Örömhír a Hold utcában: megnyílt a Kispiac! Alig egy hete lehet jókat enni a Szabadság tér közelében lévő bisztróban, ahol a cégérre a frissesség és a magyaros ízek helyettesítőjeként került fel a Kispiac felirata. Ebédre, vacsorára, elvitelre, ajándékba is érdemes rendelni a helyben grillezett húsokat, illetve a pult mögötti konyhában készülő egyéb fogások bármelyikét!

Piac sikkReneszánszát éli manapság, hogy az éttermek a házilag készített, illetve helyi termelőktől beszerzett alapanyagok felhasználásával hódítanak. Persze lehet relatívan értelmezni a frissesség, a természetesség és a helyi fogalmakat is, de biztosan nem a vendégek örömére. A Kispiacnak határozottan jó elképzelései vannak az említett tényezőkről, amit csak alátámasztani tudunk a tegnapi látogatás nyomán. Itt ugyanis a házi lekváron túl, a kenyértésztát, a levesbetétet és a savanyúságokat is ők maguk készítik. Nem beszélve arról, hogy a két szemünk láttára sül meg a grillcsirkétől kezdve a pecsenyén át, a zöldséges sültkrumpliig minden.

Napi menü nincsen, de mindig hat-nyolc féle ajánlat közül választhatunk az állandó, főként magyarosan elkészített fogások mellett. Az időjárás a napokban például a vargánya gombás feltétnek kedvez. A bárány borda, a borjú pecsenye, a csülök, a kacsacomb és társaik pedig szezontól függetlenül, garantáltan pirulnak a Kispiacon.

Bár a közelben van a város négy kis piaca közül kettő is, a hangulaton és a baráti szomszédságon túl, ezek más egyebet nem adnak a Kispiacnak. Ők az alapanyagok terén abszolút nagyban és választékosan játszanak, szinte minden a Fővám téri Vásárcsarnokból érkezik.

Jó kis husikMajdnem a francia Rotisserie nevet kapta az étterem, ami az üzletben lévő grillező gép márkáját jelöli. Ez a kevesek által ismert idegen szó azonban pont annyira nem illett volna a hely hangulatához, mint amennyire kevés lett volna magyar megfelelője: a pecsenyesütő.
A szerkezet lényege egyébként az, hogy nagyon lassan sülnek át benne az ételek, és akár negyven kacsát felsorakoztathatunk a forgó rudakra. Ez mondjuk viszonylag ritkán fog előfordulni. Az viszont gyakori, hogy a krumplit is ebben a gépben, a 95%-ban friss fűszerekkel ízesített húsok szaftjában, sütik ropogósra. Egri András, séf kreativitását példázza, ha ehhez jön még egy kis vajon párolt spenót- vagy épp mángoldlevél

Az eddigi tapasztalatok alapján a vendégek imádják a Kispiac ízvilágát. Ehhez hozzátartozik az is, hogy átlagosan 1500 forintért már jól - vagy inkább jobban - lehet itt lakni. Összesen negyven négyzetméteren, alig húsz ember tud leülni, ami kedves kiszolgálással együtt garantálja a barátságos hangulatot.

Kispiac, nagyon örülünk!