Egy magasépítő technikus és egy informatikus hűtőmágnesekről ötletelnek a konyhában. Akár egy nyakatekert vicc is kezdődhetne így, ám valójában a FridgeClothes.com teremtéstörténetének első mozzanatáról van szó. A művészetpártoló alapítóatyákkal, Tóth Gergellyel és Varga Szabolccsal a hűtőmágneseket újragondoló, friss, fiatalos vállakozásukról beszélgettünk.

A hűtőmágnesekről alkotott, általános koncepció lényegét a következő jelzőkkel illethetjük: legfeljebb tenyérnyi, gyakran bóvli, néha ötletes és mindig szuvenír, amit olcsóságából adódóan tucatszám lehet hazacipelni a családnak és a barátoknak.
Amszterdambóltulipán és drogtörvény, Berlinbőlfal és söröskorsó, New YorkbólJay-Z és Empire State Building, és a sort a végtelenségig folytathatnánk. Gergő és Szabolcs e meglehetősen fantáziátlan sztereotípia-halomból kiindulva gondolta újra a hűtőmágnesek méretét, kivitelezését, valamint tematikáját.

Mivel mindketten megrögzött művészetrajongók, kétség sem férhetett hozzá, hogy az egyediséget és a feltörekvő alkotókat fogják előnyben részesíteni és támogatni. Utóbbi az eladott hűtőmágnesek árából biztosított részesedés útján realizálódik, a mintakészítők csapatához pedig bárki csatlakozhat, már amennyiben Gergő és Szabolcs szimpatizálnak a beküldött művekkel.Az egyediség mellett a változatosság is szerephez jutott, így a kézenfekvő whiskys üvegek-kajától roskadozópolcok-tájkép naplementévelBermuda-háromszög határain túlmutató ábrák kerültek túlsúlyba.
Tizenkét kategóriából – a teljesség igénye nélkül: absztrakt, graffiti, művészi, zene, erotika, Budapest – szemezgethettek, pontosabban tizennégyből, hiszen egy darab prémium mágnes is van raktáron, továbbá egyedi kívánságokat is teljesítnek. A közerkölcsöt és a közízlést sértő mintákat természetesen csuklóból elutasítják, így ha a FridgeClothes-duón múlik, példának ideillő okáért a tevével smúzoló, félmeztelen Justin Bieber maximum hűtőmágnes-rémálmokban fog felbukkanni. A mintaválasztás során az öltöztetni kívánt masina paramétereit és típusát is meg kell adni, ezzel garantálva, hogy a mágnes személyre és méretre szabott legyen.

A fent említett kategóriák sorából mi a Budapestre fókuszálót emelnénk ki, amely nem csupán a lokálpatriótizmus kifejezésére szolgál, tudniillik esztétikai élménynek sem utolsó egy teljes hűtős Hősök tere, Lánchíd, Parlament, Margit híd, vagy épp Szabadság híd. Ha kíváncsiak vagytok a teljes kollekcióra, irány a FridgeClothes.com, és ne felejtsétek el likeolni őket Facebookon!