A költészet napját 1964 óta minden évben április 11-én, József Attila szülinapján ünneplik Magyarországon. Az alábbiakban összegyűjtöttük az ehhez kapcsolódó fővárosi programokat.

Literárium extra: költészet napja a MüPában

A Művészetek Palotája a költészet napjára egy egész napos rendezvénysorozattal készül kicsiknek, nagyoknak, a klasszikus és a modern stílus kedvelőinek egyaránt. A programokról pontos beosztást és jegyinformációkat itt találhattok, de kísérjétek figyelemmel programajánlókat is a további információkért.Kávészünet: költészet napi nagykoncert

A Kávészünet zenekar ma Magyarország legnépszerűbb könnyűzenei verszenésítő, kultúraközvetítő formációja. A történetük 2005-ben egy kollégiumi klubhelyiségben kezdődött, ahol Popovics György és Németh Ferenc, a költészet és a zene szeretete által vezérelve verseket kezdett megzenésíteni. A nagyközönség számára a 2009-es Csillag Születik című tehetségkutató műsorban tűntek fel. 2010-ben a "Kultúra Fiatal Nagykövetei" megtisztelő címet kapták a Kaleidoszkóp Versfesztivál különdíjasaiként. Április 11-én, este 6 órától az Akváriumban lépnek fel, a koncert ingyenes!


Ferencváros: kiállítás, koszorúzás, verses estA József Attila Emlékhelyen az Eszmélet című kiállítást ezen a napon ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők, a kisiskolásoknak pedig drámajáték-foglalkozást tartanak József Attila gyermekkoráról. A délután 14 órakor kezdődő koszorúzáson Bácskai János, Ferencváros polgármestere és Lackfi János költő mond köszöntőt, közreműködik Varga Zoltán színművész. A József Attila-lakótelepen a József Attila szobornál, majd a Padlás című domborműnél koszorúznak, míg a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben gyermekrajzokból rendeznek kiállítást. A Ferencvárosi Művelődési Központban 18 órakor a Strófa Trió Költészetnapi Vers-zene Klub című műsora szórakoztatja a közönséget. Az együttes a magyar és a világirodalom verseiből állítja össze zenés műsorát, programjukban a klasszikus és a kortárs irodalom versei egyaránt megtalálhatók.Örkény Színház: kortárs költők műveiÁprilis 11-én Mit érdekelne engem a költészet… ?

címmel kortárs magyar költők műveiből készült összeállítást láthatnak az érdeklődők az Örkény Színházban. A verseket Bíró Kriszta válogatta. A színház művészei és meglepetésvendégeik ezzel az előadással köszöntik a költészet napját 2012-ben.Thália Színház: versmaraton

Kilencvenhat költő olvassa fel verseit a költészet napján, április 11-én a Thália Színház Mikroszkóp Színpadán a másodszorra megrendezendő Versmaratonon, amely az idén kiegészül egy egynapos költészeti könyvvásárral is. A maratoni felolvasásba a közmédia csatornái is többször bekapcsolódnak majd.A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár programjaA Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár költészet napi programja délután kezdődik. Este 5 órától várják az érdeklődőket, először Czimbal Gyula fotóművész kiállításmegnyitó ünnepsége, mely kiállítás a MÁSKÉP(P)II. nevet kapta. Ezután, 6 órától Szálinger Balázs, kortárs költővel találkozhatnak az érdeklődők, egy író-olvasó találkozó keretében. A beszélgetés résztvevői még Varga Mónika könyvtárvezető és Bartos Mihály városvédő helytörténész is.