1948-ban erősen megkérdőjelezhető határozat született a budapesti városvezetésben. Akkor döntöttek arról, hogy az akkori Sztálin tér, azaz a mai Erzsébet tér közepére, szökőkutak, ugrándozó őzgidák és vattacukor árusok helyett központi Volánbusz pályaudvart létesítenek. Majd ezt később  műemlékké nyilvánították, hogy a mai emberekben már fel se merülhessen a kérdés, hogy mit keres a monstrum a pesti belváros egyetlen elfogadható méretű zöldterületén.

Stílusosan, a komplexum ‘A’ terminálját egy éve a Design Terminálként rehabilitálták. A Nyíri István által tervezett pályaudvar evolúciója idén nyáron folytatódott, amikor a 4BRO csapata két épületrész közti “pisilő helyet” Fröccsterasszá alakította. A mai napon értünk el odáig, hogy végre a B-oldal is megnyit. Teca néni, párizsi, óvszer, vodka, DJk, elvitel - ennyi mindennek kell majd megférnie az új Közértben.

Közért, mint koncepcióA helyet üzemeltető fiataloknak az volt a víziójuk, hogy szeretnének csinálni egy olyan helyet, ami ötvözi a sarki boltok hangulatát a kisebb kajáldákkal, de mindezt szórakozóhely alapfunkcióval. Tehát a Közért egyik felében egy pult áll, ahol boltosnéni klisékbe szabott Teca árulja a PEZ-cukorkát, a kotont és a svéd gomba salátát, míg másik felében egykori Fröccsteraszos laza csávók keverik az italokat. A hely egyik legnagyobb erénye, hogy elvitelre tudunk vásárolni piát vagy buli pakk vagy dog drink formájában, amit egy ideje már az éjjel-nappalikban sem tehetünk meg. Az első egy Julius Meinl-es ajándékcsomag alkoholra tolmácsolt változata, a második meg egy műanyagflaskába mixelt igen long drink (7 dl 1650, 1,5 l 2900 Ft).

Retró 2012A Közért mint név, jelentésében, asszociációjában akkora retró, amekkorát még nem hordott a hátán a Föld. De van-e 2012-ben létjogosultsága? A 60 körül született korosztály azért gyűlöli a retrót, mert benne éltek. A most 25-35 év közöttiek azért, mert a 2000-es évek elejétől a közepe-végéig túladagolást kaptak Jaffástul, Táskarádióstul, romkocsmástul, Moszkvaterestül. Most retró helyet nyitni a trendek alapján nagyon furcsa. Ezt megfejelték (vagy megerősítették) egy uszodakék színvilággal, mozaik csempével, elegáns bárokba illő fémpöttyös falfelületekkel és bátran vállalt OKÉ zacskóstejjel.

Kik lesznek a Közértesek?A 4BRO család számít a csapat ‘eredeti’ holdudvarára, azokra, akik régen a Bisztróba jártak, illetve akik az Ötkert közönségét meghatározták a nyitást követő három hétben. Predesztinálható emellett a Fröccsterasz közönsége, abból a szempontból is, hogy a személyzet nagy része ide lett téliesítve. Viszont azzal, hogy az italárakat egészen alacsonyra pozícionálták (korsó sör 390 Ft), kvázi Kakas kategóriába, biztos, hogy sok italakció-barát egyetemistának is komfortos kocsma lesz. A kritikus tömeg kialakulásához nem kell túl sok fogyasztó. Bár a hely befogadóképessége 300 fő körüli már 100 emberrel is jó buli lehet, hála a buszpályaudvar funkcióra szabott térelosztásának. A DJ pultot a galériára tették (legalább is az előmegnyitón), ezért gyanús a nyakficam, ha tánc közben érdekel a DJ látványa is.

Trendi zene, nosztalgikus életérzésHogy fér meg egymás mellett az urbánus kultúra aktuálisan menő DJ szcénája a majonézes kukoricával? Hogy tetszik Teca néninek a kaja pultban Tom Select a DJ pultban? Mit szólnak a gourmet huszon-harmincévesek a párizsis zsömléhez (250 Ft)? Jó kérdések ezek. Az biztos, hogy ez a stáb nem szokott nagyon mellé lőni a klubjaival.
Ma mindenre fény derül. Dj N1CE-szal, azaz Fegyverneky Sanyi DJ szettjével megnyitják a város egyik legtematikusabb bárját. Hajrá közért, mutass nekünk új retrót, könnyítsd fel a Bazilikát, szabadítsd ki a hetedik kerületbe szorult éjszakai életet!