Ismét megnyitotta kapuit az Átrium Film-Színház. A Margit körúti forgatagból a második világháború előtt épült, patinás épületbe lépve egy sokszínű, nyitott szellemiségű kulturális és művészeti befogadótérben találjuk magunkat, ahol randevút ad egymásnak a Bauhaus nosztalgiája és a fiatalos lendület kreativitása.Dombai Dóra

Az Átriumot a kezdetektől fogva elegáns filmszínháznak szánták, s 1936-os átadása óta a budai oldal kulturális életének meghatározó, központi színtereként funkcionált. A szocializmus évei alatt a moziba járás az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység volt, a mai harmincas-negyvenes-ötvenes generáció nagy része számára tehát meghatározó élmény volt egy-egy átriumi moziest. Az ekkoriban Május 1. Mozi néven futó intézmény a rendszerváltás idején a fővárosi art mozik akkori üzemeltetőjéhez, a Budapest Filmhez került, az utóbbi években azonban az ingatlant használaton kívülre helyezték és úgy tűnt, csupán az elkerülhetetlen, folyamatos amortizáció vár rá.

Most azonban a hosszú ideje üresen álló épület egyszerre vált sokak új lakhelyévé. Történt ugyanis, hogy a Merlin Színháznak költöznie kellett, az üzemeltető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány pedig nem csupán épületet váltott, hanem egy új, az eddigi működéséhez képest kibővített koncepcióval rukkolt elő: az Átrium Film-Színház, újrahasznosított nevéhez híven, több művészeti ág felé nyit, s befogadótérként működve egy roppant nyitott és sokszínű intézménnyé alakult. Ennek köszönhetően talált itt otthonra a nemrég hontalanná vált Magyarhangya közösségi filmforgalmazó, az Odeon videotéka teljes Tabánbeli állománya, a VJ Centrum és a Mikrokino.

Az állandó kollaborációkon túl tovább gazdagítják az Átrium profilját a saját produkciók mellett párhuzamosan tervezett vendégjátékok és társulati együttműködések is. A tervek szerint mások mellett a Bozsik Yvette Társulat, a HOPPart, illetve Pintér Béla és társulata is aktívan közreműködne a táncművészet és a színház oldaláról, de a programokat színesítenék a Merlinben megszokott angol nyelvű előadások, továbbá komoly- és könnyűzenei koncertek és a legkülönfélébb tematikájú klubestek is.

Ezek mellett a friss és izgalmas ötletekre mindig nyitott stáb gondolatban már tervezi exkluzív filmes eseményeit is, mint a tematikus éjszakai vetítések és mozimaratonok. Ami a saját produkciókat illeti, az említett angol nyelvű előadásokon túl elképzeléseik szerint olyan kultikussá vált filmeket is színpadra állítanának, mint a tavasszal bemutatandó Ádám almái, vagy a Cukorfalat. Az Átrium egyik fontos fegyverténye továbbá a remekül kihasználható, tágas és hangulatos előtér. Itt nem csupán egy szűk ablaknyi jegypénztár bújik meg a nagy térben, hanem már működik a délelőtti óráktól üzemelő kávézó is.

Nagy reményekre ad okot, hogy az Anker Klubból importált csapat már jól ismeri a dörgést, s terveik nem merülnek ki abban, hogy a különböző előadásokat követő baráti beszélgetésekhez nyújtsanak helyet és kisfröccsöt. Közönségtalálkozók, klubestek és bulik szervezése mellett valóban hangsúlyt helyeznek a vendéglátásra. Reggelizőhelyet szeretnének kialakítani, ami már önmagában imponáló és hasznos is lehet a belbudai lakosoknak vagy a környéken dolgozóknak, de nem rettennek vissza hosszú távon az ebédmenü ötletétől sem.

A kávézó és a film-színház tehát vállvetve dolgozik a nagy múltú Átrium újbóli felvirágoztatásán. Az új koncepció szerinti működés tehát több lábon áll egyszerre, hiszen a művészet és kultúra minden szegmense képviseli magát az intézményben, egyformán találnak itt programot majd a 20-as éveiben járó fiatalok mellett a gyerekek és a nosztalgiázó középkorúak, vagy a nyugdíjas korosztály is. Bár a berendezés és a kialakítás még nem végleges, mi kíváncsian várjuk a mozi éjszakai történéseit: az első budai Monday Sessiont no meg Saiid, Hypnosis, Budapbeats klubestjeit és DJ Bal új sorozatát!