Sokan gondolhatták, hogy a Vígszínház táncmaratoni estje pusztán ügyes marketingfogás. És persze részben az is.  De ezúttal több is, hiszen a nézők nem egy előadás próbáját nézik, hanem betekintést nyerhetnek a Vígszínház egyik darabjának nem konvencionális próbafolyamatába. Mindezt úgy, hogy közben a színpadon keringőzhetnek Lengyel Tamással és twistelhetnek Majsai-Nyilas Tündével.

Kovács Krisztina vitte színre Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye? című legendás regényét aminek megfilmesítéséért Sydney Pollack 1970-ben Oscar-díjat is kapott. A történet 1932-ben játszódik, és a gazdasági válság keserves hangulatát idézi meg. A szereplők egy hatnapos maratoni táncverseny részvevőjeként az utolsó leheletükig küzdenek a kitűzött díjért.
Az előadás igazi egymásra figyelést és együttes munkát kíván a társulattól. Tánc közben, valamint a tánc rövid szüneteiben alakulnak emberi kapcsolataik; a nyilvános maratoni táncpróba ezt az érzést hivatott bemutatni a nézőknek. Persze eközben a társulat is jócskán megtapasztalja, milyen érzés ilyen hosszan táncolni és játszani egyszerre.
Este hét órakor a Vígszínház tele van.A szabályok egyszerűek: a színészek 35 perces blokkokban táncolnak, nem lehet leállni egy percre sem, aztán 10 perces közönségtánc majd negyed óra pihenés következik. Az egyetlen, ami blokkonként egy kis változatosságot nyújt a monotonitás ellen az a zene- és táncstílusok váltakozása. Van itt mindenféle műfaj: a népzenétől a keringőn át az argentín tangóig.

Eszenyi Enikő hihetetlen dinamikával vezeti végig az estét. Összefogja, rendezi és úgy táncolja végig azt a soha véget nem érőnek tűnő 8 órát színészeivel, hogy sminkje mindvégig tökéletes marad. A közönség pedig hálás, mert érzi ezt az odaadást, ezt az erőt. Szinte együtt lélegzik a társulattal; tapsol, nevet, játszik. Amint pedig alkalma nyílik rá: bátran feltáncol a színpadra.
A színészek között ott volt Hegedűs D. Géza, aki fantasztikusan álcázza magát: fejkendőben és napszemüvegében ropja a többiekkel. A közös bemelegítéseknél Eszenyinek mindig rá kell szólni, hogy ne bohóckodjon. Hegedűs és Hegyi Barbara nagyon jó páros és rögtön feltűnik hogy a párok nagy tánc gyakorlatra tettek szert a próbafolyamat során. Dudás Éva, aki a harmadik blokkot vezeti Eszenyi felkérésére, Freestyle táncol, amit a közönség vastapssal jutalmaz.
Hogy összeillik-e a marketing és a színházi próbafolyamat? A Vígszínház megmutatta, hogy ez nekik nem jelent problémát, és ezzel egy felejthetetlen estét nyújtottak a közönségnek.