Az e heti Borjour minin Jekl Flóráékat látogattuk meg. Szerencsére nem kellett egészen Villányig menni, mert már Óbudán is találkozhatunk velük, boraikkal és legújabb szerelmükkel; a kávéval.

Flóráék szenvedélye a borok iránt továbbra sem csökkent, mindössze kiterjesztették a kávék irányába is, hogy kiváló minőségű olasz pörkölésű robusta és arabica élénkítőkkel lássák el betérő vendégeiket nem máshol, mint az Il Primo Barista Caféban a Bokor utcában.

Az aprócska kávézóban hamar megismerte egymást a Borjour családias kis csapata. Az estet Flóra vezényelte, barátságos háziasszonyként, aki gondosan ügyelt arra, hogy mindenkihez legyen néhány kedves szava és családi története.

Az üdvözlő bor az Il Primo Frizzante névre hallgató gyöngyöző cuvée volt. Ha eddig zavart a pezsgők durva szénsavtartalma, akkor ez a sauvignon, cserszegi fűszeres és ezerjó triójából készült habzóbor nagy kedvenced lehet könnyedebb struktúrája miatt. Flóra elmesélte nekünk, honnan is jött az Il Primo név. Hosszas gondolkodás és hangzatos névválasztási rituálék után egyszercsak egy Olaszországban töltött gyakorlat alatt kipattant a fejéből az Il Primo, a többi pedig -ahogy mondani szokták- már történelem...

A sort egy rosé követte, majd a 2008-as Kadarka. A Jekl pincészet különös figyelmet fordít a kadarkára, Flóra szülei kezdtek el e szőlő fajtával foglalkozni, és azóta is nagy szerelmet táplálnak iránta. Nemcsak ők, hanem a Borjour közönsége is megkedvelte, és gyorsan meg is szavazták az est borának. A kadarkát erős szegfűborsos ízvilág jellemezte, tanninok nélkül.

A 2008-as Pinot Noirt gyümölcsös, cseresznyés, konyakmeggyes ízek, és magas alkoholszint különbözteti meg. Köszönhető ez annak is, hogy a szőlőt sokáig a tőkén hagyják és magas, 22-23-as mustfokkal szüretelik.

Az est utolsó bora a 2009-es Il Primo volt, mely a klasszikus Bordeaux-i jegyeket követi, szedres, feketeribizlis ízvilággal.

A borsor után elérkeztünk a kávékhoz és a híres tejhabrajzoláshoz. Egy 100% arabica és robusta frissítőt hasonlíthattunk össze. Flóra és a párja különös szakértelemmel prezentálta nekünk a tejhabrajzolást. Mindenkit megleptek egy-egy szívecskés vagy levél rajzos tejhabbal.

Végül pedig külön említést érdemelnek a finom körözöttes falatkák, mely a Borjouros Szilvi keze munkáját dícsérte.