A január színház-fronton lesz igazán erős, több izgalmas bemutató is várható a hónap második felére. Wagnerrel nyitja az évet az Opera, újcirkuszi élőadás érkezik a MÜPA-ba és folytatódik a Trafó "Koreográfusok új utakon" sorozata.

OperaWagner: A bolygó hollandi (Magyar Állami Operaház) Richard Wagner grandiózus zenedrámáját az eredeti változathoz híven egyetlen felvonásban játsszák januártól az Operában. A bolyongó zsidó tengeren hánykódásának története a megzabolázhatatlan természeti erőket idézi meg a nagyzenekar minden lehetséges eszközével.

Bemutató: január 19.Színház011 Alkotócsoport: Meanwhile in Kansas (Bárka Színház)

A műfaji meghatározás szerint progresszív-fikciós-dokumentarista-trash kórképet kapunk a Bárkában Radnai Márk rendezésében. Óz, a nagy varázsló csodákkal teli mesevilágát a drogfüggőség adta meneküléssé hangszereli át az előadás, melyben a siralmas és elvágyódásra kényszerítő Kansas azonos Budapesttel.

Bemutató: január 10.

Csehov: Sirály (Nemzeti Színház)

A Gobbi Hilda színpadon láthatjuk Alföldi Róbert rendezésében Csehov szerelmi bonyodalmaktól összekuszált, az örömtelen mindennapokat megmutató tragikomikus klasszikusát. A parádés szereposztásban Básti Julit, Farkas Dénest, Blaskó Pétert, Tompos Kátyát, Nagy Marit és Kulka Jánost is láthatjuk.

Bemutató: január 12.

Titkos Társulat – Tünet Együttes: Az álom féltestvére (Trafó)

A főszerepben Nagy Zsolt látható, mint kiváló kung fu bajnok – a halálos ágyán. Haldoklásában kísérőül mellészegődik életének minden valaha fontos szereplője: szeretők, rokonok, barátok. Az előadás legnagyobb kérdése, hogy vajon meddig kísérhetjük egy másik ember életét, s hol maradunk mi magunk is tökéletesen egyedül, szemközt a halállal.

Bemutató: január 19.

Rükverc (Katona Kamra) A Kerékgyártó István idén megjelent regényéből készült színmű Vidra Zsolt életéről szólnak, méghozzá visszafelé, a történet legvégétől, Vidra halálától kezdve egészen a születéséig.
Bemutató: január 24.

Goldoni: A nyaralás (Katona József Színház) Nem ez az első Goldoni darab, melyet a Katona színre visz. Értik, ismerik a velencei komédiaszerző műveit, ez az eddig ismeretlen mű pedig most a dramaturgként és rendezőként közreműködő Mohácsi-testvérek keze alatt született a fennmaradt töredékekből.

Bemutató: január 26.

Gogol: Holt lelkek (Radnóti Színház)

A Radnóti Színházorosz-sorozatának újabb darabja Gogol regényének színpadi adaptációja, Valló Péter rendezésében. Az orosz irodalom legnagyobb alkotásaihoz híven ez a mű is az emberi lélek szédítő mélységeibe pillant bele, a szatirikus humoron keresztül pedig minduntalan átszüremlik a valódi tragikum fájdalma.

Bemutató: január 27.KiállításFekete László: Angyalszobrok (BTM-Budapest Galéria) Fekete László keramikus, szobrász nemzetközi szinten elismert iparművészünk, akinek munkáival találkozhatunk Párizsban, Brüsszelben, Heidelbergben, Dallasban, New Yorkban, Los Angelesben és legújabban a houtoni MOMA-ban is. A modern képzőművészet legnagyobbjai között állítják ki műveit a tengerentúlon, legjelentősebb alkotásainak jó részét amerikai és nyugat-európai múzeumok őrzik. Budapesten most a neves művész néhány régebbi alkotása mellett legutóbbi korszakából láthatunk reprezentatív kiállítást a Budapest Galériában.
Megnyitó: január 10.

Jagicza Patrícia: Arctalanul (KOGART Galéria)

A fiatal képzőművész különféle technikákkal készült munkáinak témája azonos: a saját magáról készített képeken az arc mindig takarásban marad. A műfaji kísérletezésen és a makacs, monotematikus ismétléseken keresztül a művész a nőiség valódi mivoltára, a női identitás összetettségére szeretne rákérdezni és rámutatni.

Megnyitó: január 17.TáncművészetLiquid Loft/Chris Haring: Talking Head (Trafó) Haring, osztrák koreográfus előadásában a social mediát veszi górcső alá, hogy némi szatirikus éllel tartson nekünk tükröt: milyen identitáskonstrukcióink alakulnak ki a közösségi médián keresztül? Hogyan változnak ezek a digitális világban napról napra, percről percre? A társulat híres arról, hogy előadásaiban a kortárs tánc mellett számos egyéb médiumot is beemel a művészeti együttgondolkodásba.

Bemutató: január 25.Bérczi: Etűdök alapszínekre (ÉLŐKÉP Színház) Három vizuális színházi etűdöt állít egymás mellé a produkció, melyekben a három alapszín egyike kap főszerepet. A piros a Változás kapui, a sárga a Darutánc, a kék pedig a Hullámtér címeket viseli. Egészen absztrakt, elemelt témáikkal valóságos szakrális tánc hatását keltik a nézőben az örökké tartó, változatlannak tűnő mozdulatok.

Bemutató: január 29.Cirkusz

Cirque Éloize: Cirkopolis (Művészetek Palotája)

A kanadai társulat úgynevezett újcirkusszal foglalkozik. Ez a felfogás parádézó vadállatok és klasszikus bohóctréfák helyett a kortárs tánc- és mozgásművészet, valamint a vizuális színház édestestvére. A Cirkopolis előadás artistái mozgásukkal valahol álom és valóság határmezsgyéjén járnak, ahol nem tudni, hol van a kint és a bent.

Bemutató: január 8.