Mi köze a selyemhernyónak a Károlyi kerthez? Hogyan lehet bogyóval bort hamisítani? Hogy kerül gyerekhang a köztérre? Válaszok a kertben. A kulcs az Imagine Budapest kezében. Az ajtó pedig Budapest belvárosára nyílik, úgyhogy nem kell messzire mennünk, ha egy kis városi botanikára, friss levegőre szomjazunk.

Leveleket a magasba!

Kammermayer tér. Innen, egész pontosan a Gerlóczy Kávéház előtti nyírfától indul a séta. Kitűző helyett mindenki kap egy levelet a zsebébe-hajába-kezébe, hogy ne veszítse szem elől az útitársakat. És indulás! Első megálló a Vitkovics utca 12. szám alatt lévő Holló ház kertje, ahol a növényeken túl egy régen víz-, manapság borkútként funkcionáló műemlék is található. Miután elhagyjuk a kertet, még a ház falát borító borostyánon is ámulunk egyet, majd a Szép utca irányába haladunk tovább.

Meglepődünk, amikor hirtelen balra kell fordulni egy magas irodaház belső udvarára. Azt persze egy pillanatra sem feltételezzük, hogy a vastag, dokumentumokkal-, térképekkel- és botanikai jegyzetekkel teli zöld mappával felszerelt vezetőnk eltévedt volna, úgyhogy várunk. Aztán kinyílik az a bizonyos mappa és megtudjuk, hogy miért nem szélesebb a Kossuth Lajos utca és miként volt még ennél is keskenyebb a múlt században. Arra is fény derül, hogy mi a különbség a különböző típusú házak udvara között. De miért itt beszéljük ezt meg, hol a kert? A fejünk fölött. Ez az állomás képviseli a 21. századot; életjel az emeleten. Itt mutatkoznak be a ronda irodaházak egyetlen esélyesei.Variációk egy témára: napfürdő, játszótér, imakert...

Nem túl lenyűgöző, úgyhogy nosztalgia reményében az Egyetem tér felé haladunk tovább egy igazi főúri kert reményében. A Károlyi Étterem vendégeivel osztozunk a látványban, amiben mégis az a legjobb, hogy vannak padok, amikre a friss levegőn lehuppanhatnánk, ha nem kellene tovább sietni. Várnak ránk a papok. Csak a portással futunk össze, így ettől még inkább olyan érzésünk van, hogy egy rejtett világ falai közé hatolunk be. Megyünk is egyből a kertbe, ahol két hatalmas imádkozó szobor árnyékában hallgatjuk meg, hogy az úgynevezett klozsúra idején ez az udvar biztosítja egyedül a szabad levegőt a kispapoknak. Mindjárt másként nézünk fel az égre.

A sorban az ötödik a Károlyi kert, ami a leginkább ismerős mindenkinek, mégis a legtöbb új információval kecsegtet. Nem szeretnénk lelőni a poénokat, de annyit elárulhatunk, hogy fény derül arra is, hogy hogyan lehet szagról eldönteni a ginko biloba fa nemét, vagy hogy mióta nem idegesítő a gyerekzaj a város közepén. A Magyar utca, illetve a Múzeum körút irányából is megközelíthető belső udvarban semmilyen növény nincsen. Ide (a szaftos sztorikon túl) azért léptünk be, hogy jobban értékeljük a Károly Körút 1. szám alatti ház valóságos parkját, ami a következő állomásunk.
Levezetéshez a Gozsdu udvaron keresztül vezet az út, és egészen az Arioso Kávézóig tart, ahol egy limonádé mellett jegyezzük meg: jó, hogy sokkal több kert van a városban, mint amennyi az utcáról látszik.