemes kávéval is” – osztotta meg Bezselics Ildikó, a Két Cica Konyhája bloggere az általa készített különlegességek kulisszatitkait.Wessely Márti azaz Mirelle olyan fagylaltokat választott, amelyek az ő személyiségét tükrözik. „A gyümölcsimádatomnak köszönhetően kapott helyet a meggy és a málna, a nőknek készítettem az epres vaníliát és az almás csokoládét, az apámnak kreált puncstortából is fagylalt lett, valamint a mogyoróvaj függőségem is kapott egy – igen megosztó – fagylaltot. Furcsa volt ízekben viszontlátni önmagam, és igazán izgalmas volt, mikor mindezt pontozták is” – fogalmazta meg élményeit Mirelle.

A Sajtkukac bloggere, Füle Niki évek óta maga készíti otthon a fagylaltokat, ennek oka egyrészt a tudatosság – minél kevesebb késztermék kerüljön az asztalra, másrészt két gyerkőce is tej-érzékeny, ezért nekik többnyire szóba sem jöhet a boltban kapható fagylalt vagy jégkrém. „Szeretek kísérletezgetni, úgyhogy a néhány mindig-legyen-a-hűtőben íz mellett szívesen próbálok ki új ízeket, szokatlan párosításokat. Nyáron még a kedvenc sütemények, íz párosítások fagylaltosításával is szívesen játszom, így született meg a nyertes áfonyás cheesecake variáció, és a tonkababos barackos ízvilág is egy muffinból indult.”Kern Ági, az Ági főz bloggere fagyi kreációival igyekezett megidézni néhány hagyományos ízvilágot, így a mák-meggy párosítást, és a fahéjas-diós baklava ízt. „A legnagyobb sikert mégis a teljesen intuitív módon született gyömbéres körte aratta. Folyamatosan kóstolgattam a körtefagyi alapját és addig-addig adtam hozzá a fűszereket - gyömbért, zöldcitrom héját és mentát - amíg számomra tökéletes lett.”

A győztes fagylaltokat Korponai Péter, a Centrál séfje egészítette ki a klasszikus vaníliával és csokoládéval, a savanykás citrommal és két szezonális gyümölccsel: eperrel és bodzával. Aki azonban a hagyományos, megszokott ízekre gondol, téved. A vanília madagaszkári, a csokoládé belga étcsokiból készül, az eper faluról érkezik, a bodzavirágot pedig frissen szedik.

Ha valaki ezek után kedvet kapna az otthoni fagyi készítéshez, a tapasztalt bloggerek a következő jó tanácsokat mondták: Bezselics Ildikó szerint soha ne használjunk instant kávét, mert a főzés és a fagyasztás során tönkremegy az aromája, és a végén csak az adalékanyagok ízét érezhetjük. Wessely Márti szerint a türelem a legfontosabb kellék, és kísérletező kedvűeknek első lépésként a sorbet-féléket javasolja. Ági szinte minden fagyiba tesz egy-két evőkanál minőségi alkoholt, valamilyen likőrt vagy pálinkát, amitől sokkal jobb lesz az állaga, mert nem fagy olyan szilánkosra, és amire mindenképpen figyeljünk: mindig kicsivel több fűszert, cukrot kell tenni a fagyiba, mint az eredetileg gondolnánk, mert lehűtve sokkal kevésbé érezzük az ízeket. Ne féljünk belevágni – mondja Füle Niki. Egy alapgéppel, némi szezonális gyümölccsel és cukorsziruppal csodákat lehet művelni. Ha már belejöttünk, egy főzött alap készítését is lehet vállalni.A Centrál Kávéház nyári étlapja ugyanakkor nem csak fagylaltokkal bővül. Az alkoholos vagy alkoholmentes hűsítők rajongói számos koktél közül választhatnak: többek között lehet kérni Dry Martinit vagy a híres Cosmopolitant, a Kir Royalt és a klasszikus változaton kívül a bodzaszörppel megbolondított Centrál Mojitot. A könnyű és gyors nyári ebéd kedvelt szereplői a szendvicsek: a rusztikus parasztsonkás vagy a füstös lazacos bagel, míg a vegetáriánusok az amerikai péksütemény sajtkrémes ruccolás verzióját is választhatják.

A kézműves fagyi különlegességek május 22-től már kaphatók, egy gombóc ára 150 Ft.