Az ivás az ünnepek fontos velejárója. Ilyenkor még a nagyi is megiszik egy-két gyomorkeserűt, majd kedvesen, kivörösödött arccal elbóbiskol a kanapén. A fiatalokat ennél egy kicsit mélyebben érinti a decemberi hangulat, ami gyakran napokig tartó ivásba és ereszd el a hajamba torkollik. Mivel egyikünk sem Superman, nem kell kriptonit ahhoz, hogy komoly következményei legyenek az év végi bulikavalkádnak. Az alkohollal kapcsolatban szeretnénk adni néhány baráti jó tanácsot.

Csak 18 éven felülieknek, felelősséggel!Az, hogy Amerikában bárki harcolhat a hazájáért egy idegen országban, de nem ihat meg egy sört, azt több, mint túlzásnak tartjuk, de azért a 18 éves korhatárt nem árt komolyan venni. A fiatalok még nem elég edzettek ugyanis az alkohol hatásaival szemben, illetve a még kiforratlan fogyasztási szokásaik miatt hajlamosabbak arra, hogy mindent összeigyanak. Emellett sajnos olyan is előfordulhat, hogy az intenzívebb hatás érdekében drogokkal, vagy gyógyszerekkel “fűszerezik” az italokat. Ezek együttes hatása viszont kiszámíthatatlan, és akár az ájulás, eszméletvesztés, vagy fulladás állapotába is sodorhatja a őket. Ezzel sokan visszaélnek, és különböző drogok italba keverésével próbálnak udvarolni. Az egyik leggyakoribb ilyen szer a GINA névre keresztelt színtelen, szagtalan partidrog, ami teljes emlékezetvesztést is okozhat. Sok olyan fiú szereti használni, akinek nincs esélye máshogy barátnőt szerezni. Az alkoholositalokat egyébként a legendákkal ellentétben kávéval, vagy energiaitallal sem érdemes keverni.Szesztilalom BudapestenBár nem annyira szigorú és lesújtó a szesztilalom, mint az 1920-as évek Amerikájában, vagy a Tanácsköztársaság korában Magyarországon, de korlátozások még mindig léteznek Budapest bizonyos kerületeiben este 10 és reggel 6 óra között. Ezeket a szabályokat a hangoskodás és a bűnözés visszaszorítása miatt hozták meg az egyes kerületek, lakossági bejelentések és hivatalos statisztikák alapján. Azokat az üzleteket, akik megszegik az alkoholstopot, komoly bünetetés fizetésére kárhoztatják a hatóságok. Kutatásaink alapján a következő kerületekben létezik valamilyen fajta korlátozás 22, vagy 23 órától reggelig: III, IV, V, VI, VII, VIII, XI, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVIII, XX, XXI.

Természetesen egyéb tiltások is befolyásolják a bulik hangulatát. Nem lehet például alkoholt árulni (és így vásárolni sem) óvodák, iskolák közelében, illetve külön engedély kell ahhoz, hogy a világörökség részét képező helyeken adhassanak el szeszes italt. De még ha meg is tudjuk vásárolni valahol a boldogságunk kulcsát, akkor sem fogyaszthatjuk el őket köztereken, oktatási intézmények területén, vagy aluljárókban. A lebukásnak 50 000 forintig is megnőhet az ára. Ezek mellett bizonyos szabályok kimondják, hogy tilos olyan embert alkohollal kiszolgálni, aki láthatóan ittas állapotban van, de nyilvános helyen fiatalkorút lerészegíteni sem szabad, amellett, hogy nem is etikus.

Sörre bor, vagy borra sör?

"Sörre bor, mindenkor, borra sör, meggyötör!” Legalábbis így tartja a mondás.
Ezt kétféleképpen szokták magyarázni a bölcsek: az egyik gondolatmenet szerint a sör szénsavas, tehát a buborékokkal felküldi az alkoholt a fejbe, a második szerint pedig a kevesebb alkoholt tartalmazó sör alkalmasabb arra, hogy előkészítsük a gyomrot a nehezebb borra. Persze mindenki tud egy tuti receptet a bulihoz, de egyik sem tekinthető tudományosan megalapozottnak. Az a legjobb, ha odafigyelünk a mennyiségekre, illetve arra, hogy milyen gyorsan iszunk, ugyanis a részegségről a vérben található alkohol mennyisége tehet. A vörösbor mellé 10 percenként elfogyasztott pálinka például teljesen biztos, hogy gyorsan véget vet az önfeledt mulatozásnak. Persze az is nagyon fontos, hogy előtte mit ettünk és mennyit, de természetesen nincs az a zsíros pörkölt, ami tökéletes védelmet biztosít.Részegen ki visz majd haza?

