Március 15.: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megemlékezése országszerte. A budapesti programok a következőek.

Ünnepi program

8.00
Magyarország lobogójának ünnepélyes felvonása a Kossuth téren. Reggel az Országház épülete előtt katonai tiszteletadás kíséretében felvonják a nemzeti lobogót. A zászló a nap folyamán a magasban maradva jelzi: történelmünk fontos évfordulójára emlékezünk ezen a napon. A ceremóniát követően ünnepi menet indul a Múzeumkertbe. 9.00–14.00 Nyitott Parlament program: lassan már hagyomány, hogy az Országháza nemzeti ünnepeinken megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. A zászlófelvonást követően az idelátogatók 9 órától léphetnek be a törvényhozás épületébe, előzetes regisztráció nélkül, ahol a program keretében megtekinthető a Díszlépcsőház, valamint a Parlament Kupolaterme.
9.00Megemlékezés a Nemzeti Múzeumnál, ünnepi beszédet mond Tarlós István főpolgármester. Az 1848-as forradalmi események egykori legendás színterén folytatódik tovább a március 15-i ünnepségsorozat. A Nemzeti Múzeum immár hagyományos helyszíne a megemlékezéseknek, ahol a korabeli krónikák szerint 1848-ban ezen a napon a lánglelkű költő-forradalmár, Petőfi Sándor több tízezer ember előtt szavalta el a Nemzeti dalt. 10.00 Az ünnepséget követően hagyományőrző huszárok vezetésével ünnepi menet indul a Budai Várba. 10.00–18.00 Családi programok a
Budai Várban: egész napos színes forgatag, kirakodóvásár és zenés programok kicsiknek és nagyoknak. Helyszínek: Szent György tér, Dísz tér, Szentháromság tér, Hadik szobor, Kapisztrán tér. Részletes programok itt. 13.30 Díszmenet a Dísz térről a Kossuth térre. A térkép itt található.14.00
Díszmenet a Nyugati térről a Kossuth térre, az útvonal itt található.
15.00 Az idei március 15-i ünnepségek kiemelt helyszíne a Kossuth tér, ahol a Parlamenti Nyílt Nap zárása után is folytatódnak a programok. A tér már az ünnepség előtt benépesül; a megemlékezésre indulók csatlakozhatnak az ünnepségre érkező menetekhez. Közreműködik: a Honvéd Táncegyüttes és Férfikar, Csík János, Bognár Szilvia, Tóth Gabi, Kökény Attila, Dolhai Attila és Bársony Bálint. Köszöntőt mond Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke.

Ünnepi beszédet mond Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
11.00–14.00 „Birodalom, Irodalom, Forradalom”: irodalmi színpad a kor szellemében a Szent István szobornál. 10.30–18.00 A Magyarság Házában egész napos programok felnőtteknek és gyermekeknek: rajzverseny, huszárnóták tanítása, toborzó, huszár viselet- és fegyverbemutató, családi társasjátékok. Részletes program itt. 10.00–18.00 Múzeumi séta a Várban: az ünnep alkalmából egész nap ingyenesen látogatható családi programok, tematikus kiállítások. Résztvevő galériák: Budapesti Történeti Múzeum, Hadtörténeti Múzeum és Intézet, Nemzeti Táncszínház, Magyar Országos Levéltár, Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Galéria.