Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szabadidő

szerkesztés

Duna átúszás a Margit hídtól a Parlamentig

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 04. 06. 2:00

Duna-átúszással indul Budapesten a harmadszor megrendezésre kerülő OURDANUBE – DUNATÉMA rendezvénysorozat június 30-án.  Az eseménnyel a szervező MOME line a folyó és a város kapcsolatának erősítésére kívánja felhívni a városvezetés és a lakosság figyelmét. A közepes úszástudással vállalható 800 méteres szakasz a Margit híd budai hídfőjétől a Parlamentig tart. A sportesemény mellett a rendezők további izgalmas és interaktív programokkal várják az érdeklődőket.

A MOME line szívügyének tekinti a Duna, mint várostér fejlesztését: 2010 óta szerveznek Duna-közeli kulturális programokat.
„A Duna és környezete nem csupán szárazföldi és vízi közlekedési folyosó, a víz és a város kapcsolata sokkal több és értékesebb lehetőséget kínál.” – mondta Mezős Balázs, az eseményt szervező MOME line munkatársa, aki hozzátette, a probléma megoldásában számítanak a városvezetés segítségére.

A Nemzetközi Duna Nap alkalmából június 30-án megrendezésre kerülő Duna-átúszásra a szervezők mintegy 1000 vállalkozó szellemű résztvevőt várnak. A versenyzők a Budapesti Vízi Rendőrség által biztosított, a Margit híd budai hídfőjétől a Parlamentig tartó szakaszon 5 km/órás sodrásban úszhatnak. A BRFK vízi rendészeti osztálya hangsúlyozta, hogy örvények csak a hidak lábánál fordulhatnak elő, éppen ezért a START a hídfőtől 150 méterre, délre lesz kihelyezve. A Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat javaslatára biztonsági okokból egyszerre maximum 15-20 fős csoportok indulhatnak a bójákkal és 16 mentőcsónakkal biztosított 800 méter hosszú úszósávban. A táv leúszása után a résztvevők mentőcsónakokra szerelt létrákon keresztül érnek be a CÉLBA, a Parlament előtti lépcsőkre. Az átúszást követően sportolók, városvezetők, minisztériumi és Olimpiai Bizottsági tagok adják át a díjakat a győzteseknek a Parlament előtt, a rakparton.

A szervezők kiemelték, a Duna vízminősége megfelelő a verseny megrendezésére, de az esemény előtt az ÁNTSZ is rendszeresen mérni fogja a víz minőségét. Az elmúlt években a folyó vizének minősége sokat javult, amely a 2010-ben megépített budai Duna-parti főgyűjtőcsatornának is köszönhető, hiszen ezen keresztül Pestről és Budáról is az új csepeli szennyvíztisztítóműbe kerül a belvárosi szennyvíz. 2011 óta így nem terheli a Dunát a fővárosban keletkező szennyvíz eddig tisztítatlan része (mintegy 49%-a). A fejlesztésnek köszönhetően a folyóba visszajutó, biológiailag tisztított víz aránya a korábbi 51%-ról 95%-ra emelkedett.

Az OURDANUBE – DUNATÉMA programsorozat a Nemzetközi Duna Védelmi Nemzetközi Bizottsággal (ICPDR) közös kezdeményezés. A szervezők hosszú távú célja, hogy a Duna kihasználatlan értékeinek hangsúlyozására, 2013-tól minden nagyobb dunai városban megrendezzék a folyó átúszását. A kezdeményezés figyelemfelhívás mellett irányt mutat, a hazai Duna-stratégia akcióterveit bemutató és a belvárosi Duna-parti rehabilitációs terveket összegző kiállítással.

A pesti rakparton mindemellett halfogyasztást népszerűsítő vásár, sport és kulturális programok várják az ide látogatókat.

A Duna-átúszásra jelenleg itt lehet jelentkezni, 2012. május 3-tól pedig az esemény saját honlapjain és ezen a címen is megtehetik ezt az érdeklődök.

Hasonló tartalmak

Admin mode