A részegen hazajutás rengeteg veszélyt rejt, még azoknak is, akik gyalog is el tudnak jutni a biztonságot nyújtó ágyukig. Ittas állapotban sokkal könnyebben jön ugyanis a baj, sokkal valószínűbb, hogy verekedésbe, vagy balesetekbe sodorja magát az, aki felöntött a garatra. A részegen biciklizés, vagy autóvezetés természetesen szóba sem kerülhet, még viccből sem!

Aki a sarki ivónál messzebb merészkedik, annak nagy eséllyel kell valamilyen járművet igénybe venni a hazajutáshoz. A legolcsóbb megoldást a BKV éjszakai járatai biztosítják, amikre sajnos nem lehet felszálni részegen, vagy bontott itallal. Ezt érdemes mindekinek észben tartani, mert feleslegesen egy órát ülni a buszmegállóban nem a legjobb ötlet.

Aki bölcsen belekalkulálja a taxi árát az esi költségvetésbe, az felelősségteljesnek mondható, de számukra is akad jó tanács bőven. A taxis vállán elaludni nem érdemes, mert kiszállíthat; a taxiban hagyott telefon, vagy egyéb értéktárgy komoly hitelvesztéssel és anyagi kárral párosulhat; a taxiba hányás pedig amellett, hogy nekünk kellemetlen, nagyon drága is: társaságonként a taxisok kérhetnek akár 25-40 ezer forint kártérítést, ha nem tudunk időben félreállni. Vannak olyan, magukat furfangosnak tartó emberek, akik levegőzést színlelve próbálják elintézni a dolgukat az ablakon kívülre, de ez általában nem sikerül. A menetszél néha kellemetlenül az arcunkba csaphat.

Egy sör nem sör? Hol a határ?Ittas az ember, ha 0,3-1,5 ezrelék között van valahol a véralkohol szintje. Ennek tünetei eufória, kipirult arc, csillogó szem, rizikóválallás emelkedése; ez az a rész, amit a legjobban szeret mindenki, ilyenkor érezzük magunkat igazán nyeregben. Ezt az olümposzi állapotot egyetlen feles hirtelen átlökheti a "részeg", vagyis az 1,5-2,5 ezrelékes kategóriába. Ezek a számok egyébként nem arra valók, hogy felvágjunk azzal, hogy kinek a birtokában van a magasabb érték, hiszen ez a stádium már sokkal kalandosabb tünetekkel jár: például botorkálást, erőszakoskodást, gyomorégést, semmitmondó tekintet és a szerelemi élet leromlását. Itt már érdemes elköszönni a barátoktól és hazamenni, hiszen a következő néhány ital után már megalázó, vagy kritikus is lehet a helyzet.

2,5 ezrelékes véralkoholszintet átlépve már aluszékonyság, elesés, dolgok elejtése, de akár komoly alkoholmérgezés és tudatvesztés is előfordulhat. Ilyenkor a legfontosabb teendője egy barátnak az, hogy eltorlaszolja a további italokhoz vezető utat, és értesíti a szükséges erőket: agresszió esetén a rendőrséget (107), kómás állapot esetén pedig a metőket (104), akik pontosan tudják, hogy mit kell tenni. A nagyon súlyos esetek a detoxikálóba mennek; itt pedig, ha egy kiadós alvás már nem elég, akkor infúzióval, vagy akár mesterséges lélegeztetéssel is segíteni kell nekik. Természetesen eddig a szintig nem szabadna senkinek eljutni! Az alkohol fogyasztás és a szalonspicc önmagában még nem jelentenek veszélyt senkire, de mindenkinek tudnia kell a saját határait. Az év végén sajnos már hagyomány, hogy megsokszorozódnak a súlyos esetek, így mindenkit csak bíztatni tudunk arra, hogy ne akarjon azok közé tartozni, akik egy orvos homályos arcát pillantják meg majd először 2013-ban (vagy bármelyik másik reggel).