We Love Budapest: Mesélj egy kicsit, honnét jöttél te, és honnét jött a BP Shop?

Lenkey

Ákos: Dunaújvárosban nőttem fel. Állandóan a ruhákat nézegettem, meg szétvagdostam őket, meg rajzoltam rájuk, őrjöngtem. Mindig is ruhákkal és grafikával akartam foglalkozni. Amikor felköltöztem Pestre, ruhás cégeknél lettem grafikus. Lehúztam náluk másfél évet, utána csináltuk meg a reklámstúdiónkat, a Medeiát.

WLB:

Akkor te a ruhabizniszmankedés mellett grafikus is vagy?


.:

Igen. Meg marketinges. A grafikát dekor suliban végeztem, utána pedig elvégeztem két rövidebb sulit. A street wear ruházattal úgy kerültem kapcsolatba, hogy az egyik volt munkahelyemen kaptam egy kontaktot, miszerint valakik amerikából hoznak be ilyen cuccokat és menjek el, nézzem meg őket.

Aztán egyre több ruhát kellett szereznem a haveroknak, mert mindenki imádta. Ezen felbuzdulva nyitottam egy boltot Dunaújvárosban egyik gyerekkori barátommal, ami nagyon bejött a helyieknek. Csak aztán kirabolták az üzletet, majd eladták alólunk a boltot. Láttuk, hogy azt el kell engedni. Ez után csináltam egy webshopot, hogy a ránk maradt ruhákat el tudjam adni. De ekkor főként a reklámcéggel foglalkoztam.

WLB:

Hogy találtad ki, hogy BP-s cuccokat fogsz gyártani?


.:

Mivel mindig sapkát hordok, a baseballsapkák nagyon izgattak. Felmértem, hogy sokkal menőbb, mint a pólók, meg a nadrágok. Aztán egyszer lefotóztak egy haverommal, akin P-betűs, rajtam meg egy B betűs sapka volt. Átküldte a képet, nézegettem, és ráflesseltem, hogy ez BP! Akkor már volt New York-os, Los Angeles-es, Vancouver-es, meg mindenféle, de Budapestes még nem volt. Gondoltam, hogy csinálok egy ilyen BP-set poénból. Meglepő módon a pesti közeg befogadta ezt. Erre épült végül rá a brand, pólókkal és egyéb cuccokkal: ez lett a BP Clothing, és ezután nyitottuk meg a BP Shop-ot.

WLB:

Visszatérve egy picit a shopra, a saját brand-es termékeiteket te gyártatod?
.:

Igen!

WLB:

Itthon?
.:

A pólókat igen, a sapkákat nem. Azokat csak tervezzük és elküldjük külföldre. De amit lehet, az itthon készül. A minőség viszont van annyira fontos nekem, hogy mondjuk a sapkák terén nem vagyok hajlandó kompromisszumot kötni.

WLB: Szerinted mik azok a sarkalatos pontok, amitől a BP ennyire cool lett?

.:

Meg nem tudnám mondani. Az biztos, hogy sokat dobott a dolgon, amikor DJ Premier a pesti koncertje előtt elfogadta és felvette a sapkánkat. Nagyon megszerette és azóta is hordja. Később Eminem, Royce da 5' 9, Nas klipjeiben és a Re-generation dokumentumfilmben is viszontláthattuk rajta.

WLB: Gondolom az is hozzá tesz, hogy hazai sztárok is szívesen hordják...

.:

Persze.

WLB: Kik azok a magyar hírességek, akiknek ajándékozol ruhát?

.:

Aki azt mondja, hogy szeretne.
WLB:

Te nem választasz?

:

Nem.

WLB:

És kik kérik?

:

Akinek tetszik. Mondjuk a Wolfie a Punnany-ból, Márk Akkezdet-ből, Columbo az Irie-ból és a Brains-ből. Meg még rengeteg mindenki van. Nézd, az ott például az én kabátom (rámutat egy srácra, bordó kabátban)

WLB: Jó érzés?

:

Van, amikor nagyon jó érzés, de általában közömbös vagyok inkább. Inkább a következő dolgokra koncentrálok.
WLB:

Volt olyan ismert ember, akinek azt mondtad, hogy nem adsz ruhát?

: Nem.

WLB: Szerinted lenne?



:

Talán azért lenne most, mert már nem tehetem meg a vásárlóimmal, hogy egy olyan emberen lássák viszont a márkát, aki mondjuk annyit tett, hogy egy valóság showból kijött. Eddig nem törődtem ezzel, de úgy látom, akik szeretik a márkát, ezt igénylik.

WLB: Ki csinálja az arculatot?

: Jakab Péter, amióta márkaként tekintünk rá. Ő dolgozta át minimálisan a kezdeti logómat is, ami az első szériákon szerepelt. Az arculat mellett foglalkozik a grafikákkal is - bár ezeket általában közösen találjuk ki, aztán dönt az egész csapat. Merthogy kilencen vagyunk már.
WLB:

Milyen új dolgokkal jöttök ki a közeljövőben?

LÁ:

Napszemüvegek és cipők. De ráerősítünk a női vonalra is, az őszi kollekcióban pedig már semmiféle kompromisszumot nem ismerünk már. Lesznek DJ-k akiket kiemelten fogunk szponzorálni, ilyen például Q-cee a Vinyl Warriors-ból, DJ KoolKasko, DJ Mindscape vagy Frequent Akkezdetből.

WLB:

Mi lesz a shop jövője?

:

Lehet, hogy bővülünk valamerre, ugyanis annyi ruhánk és márkánk van, hogy már nem férünk el. Nekem meg az nagyon fontos, hogy a tér jól legyen használva, és ne legyen telezsúfolva áruval. Júniusban a bolt duplájára nő már, hogy a Nike és a Jordan cípők és a baseballsapkák kényelmesen elférhessenek. Május végére pedig kinyit a BP Corner a Corvintetőn.

Címkék