2012. január 6-8. között a századforduló stílusában felújított Városligeti Műjégpálya ad otthont a kontinens krémjét felvonultató 2012. évi Essent ISU Gyorskorcsolya Európa-bajnokságnak. A rangos nemzetközi esemény a versenykorcsolyázás népszerűsítése mellett az utánpótlás támogatást és az országimázs építést tűzte zászlajára.

Az újév beköszöntével Európa legjobb gyorskorcsolyázói nem pihennek, hanem lázasan készülnek a kontinens viadalra, melynek hazánk ad otthont. A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt a helyszínre; vagy a televíziók képernyői elé, hiszen a Magyar Televízió élőben közvetíti az eseményt. Az EB-re 17 nemzet, közel 80 sportolója érkezik, hogy összemérjék erejüket 500, 1500, 3000, 5000 és 10 000 méteren. Ezek összesített eredményei alapján hirdetnek női és férfi összetett bajnokot. A helyszínre érkező újságírók és fotósok hada pedig Európa-szerte tudósít a történésekről.Az energikus magyar lányban bízik a hazai közönségAz egyetlen magyar résztvevő, akinek sikerült kivívni az indulás jogát, Tóth Ágota, aki Calgary-ban, a nyílt kanadai – amerikai bajnokságon megfutotta az Európa-bajnokság kvalifikációs szintidőt 3000 méteren.
„Egy egészséges izgulás, sportolói drukk van bennem, hiszen egyetlen magyarként képviselem az országot hazai közönség előtt. Úgy érzem, jó formában vagyok, sikeres volt a felkészülésem, bár én fedett pályás körülmények között készülök, itt viszont a nyitott pálya még tartogathat meglepetéseket. Mindent elkövetek majd, hogy a legjobb formámat hozzam!” – nyilatkozta a mindig mosolygós Tóth Ágota.

Magyar sport ikon és egyedülálló ereklye a MűjégenKülönleges meglepetéssel készül a közönség számára a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség! Meghívta a magyar gyorskorcsolyázás történetének első - és máig egyetlen világbajnokát - Pajor Kornélt, hogy Svédországból utazzon haza az Európa-bajnokságra. A 88 éves sport ikon magával hozza a híres, 1948-as korcsolyáját, amelyben két világcsúcs és egy világbajnoki aranyérem van. Ezeken a pengéken tisztelet-köröket tesz a frissen elkészült pályán Tóth Ágotával, a hazai versenyző média-nyilvános edzésén, január 3-án.A versenyre 20 ország 200 részvevőjét, valamint nézőként az ő szurkolótáborukat várják a szervezők Budapestre, egy olyan időpontban, amikor alapvetően kevés turista látogat hazánkba. Az Európa-bajnokság természetesen a versenysport szempontjából a legfontososabb, de a MOKSZ ettől távolabbra is tekint. A korcsolyázás az egyik legkönnyebben elérhető téli tömegsport, Magyarországon mégsem választják sokan ezt a mozgásformát. Az esemény megfelelő publicitásának köszönhetően azonban javulhatna a jégpályák kihasználtsága, amely segíthet a versenykorcsolyázás fellendítésében is.

“Családbarát Európa-bajnokságot tervezünk, élvezhető, izgalmas futamokkal, játékos kiegészítő programokkal. Reméljük, hogy ez által a korcsolyázást egyre többen megkedvelik és akár iskolák is alkalmazzák testnevelési órákon. ” − nyilatkozta Sallak György, a MOKSZ főtitkára.

Nemzetközileg is hírértékű az EB helyszíne. Az eredeti állapotában, a századforduló építészeti stílusában, de korszerű technikával felújított Városligeti Műjégpálya a világ legnagyobb szabadtéri műjege. Egyedülálló, hogy egy nagyváros közepén, történelmi környezetben lehet korcsolyázni, miközben a műemléki pálya alkalmas egy világverseny megrendezésére is. A Műjégpálya igazgatója, Bartha László elmondta:


“Különösen fontos momentum ez az EB, hiszen a Nemzetközi Korcsolya Szövetség (ISU) jóváhagyta a szabadtéri helyszínt, ápolva ezzel a hagyományos korcsolyázó körülményeket. A 2001-es sikeres világbajnokság után, most egy modernebb pályával készülünk egy kiemelkedő Európa-bajnokság megrendezésére.”

  • Mit? Gyorskorcsolya Európa-bajnokság
  • Mikor? 2012. január 6-8. péntek-vasárnap
  • Hol? Városligeti Műjégpálya
  • Mennyi? 9900 Ft- tól 15500 Ft-ig