A számos európai városban működő bérbicikli rendszert a BKK az Európai Unió pénzébôl valósítja meg. A bubi-projekt (Budapesti Bicikli) egy olyan új, alternatív közösségi közlekedési szolgáltatás, amely a város leginkább beépített, legsűrűbben lakott területein (a budai Duna-parttól a Városligetig) mindenki számára könnyen hozzáférhető, alacsony díj ellenében kölcsönvehető kerékpárokat biztosít.

A bubi célja, hogy azok is kerékpározhassanak Budapest belső területein, akiknek egyébként nincs kerékpárjuk, távolról ingáznak, hegyen laknak vagy bármilyen más okból nem használnak saját kerékpárt, de ezt a környezetbarát és gyors közlekedési módot szívesen választják. A beruházással a cél a budapesti, elsősorban a belvárosi utazásokhoz hatékony és környezetbarát alternatíva létrehozása, a jelenleg elérhető kínálat szélesítése, a dugók és így a közlekedési problémák csökkentése.

A közszolgáltatásként működő rendszer tervezetten éjjel-nappal üzemel majd, a kezdő 30 perces ingyenes bérleti időszak után fokozatosan emelkedő díjszabással. Az előzetes regisztráció után bárki számára használható rendszer a Margit híd és a Petőfi híd közötti területet fedi le. A bubi 74 db dokkoló állomással fog működni, ebből 59 db a pesti oldalon a Nagykörút – Városliget – Újpesti rakpart közötti térségben, míg 15 db a budai oldalon Széna tér – Margit körút – Duna-part és a Pázmány Péter sétány által határolt területen fog működni. Állomások egymástól való átlagos távolsága 560 m, így két állomás között a maximális gyaloglási távolság 280 m, ez lehetőséget ad arra, hogy könnyű elérhetőségével valós alternatívaként szereplejen a belvárost érintő közlekedési rendszerben.

A kerületekkel való egyeztetések és a műszaki fejlesztés folyamatban van. Az intézkedések egy része 2012 végéig, nagyobb részük pedig a bubi 2013 közepére tervezett átadásáig megvalósul, nagyobb szabású intézkedéseknek pedig az előkészítése kezdődik meg.